Femeie, cu viața în geamantan...
Născută pentru a fi "cucerită", fie de Dumnezeu, pentru viața consacrată, fie de Dumnezeu prin intermediul unui tânăr, pentru viața de familie, copila, tânăra, logodnica, mireasa, soția, mama sau bunica are mereu "viața" în geamantan. E făcută să iasă, să trebuiască să se deplaseze. Ea merge de mică la școală, merge la serviciu, iese din casa părintească și merge în casa mirelui devenindu-i soție, iese din comoditate și acceptă viața în sânul ei, apoi merge la maternitate pentru a naște, merge la nevoie la medic dacă copilul îi este bolnav, merge la școală să se intereseze de cum îi merge copilului, merge la reușitele și nereușitele lui, merge la căsătoria lui, la botezul copiilor lui. Merge la biserică, la rozariu, la Liturghie. Ea merge, pentru că e făcută să meargă!
Zilele acestea vedem atâtea mame ucrainene cu un copil, doi, de mână, trăgând din greu un geamantan. În el este tot ceea ce au putut să ia în fugă și să fugă! Războiul crud le-a mai adus o ieșire din casă, din țară, din ele: să-și lase soții la luptă și ele să trebuiască să fugă, e greu și de închipuit, darmite de trăit! Acest tip de deplasare nu-l aveau înscris în vocația lor de femeie, de soție sau de mamă. E o excepție!
Și-au adunat în fugă câteva acte, poate ceva bani și câteva haine, au înghesuit totul într-un geamantan, l-au strâns în brațe prelung pe soț, ca și cum l-ar vedea pentru ultima dată, și-au făcut o cruce din toată inima și au pornit la drum. "Numai soție și mamă să nu fii în astfel de vremuri!", spunea plină de furie o femeie, spectatoare la știrile care redau războiul.
Femeie din Ucraina, "expertă în sacrificii", e luna martie, tradițional vorbind este prima lună a primăverii, anotimpul vieții și al frumuseții. Tu nu mai ai timp să treci pe la coafor sau la manichiură, ori pedichiură, să te faci frumoasă pentru soțul sau copiii tăi. Nu ai șansa să primești de la ei un mărțișor. Te mulțumești să găsești un tren, ori o mașină care să te ducă până la graniță, iar acolo să găsești niște oameni cu suflet care să-ți dea ceva de mâncare și o jucărie pentru copii. Faci efort să nu transmiți copiilor ororile războiului, să-i "amăgești" că tata lucrează pentru binele țării și că într-o zi vă veți revedea bine și sănătoși.
Femeie din România sau de oriunde, care deschizi ușa femeii din Ucraina, tu știi ce înseamnă să fii pregătită să "mergi", pentru că ai experiență. Ai învățat asta la școala vieții, a soțului, a maternității tale, a obligațiilor de zi cu zi. Cineva trebuie să învețe să se și sacrifice! Ai făcut-o și o faci alături de soț, pentru ca celor din casă să nu le lipsească nimic, o faci alături de colegele de muncă, pentru ca țării să nu-i lipsească nimic, o faci alături de miliardele de femei, pentru ca acestei creații să nu-i lipsească frumusețea, maternitatea și candoarea ta.
Femeie care zilele acestea ești nevoită să-ți pui viața într-un geamantan și să pleci fără o direcție precisă, iartă: iartă că primești gloanțe în loc de flori, că îl vezi doar pe ecranul unui telefon sau poate la televizor pe soțul luptând sau poate că e deja "erou", în loc să-l ai alături măcar de 8 Martie, că în loc de o locuință sigură și caldă stai într-un cort, o sală de sport sau o casă străină, iar în loc de îmbrățișare te mulțumești să privești pe fotografiile din telefon cu îmbrățișările din trecut.
Femeie a zilelor noastre, prin tine Dumnezeu ne vorbește despre frumusețe, maternitate, sprijin, grijă, viață. Ne vorbește și de iertare. Iartă că te-am făcut să-ți pui viața în geamantan! Mulțumesc că exiști!
La mulți ani, femeie, de 8 Martie! Dumnezeu să-ți dea răbdare!
Pr. Felician Tiba
lecturi: 1139.