Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

71 de ani de la execuția Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei

Se împlinesc, în ziua de 21 februarie 2022, 71 de ani de la execuția prin împușcare a "condamnatului la moarte" pr. Dumitru Matei, despre care se afirmă că a fost ucis din ură față de credință. Despre suferințele îndurate de acest preot a scris pr. Alois Moraru, vice-postulator al Cauzei diecezane "Dumitru Matei", în revista "Lumina creștinului", nr. 2/2022, la pagina 8.

În interviul publicat luna trecută în această revistă am prezentat documentul prin care cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a autorizat inițierea unei cercetări minuțioase cu privire la viața, martiriul, faima martiriului și a puterii de mijlocire ale Slujitorului lui Dumnezeu Dumitru Matei, preot diecezan despre care se afirmă că a fost ucis in odium fidei ("din ură față de credință").

Încurajați fiind pentru parcurgerea acestui demers, la nivelul Episcopiei Romano-Catolice de Iași s-a constituit Comisia diecezană pentru cercetarea vieții și a martiriului preotului Dumitru Matei, care a avut o primă întâlnire organizatorică în ziua de vineri, 21 ianuarie, urmând ca peste câteva zile - duminică, 30 gerar - să aibă loc investirea oficială, înmânarea numirilor din partea Preasfințitului Iosif Păuleț și depunerea jurămintelor pentru respectarea adevărului istoric.

În luna februarie a fiecărui an, atenția istoricilor de la Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași se îndreaptă către ziua de 21, când a avut loc execuția prin împușcare a preotului Matei și a altor doi condamnați la moarte, de către autoritățile comuniste. Știm bine că în anul 1948 organele de represiune supravegheau cu multă atenție mișcările anticomuniste și luau măsuri de stingere a acestora, arestând pe oricine ar fi avut legături cu acestea. La 15 mai 1948, s-a produs primul val de arestări la Iași și, pentru a scăpa de urmărirea Securității, părintele Matei a părăsit orașul și s-a refugiat în diferite case parohiale sau case particulare, iar după multe peregrinări prin țară s-a retras în București, unde a fost arestat la 18 mai 1950. În dosarul 10.715 există o notă a ofițerilor care au instrumentat cazul, unde se recunoaște că inculpatul Dumitru Matei a fost obligat de anchetatori să declare și să semneze, "prin intimidări și tortură, tot ceea ce îi ceruseră torționarii". După cinci luni de schingiuiri și interogatorii, la 23 octombrie 1950, preotul Dumitru Matei a fost judecat de Tribunalul Militar București și condamnat la moarte, fiind acuzat de "spionaj și de înaltă trădare". La 14 noiembrie, același an, avocatul Mihail Mayo a redactat în numele preotului Dumitru Matei recursul împotriva sentinței 989 din 23 octombrie 1950, recurs înaintat Curții Militare de Casație și Justiție. După trei săptămâni, la 6 decembrie, Curtea Militară de Casație și Justiție a respins ca neîntemeiate toate cele 11 recursuri, apreciind că pedepsele aplicate condamnaților erau "corecte". Peste 200 de persoane au fost anchetate și arestate ulterior, sub învinuirea de a fi întreținut "legături compromițătoare cu arestații" în procesul "Legației Franței", inclusiv cele opt persoane care l-au găzduit pe preotul Dumitru Matei.

Execuția prin împușcare a "condamnatului la moarte" Dumitru Matei a avut loc în ziua de 21 februarie 1951, ora 6.30, la Penitenciarul Jilava. Procesul-verbal al execuției acestor "condamnați la moarte" este elocvent și suficient pentru a surprinde modul în care au trăit ultimele clipe de viață. Trupul sfârtecat de gloanțe al părintelui Matei, ca și al celorlalți executați sau decedați în închisoarea de la Jilava, a fost aruncat într-o groapă comună. Mulți ani nu s-a știut nimic despre moartea acestuia în închisorile comuniste. Abia după cinci ani, în anul 1956, rudele sale din Sărata au aflat despre moartea lui și au pus o cruce în cimitirul satului, pe care au trecut cifra "1956", care a rămas peste decenii o mărturie că abia atunci au aflat despre decesul consăteanului lor. Treptat, din mărturiile celor care au supraviețuit în urma procesului "Legația Franței", dar mai ales din miile de file găsite în Arhiva CNSAS, am putut afla ceva din suferințele îndurate de părintele Dumitru Matei și despre executarea lui prin împușcare.

Pr. Alois Moraru

* * *

Sărata: Pr. Dumitru Matei, erou al iubirii, al carității și al credinței


 

lecturi: 752.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat