Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 martie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia liturgiei de astăzi, prima duminică din Postul Mare, ne duce în pustiu, unde Isus este condus de Duhul Sfânt, timp de patruzeci de zile, pentru a fi ispitit de diavol (cf. Lc 4,1-13). Și Isus a fost ispitit de diavol și ne însoțește, pe fiecare dintre noi, în ispitele noastre. Pustiul simbolizează lupta împotriva seducțiilor răului, pentru a învăța să se aleagă libertatea adevărată. De fapt, Isus trăiește experiența pustiului chiar înainte de a începe misiunea sa publică. Tocmai prin acea luptă spirituală El afirmă cu hotărâre ce fel de Mesia intenționează să fie. Nu un Mesia așa, ci așa: aș spune că tocmai aceasta este declarația identității mesianice a lui Isus, a căii mesianice a lui Isus. "Eu sunt Mesia, dar pe acest drum". Așadar, să privim de aproape ispitele împotriva cărora luptă.

Diavolul se adresează Lui de două ori spunându-i: "Dacă ești Fiul lui Dumnezeu..." (v. 3.9). Adică îi propune să profite de poziția sa: mai întâi pentru a satisface nevoile materiale pe care le simte (cf. v. 3) - foamea -; apoi pentru a mări puterea sa (cf. v. 6-7); în sfârșit pentru a avea de la Dumnezeu un semn miraculos (cf. v. 9-11). Trei ispite. Este ca și cum ar spune: "Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, profită de asta!". De câte ori ni se întâmplă nouă asta: "Dar dacă tu ești în poziția aceea, profită de ea! Nu lăsa să-ți scape oportunitatea, ocazia", adică "gândește-te la profitul tău". Este o propunere seducătoare, dar te duce la sclavia inimii: ne face obsedați de dorința de avere, reduce totul la posesia lucrurilor, a puterii, a faimei. Este nucleul ispitelor: "otrava patimilor" în care se înrădăcinează răul. Să ne privim înăuntru și vom găsi că ispitele noastre au mereu această schemă, au mereu acest mod de a acționa.

Însă Isus se opune în mod învingător atracțiilor răului. Cum face asta? Răspunzând ispitelor cu Cuvântul lui Dumnezeu, care spune să nu se profite, să nu fie folosit Dumnezeu, ceilalți și lucrurile pentru sine înșiși, să nu se exploateze propria poziție pentru a obține privilegii. Pentru că fericirea și libertatea adevărată nu se află în avere, ci în împărtășire; nu în a profita de ceilalți, ci în a-i iubi; nu în obsesia puterii, ci în bucuria slujirii.

Frați și surori, aceste ispite ne însoțesc și pe noi pe drumul vieții. Trebuie să veghem, să nu ne înspăimântăm - se întâmplă tuturor - și să veghem, pentru că adesea se prezintă sub o aparentă formă de bine. De fapt, diavolul, care este viclean, folosește mereu înșelătoria. A voit să-l facă pe Isus să creadă că propunerile sale erau utile pentru a demonstra că era cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

Și aș vrea să subliniez un lucru. Isus nu dialoghează cu diavolul: Isus n-a dialogat niciodată cu diavolul. Ori l-a alungat, atunci când îi vindeca pe cei posedați de diavol, ori în acest caz, trebuind să răspundă, face asta cu Cuvântul lui Dumnezeu, niciodată cu cuvântul său. Frați și surori, să nu intrăm niciodată în dialog cu diavolul: este mai viclean decât noi. Niciodată! Să fim agățați de Cuvântul lui Dumnezeu ca și Isus și maxim să răspundem mereu cu Cuvântul lui Dumnezeu. Și pe acest drum nu vom greși.

