Carta de la Florența: "Mediterana nu poate și nu vrea să fie loc de conflict între forțe externe"
de M. Michela Nicolais
"Să înceapă imediat negocierile pentru a restabili pacea". Este dorința exprimată de cei 60 de episcopi și de cei 65 de primari de la Mediterana, în Carta de la Florența semnată astăzi [26 februarie 2022] la Palazzo Vecchio la încheierea întâlnirii "Mediterana frontieră de pace". "În aceste zile acțiuni de război au avut loc împotriva Ucrainei", se citește în Carta care a încheiat cele cinci zile de lucrări promovate de CEI despre tema "Mediterana, frontieră de pace", la doi ani de la întâlnirea analogă de la Bari.
"Sentimente de durere i-au cuprins pe episcopi și pe primari, care împreună doresc ca violența și folosirea armelor să poată înceta, ca marea suferință a poporului ucrainean să poată fi evitată și ca negocierile pentru a restabili pacea să poată începe imediat". "Încredințând istoriei aceste zile, semnăm un angajament de a continua într-un proces, nu pur și simplu ideal, de fraternitate și de cunoaștere a diversităților care sunt o mare bogăție", a spus cardinalul Gualtiero Bassetti, arhiepiscop de Perugia-Città della Pieve și președinte al CEI: "Frumusețea mozaicului de tradiții și culturi, încălcată de dramele pe care le trăiesc multe popoare ale noastre, este imperativ pentru ca Mare Nostrum să redevină răscruce de istorii și tradiții și să nu mai fie un cimitir dureros". Primarul de Florența, Dario Nardella, a definit Carta de la Florența "o cucerire istorică, un punct de sosire și de pornire. Pentru că dorința noastră nu este numai de a duce această declarație la Sfântul Părinte, căruia îi dorim tot binele, dar vrem să o ducem la liderii internaționali, la șefii de stat și de guvern. Vom începe acest pelerinaj pentru ca această declarație, semnată de primari și de episcopi, să înceapă să trăiască de astăzi". Dorind ca "întâlniri ulterioare să poată avea loc", episcopii catolici și primarii din orașele mediteraneene, reuniți la Florența, inspirându-se din moștenirea lui Giorgio La Pira, fost primar de Florența care deja în anii '50 promova dialogul intercultural și interreligios între orașe - și îndeosebi între orașele de la Mediterana, semnatarii Cartei reafirmă convingerea că "Mediterana nu poate și nu vrea să fie loc de conflict între forțele externe": de aici necesitatea de "a pune persoana umană în centrul agendei internaționale urmărind pacea, protejând planeta, garantând prosperitatea, promovând respectarea și demnitatea drepturilor fundamentale ale fiecărui individ, și prin promovarea de obiective de dezvoltare sustenabilă și prin acordul de la Paris despre climă".
Între provocările de înfruntat, episcopii și primarii citează "schimbarea climatică, fluxurile migratoare, conflictele și sărăcia", pornind de la conștiința că "valorizarea și promovarea rolului orașelor și dialogului între comunitățile sale civice și religioase oferă o contribuție esențială la aceste provocări".
În Cartă, "diversitatea patrimoniului și a tradițiilor din zona mediteraneeană" este definită ca "patrimoniu împărtășit pentru toată omenirea". "Toate valorile naturale, ambientale, culturale, lingvistice și religioase ale Mediteranei, materiale și imateriale, ar trebui să fie protejate și transmise generațiilor prezente și viitoare", printr-o "angajare educativă care să pornească de la necesitățile primare, comune tuturor ființelor umane, și care să poată conduce tinerii pe drumul care duce la dorința binelui, iubirii, dreptății și libertății". Între obiectivele mai urgente, cel de "a dezvolta oportunități mai mari de dialog și de întâlnire constructivă între diferitele tradiții culturale și religioase prezente în comunitățile noastre, cu scopul de a întări legăturile de fraternitate care există în regiunea noastră".
Între propuneri, cea de "a crea programe universitare comune, cu scopul de a-i introduce pe tinerii din toată regiunea mediteraneeană la o cunoaștere mai bună care respectă tradițiile și particularitățile culturale ale fiecărei țări". În această privință, episcopii și primarii pun accentul pe "rolul cheie al diplomației la nivel urban în promovarea unei dezvoltări umane integrale și sustenabile bazate pe respectarea demnității și a drepturilor fundamentale ale fiecărei ființe umane".
În afară de asta, în timpuri de Covid trebuie recunoscut "dreptul universal la sănătate și la protecție socială în zona Mediteranei" și să se acționeze "pentru a evita schimbări climatice catastrofale și a păstra calitatea vieții pentru generațiile viitoare".
În lista priorităților figurează "importanța de a promova oportunități de muncă de calitate pentru categoriile dezavantajate, tineri și femei, și de a favoriza dezvoltarea economică și socială a țărilor de origine ale migranților, și prin programe de cooperare, menite îndeosebi pentru ocrotirea copilăriei".
"Politicile migratoare în Mediterana și la granițe trebuie să respecte mereu drepturile umane fundamentale", referința la unui din fronturile fierbinți ale agendei internaționale, care trebuie să țină cont și de "conexiunea puternică existentă între fluxuri migratoare și schimbarea climatică". "A promova proiecte concrete de incluziune culturală, religioasă, socială și economică", o altă recomandare a Cartei, în care orașele "revendică dreptul lor de a participa la deciziile care influențează asupra viitorului lor", dorind "inițiative împărtășite pentru întărirea fraternității și libertății religioase în orașe, pentru apărarea demnității umane a migranților și pentru progresul păcii în toate țările Mediteranei".
(După agenția SIR, 26 februarie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 359.