Torino: În așteptarea primăverii
Oratoriul la Torino, prilej de întâlnire, comuniune, joacă, lucru manual și voie bună, în așteptarea primăverii și a zilei de 8 Martie.
Cea de-a treia duminică din lună (20 februarie 2022) reprezintă pentru copiii din Torino un moment mult așteptat: întâlnirea la oratoriu cu vechi și noi prieteni de aceeași vârstă, cu tinerii inimoși care însuflețesc cu drag aceste întâlniri în dorința de a transmite "frățiorilor" mai mici un pic din experiența proprie de viață.
Iuliana, Egidiu, Lorenzo, Simona, Cristian, Robert sunt o parte dintre tinerii care cu entuziasm și generozitate, mai întâi sub aripa părintelui Gelu Miclăuș, iar acum sub îndrumarea părintelui Ionuț-Gabriel Giurgică, vin în întâmpinarea tinerelor generații pentru "a preda ștafeta".
După participarea la Sfânta Liturghie în care părintele Iulian ne-a îndemnat "să îl vedem pe Dumnezeu în fiecare om pe care îl întâlnim" după exemplul Sfintei Tereza de Calcutta și să trecem de la cuvinte la fapte, așa cum ne învață și Sfântul Augustin: "Nu îi vorbiți de iubire fratelui vostru: iubiți-l", copiii au luat prânzul împreună în salonul alăturat. A urmat un moment de joacă în grup care s-a transformat într-o frumoasă cateheză și învățătură dedicată zilei de 8 Martie, Ziua Mamei.
Ziua de duminică le-a adus copiilor și o surpriză neașteptată: aceea de a o cunoaște pe artista Paula Zamfirov, colaboratoare a Bisericii Ortodoxe "Sfânta Parascheva" (ateliere artistice dedicate în mod deosebit copiilor), a Grupului "Vatra" și a Asociației "Primo Passo" din Torino.
Paula Zamfirov este un artist cu suflet mare, sensibil și delicat, cu mâini de zână, cu o pasiune cultivată de-a lungul timpului, dezvoltată până a deveni chiar un ajutor concret al persoanelor cu diferite dizabilități.
Fiecare obiect creat de Paula, din pastă modelabilă, pare să fie o bucățică ruptă din sufletul ei, iar "provocarea" de a realiza obiecte tradiționale i-a dat posibilitatea de a transmite esența proprie a identității românești (identitate proprie a fiecărui român care pentru un motiv sau altul este nevoit să părăsească meleagurile natale), creând astfel o punte de legătură atât între țara natală și diaspora, cât și între generații, implicându-și fiica în mod direct în (re)descoperirea tradițiilor și valorilor neamului românesc.
Sub îndrumarea ei, salonul de joacă s-a transformat într-un adevărat atelier de artă: copiii și tinerii au dat naștere mărțișoarelor, unicate, care vor fi dăruite mamelor cu ocazia zilei de 8 Martie. Alegerea materialelor, a culorilor, forma aleasă pentru crearea mărțișoarelor, entuziasmul și bucuria de a crea ceva unic pentru propria mamă, atenția acordată fiecărui copil, dar și fiecărui detaliu în parte, au făcut ca cele două ore dedicate acestei activități să treacă imperceptibil.
Iar rezultatul final a fost chiar peste așteptări, copiii fiind extrem de încântați de ceea ce au putut crea cu propriile lor mâini, exprimându-și nerăbdarea de a putea participa, cât de curând, la o nouă experiență de acest fel.
Un gând firesc, inevitabil, s-a îndreptat și către Sfânta Fecioară Maria: mama noastră, a tuturor, sub mantia căreia căutăm adăpost și de la care cerem ajutor în înfruntarea problemelor sufletești și materiale de zi cu zi, cu speranța de a putea urma într-un mod demn invitația solemnă a lui Isus adresată discipolului la picioarele Crucii: "Iată mama ta!".
Tatiana Ghiurca
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
20 februarie: Torino: În așteptarea primăverii
lecturi: 1093.