Așa face diavolul cu noi: vine adesea "cu ochi dulci", "cu fața angelică"; știa chiar să se travestească în motivații sacre, aparent religioase! Dacă cedăm lingușirilor sale, ajungem ca să-i justificăm falsitatea noastră, mascând-o cu intenții bune. De exemplu, de câte ori nu am auzit asta: "Am făcut afaceri stranii, dar i-am ajutat pe săraci"; "am profitat de rolul meu - de politician, de guvernant, de preot, de episcop -, dar și în scop de bine"; "am cedat instinctelor mele, dar în fond nu am făcut rău nimănui", aceste justificări, și așa mai departe, una după alta. Vă rog: cu răul, fără compromisuri! Cu diavolul, fără dialog! Cu ispita nu trebuie dialogat, nu trebuie căzut în acel somn al conștiinței care ne face să spunem: "Dar, în fond nu este grav, toți fac așa"! Să privim la Isus, care nu caută aranjamente, nu face acorduri cu răul. Diavolului îi opune Cuvântul lui Dumnezeu, care este mai puternic decât diavolul, și astfel învinge ispitele.

Acest timp al Postului Mare să fie și pentru noi timp de pustiu. Să ne luăm spații de tăcere și de rugăciune - un pic, ne va face bine -; în aceste spații să ne oprim și să privim ceea ce se agită în inima noastră, adevărul nostru interior, ceea ce noi știm că nu poate să fie justificat. Să facem claritate interioară, punându-ne în fața Cuvântului lui Dumnezeu în rugăciune, pentru ca să aibă loc în noi o luptă benefică împotriva răului care ne face sclavi, o luptă pentru libertate.

Să cerem Sfintei Fecioare să ne însoțească în pustiul Postului Mare și să ajute drumul nostru de convertire.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În Ucraina curg râuri de sânge și de lacrimi. Nu este vorba numai de o operațiune militară, ci de război, care seamănă moarte, distrugere și mizerie. Victimele sunt tot mai numeroase, precum și persoanele care fug, în special mame și copii. În acea țară martirizată crește în mod dramatic din oră în oră necesitatea de asistență umanitară.

Adresez apelul meu insistent pentru ca să se asigure cu adevărat coridoare umanitare și să fie garantat și facilitat accesul ajutoarelor la zonele asediate, pentru a oferi ajutor vital fraților noștri și surorilor noastre oprimați de bombe și de frică.

Mulțumesc tuturor celor care îi primesc pe refugiați. Mai ales implor ca să înceteze atacurile armate și să prevaleze negocierea - și să prevaleze și bunul simț -. Și să se respecte din nou dreptul internațional!

Și aș vrea să mulțumesc și jurnaliștilor care pentru a garanta informarea își pun în pericol propria viață. Mulțumesc, frați și surori, pentru această slujire a voastră! O slujire care ne permite să fim aproape de drama acelei populații și ne permite să evaluăm cruzimea unui război. Mulțumesc, frați și surori.

Să ne rugăm împreună pentru Ucraina: aici în față avem steagurile sale. Să o rugăm împreună, ca frați, pe Sfânta Fecioară Maria Regina Ucrainei. Bucură-te Marie...

Sfântul Scaun este dispus să facă totul, să fie în slujire pentru această pace. În aceste zile, au mers în Ucraina doi cardinali, pentru a sluji poporul, pentru a ajuta. Cardinalul Krajewski, elemoziner, pentru a duce ajutoare celor nevoiași, și cardinalul Czerny, prefect ad interim al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Această prezență a celor doi cardinali acolo este prezența nu doar a papei, ci a întregului popor creștin care vrea să se apropie și să spună: "Războiul este o nebunie! Opriți-vă, vă rog! Priviți această cruzime!".

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini veniți din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, salut credincioșii din Concord - California, cei din diferite orașe ale Poloniei și cei din Cordoba și Sobradiel în Spania. Salut comunitatea Seminarului Francez din Roma cu rudele; credincioșii din Vedano al Lambro; tinerii din Saronno, Cesano Maderno, Baggio și Valceresio, Dieceza de Milano, și cei din Papiano și Cerqueto, Dieceza de Perugia. Salut donatorii voluntari de la Poliția de Stat italiană, precum și participanții la pelerinajul în amintirea vizitei mele în Irak, făcută chiar în urmă cu un an.

Astăzi după-amiază, împreună cu colaboratorii din Curia Romană, vom începe exercițiile spirituale. Purtăm în rugăciunea noastră toate necesitățile Bisericii și ale familiei umane. Și voi, vă rog, să vă rugați pentru noi.

Urez tuturor o duminică frumoasă și un drum rodnic de Postul Mare! Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 421.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat