Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 februarie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi ne duce pe malurile lacului Galileei. Mulțimea se îmbulzește în jurul lui Isus, în timp ce unii pescari dezamăgiți, între care Simon Petru, își spală năvoadele după o noapte de pescuit care n-a mers bine. Și iată că Isus se urcă tocmai în barca lui Simon; apoi îl invită să înainteze în larg și să arunce iarăși năvoadele (cf. Lc 5,1-4). Să ne oprim asupra acestor două acțiuni ale lui Isus: mai întâi urcă în barcă și apoi, a doua, invită să înainteze în larg. A fost o noapte care nu a mers bine, fără pești, dar Petru are încredere și înaintează în larg.

Înainte de toate, Isus urcă în barca lui Simon. Ce să facă acolo? Pentru a învăța. cere tocmai barca aceea, care nu este plină de pești ci s-a întors la mal goală, după o noapte de trude și dezamăgiri. Este o imagine frumoasă și pentru noi. În fiecare zi barca vieții noastre părăsește malurile casei pentru a intra în marea activităților zilnice; în fiecare zi încercăm să "pescuim în larg", să cultivăm vise, să ducem înainte proiecte, să trăim iubirea în relațiile noastre. Dar adesea, ca Petru, trăim "noaptea năvoadelor goale" - noaptea năvoadelor goale -, dezamăgirea că ne angajăm mult și că nu vedem rezultatele sperate: "Toată noaptea ne-am trudit și nu am prins nimic" (v. 5), spune Simon. De câte ori și noi rămânem cu un sentiment de înfrângere, în timp ce în inimă se nasc dezamăgirea și amărăciunea. Două molii foarte periculoase.

Și atunci ce face Domnul? Alege tocmai să urce în barca noastră. De acolo vrea să vestească Evanghelia. Chiar acea barcă goală, simbol al incapacităților noastre, devine "catedra" lui Isus, pupitrul de la care proclamă Cuvântul. Și asta îi place Domnului să facă - Domnul este Domnul surprizelor, al minunilor în surprize -: să urce în barca vieții noastre atunci când nu avem nimic să-i oferim; să intre în golurile noastre și să le umple cu prezența sa; să se folosească de sărăcia noastră pentru a vesti bogăția sa, de mizeriile noastre pentru a proclama milostivirea sa. Să ne amintim acest lucru: Dumnezeu nu vrea o navă de croazieră, îi este suficientă o barcă săracă "dezlânată", cu condiția să-l primim. Asta vrea, să-l primim; nu-l interesează în care barcă, să-l primim. Dar noi - mă întreb - îl lăsăm să urce în barca vieții noastre? Îi punem la dispoziție puținul pe care-l avem? Uneori ne simțim nevrednici de El pentru că suntem păcătoși. Dar aceasta este o scuză care nu-i place Domnului, pentru că îl îndepărtează de noi! El este Dumnezeul apropierii, al compasiunii, al duioșiei, și nu caută perfecționism: caută primire. Îți spune și ție: "Lasă-mă să urc în barca vieții tale" - "Dar, Doamne, uite..." - "Așa, lasă-mă să urc, așa cum este". Să ne gândim.

Astfel Domnul reconstruiește încrederea lui Petru. Urcând în barca sa, după ce a predicat îi spune: "Înaintează în larg" (v. 4). Nu era o oră potrivită pentru a pescui, era în plină zi, dar Petru are încredere în Isus. Nu se bazează pe strategiile pescarilor, pe care le cunoștea bine, ci se bazează pe noutatea lui Isus. Acea uimire care îl determina să facă ceea ce îi spunea Isus. Așa este și pentru noi: dacă îl găzduim pe Domnul în barca noastră, putem înainta în larg. Cu Isus se navighează în marea vieții fără frică, fără a ceda în fața descurajării când nu se pescuiește nimic și fără a capitula în fața acelui "nu mai este nimic de făcut". Mereu, în viața personală ca și în cea a Bisericii și a societății, există ceva frumos și curajos care se poate face, mereu. Mereu putem reîncepe, Domnul ne invită mereu să reintrăm în joc pentru că El deschide noi posibilități. Așadar să privim invitația: să alungăm pesimismul și neîncrederea și să înaintăm în larg cu Isus! Și mica noastră barcă goală va asista la o pescuire miraculoasă.

S-o rugăm pe Maria, care ca nimeni altcineva l-a primit pe Domnul în barca vieții: să ne încurajeze și să mijlocească pentru noi.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi se celebrează Ziua internațională împotriva mutilărilor genitale feminine. Sunt circa trei milioane de tinere care, în fiecare an, îndură această intervenție, adesea în condiții foarte periculoase pentru sănătatea lor. Această practică, din păcate răspândită în diferite regiuni ale lumii, umilește demnitatea femeii și atentează grav la adresa integrității sale fizice.

Și marțea viitoare, comemorarea liturgică a sfintei Iosefina Bakhita, se va celebra Ziua mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane. Aceasta este o rană profundă, provocată de căutarea rușinoasă de interese economice fără niciun respect față de persoana umană. Atâtea tinere - le vedem pe străzi - care nu sunt libere, sunt sclave ale traficanților, care le trimit să lucreze și, dacă nu aduc banii, le bat. Astăzi se întâmplă asta în orașele noastre. Să ne gândim serios la asta.

În fața acestor plăgi ale omenirii, exprim durerea mea și îndemn pe cei care au responsabilitate să acționeze în mod hotărât, pentru a împiedica fie exploatarea fie practicile umilitoare care chinuiesc îndeosebi femeile și fetele.

Astăzi, în Italia, se celebrează și Ziua pentru Viață, cu tema "A păzi fiecare viață". Acest moto este valabil pentru toți, în special pentru categoriile mai slabe: bătrânii, bolnavii, precum și copiii care sunt împiedicați să se nască. Mă unesc cu episcopii italieni în promovarea culturii vieții ca răspuns la logica rebutului și la scăderea demografică. Fiecare viață trebuie păzită, mereu!

Noi suntem obișnuiți să vedem, să citim în media atâtea lucruri urâte, știri urâte, accidente, asasinate... atâtea lucruri. Dar eu aș vrea să menționez astăzi două lucruri frumoase. Unul, în Maroc, cum un întreg popor s-a agățat pentru a-l salva pe Rayam. Tot poporul era acolo, lucrând pentru a salva un copil! S-au străduit total. Din păcate nu au reușit. Dar acel exemplu - citeam astăzi în Il Messaggero -, acele fotografii ale unui popor, acolo, așteptând pentru a salva un copil... Mulțumesc acestui popor pentru această mărturie!

Și celălalt, care s-a întâmplat aici în Italia, și nu va apare în ziar. În Monferrato: John, un tânăr ghanez, 25 de ani, migrant, care pentru a ajunge aici a suferit tot ceea ce suferă atâția migranți, și la sfârșit s-a stabilit la Monferrato, a început să lucreze, să facă viitorul său, într-o fermă vinicolă. Și apoi s-a îmbolnăvit de un cancer teribil, este la capătul vieții. Și când i-au spus adevărul, ce ar fi voit să facă, [a răspuns:] "Să mă întorc acasă pentru a-l îmbrățișa pe tatăl meu înainte de a muri". Murind, s-a gândit la tata. Și în acea localitate Monferrato au făcut imediat o colectă și, îndopat de morfină, l-au pus în avion, pe el și un însoțitor, și l-au trimis pentru ca să poată muri în brațele tatălui său. Asta ne arată că astăzi, în mijlocul atâtor știri urâte, există lucruri frumoase, există "sfinți de la ușa vecină". Mulțumesc pentru aceste două mărturii care ne fac bine.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini! Îndeosebi, cei care provin din Germania, din Polonia și din Valencia (Spania); precum și studenții universitari din Madrid - sunt gălăgioși, spaniolii aceștia! - și credincioșii din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Roma. Un salut special călugărițelor din grupul Talitha Kum, angajate împotriva traficului de persoane. Mulțumesc! Mulțumesc pentru ceea ce faceți, pentru curajul vostru. Mulțumesc. Vă încurajez în munca voastră și binecuvântez statuia sfintei Iosefina Bakhita.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 294.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat