România: Conventul din Sighet, oază de primire pentru refugiații din Ucraina
de Benedetta Capelli
În furtuna războiului dintre Rusia și Ucraina există istorii de primire care lasă semnul, care se nasc din exigența de a răspunde la invitația lui Isus: "Cine va da și un pahar de apă proaspătă unuia dintre aceștia mici, pentru că este discipolul meu, adevăr vă spune: nu-și va pierde răsplata". Cei "mici" de astăzi sunt multele persoane care părăsesc Ucraina pentru a scăpa de violență și astfel cei trei frați capucini din conventul din Sighetu Marmației, în România, la 2 km de graniță, au deschis larg ușile casei lor, lăsându-se atinși de această tragedie.
Imediat, relatează părintele Eugen Giurgică, superior al conventului, s-a gândit la ce este de făcut. "Am pregătit casa noastră care este un oratoriu pentru copii cu câteva camere pentru oaspeți, imediat erau gata 20 de locuri. Deja sâmbătă dimineață, la 7.30, au sunat la ușă și am primit patru tineri, studenți nigerieni care scăpau din zona războiului și care nu știau unde să meargă, erau foarte înspăimântați, ba chiar terorizați". După tineri, a venit o familie compusă din bunici, o fiică având doi copii și un prieten cu un alt copil. Frații i-au asigurat cu privire la timpul de rămânere. "Am spus că puteau să stea liniștiți. În numai patru zile - afirmă părintele Eugen - au trecut peste 150 de persoane în conventul nostru".
Capucinul subliniază că cererea a crescut mult, "mulți ne-au cerut un loc cald, o farfurie de mâncare, să meargă la baie pentru a se spăla deoarece erau zbuciumați și aveau nevoie să găsească și un pic de seninătate". Nu au lipsit momente dificile ca atunci când au venit patru mame cu patru copii și nu erau locuri disponibile. "Am pregătit sala mare - subliniază părintele Eugen - unde facem activități cu copiii noștri, acolo avem canapele pe care le-am pregătit ca paturi". "În conventul nostru au trecut egipteni, libanezi, africani, nigerieni, tineri musulmani care de mai multe ori au exprimat recunoștința lor pentru că din păcate - admite capucinul - există încă unii care nu sunt foarte disponibili să-i primească".
"Avem o dorință enormă de a ajuta pe care eu n-am văzut-o niciodată": așa vorbește părintele Eugen despre multele demonstrații de solidaritate a poporului român. "Au venit mulți să ne aducă necesarul pentru a-i putea asista pe refugiați: alimente, medicamente, produse pentru igienă. Oamenii nu ezită să fie aproape de noi, mulți m-au sunat întrebând despre ce aveam nevoie. O mărturie frumoasă pentru mine, pentru poporul român, pentru Biserică eu cred că este demonstrația unei inimi mare care bate în momentul nevoii". "Răul - conclude capucinul - nu are mereu ultimul cuvânt și prin urmare războiul va trece și se vor termina toate acestea. Ceea ce putem purta în inimă este un mesaj important care ne invită să nu ne descurajăm, să luptăm, să ne batem pe toate fronturile pentru a păstra speranța".
(După Vatican News, 4 martie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
* * *
Un alt articol despre implicarea fraților capucini din Sighetu Marmației, realizat de redacția în limba română a Vatican News:
www.vaticannews.va.
lecturi: 1259.