Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa către consacrate: Înainte în misiune, luptați când vă tratează pe nedrept

de Salvatore Cernuzio

Înainte de toate este mulțumirea pentru lucrarea de bine făcută în fiecare colț al lumii drept catehete, teologi, însoțitoare spirituale. După aceea, în video-mesajul cu intențiile de rugăciune pentru luna februarie dedicată lor, Papa Francisc le încurajează pe călugărițe și pe laicele consacrate să continue misiunea lor în mijlocul săracilor, marginalizaților, victimelor noilor sclavii. Și nu evită un avertisment pentru ca ele să nu permită ca "slujirea" lor mare să fie redusă la "servitute", uneori chiar din partea "oamenilor Bisericii".

"În această lună ne vom ruga în mod special pentru femeile călugărițe și femeile consacrate. Ce ar fi Biserica fără călugărițe și fără laicele consacrate? Nu se poate înțelege Biserica fără ele".

Noi provocări

În ajunul Zilei Mondiale a Vieții Consacrate, pontiful în materialul video difuzat de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei, tradus în 23 de limbi și cu o acoperire de presă în 114 țări, îndeamnă la rugăciune pentru consacrate "așa încât să continue să găsească noi răspunsuri în fața provocărilor din timpul nostru". Adresându-se chiar lor, recomandă în schimb să "discearnă" și să "aleagă" ceea ce este bine pentru misiunea lor "în fața provocărilor lumii pe care le trăim".

Le îndemn să continuați să lucrați și să acționați cu săracii, cu marginalizații, cu toți cei care sunt reduși la sclavie de către traficanți; îndeosebi, le cer să se concentreze asupra acestui lucru.

De aici mulțumirea pentru "curajul" demonstrat și stimularea de "a arăta frumusețea iubirii și compasiunii lui Dumnezeu" în diferitele funcții desfășurate. Funcții care sunt mereu o "slujire" - o "mare" slujire - în Biserică, de care nu trebuie să se profite.

Le invit să lupte atunci când, în unele cazuri, sunt tratate pe nedrept, și în cadrul Bisericii, când slujirea lor, care este atât de mare, este redusă la servitute. Și uneori de oameni ai Bisericii.

Cuvinte care amintesc de problematica, din păcate înrădăcinată și răspândită, a abuzurilor de putere și de conștiință pentru care numeroase surori denunță că au fost sau încă sunt victime, împreună cu situația gravă în care se află călugărițe care, active în conventuri de apartenență sau angajate la instituții sau locuințe private, uneori și ale prelaților, prezintă simptome de stres sau burnout.

A nu se descuraja

Spre toate aceste se îndreaptă încurajarea episcopului de Roma: "Să nu se descurajeze. Să continue să facă cunoscută bunătatea lui Dumnezeu prin operele apostolice pe care le îndeplinesc. Dar mai ales prin mărturia de consacrare. Mulțumesc pentru ceea ce sunteți, pentru ceea ce faceți și pentru cum o faceți".

Fețe și istorii

Sunt multe și semnificative imaginile care se alternează cu vocea și imaginile pontifului și care se pot vedea în peste două minute din materialul video, în această lună publicat cu sprijinul și colaborarea Uniunii Internaționale ale Superioarelor Generale (UISG), organism care reunește peste 1900 de congregații călugărești. Din Japonia la Nairobi, din Italia la Myanmar, cu fotograma celebră a sorei Ann Rose Nu Tawng în genunchi în fața militarilor, materialul video arată varietatea lucrării desfășurate de călugărițe în cele cinci continente. Școli, spitale, parohii, case, institute de internare, misiuni în păduri și în barăci, participări la cortegii și manifestări, apropiere de popoarele native sau alături de copiii străzii, prezență în satele unde lipsesc hrana și medicamentele, printre migranți, șomeri, victime ale traficului de persoane: ele sunt mereu acolo și dau curaj, strâng mâini, arată sprijin și apropiere, sau transmit și știința. pentru că nu trebuie uitată marea contribuție intelectuală și civilă pe care călugărițe și consacrate o oferă în universități, în summit-urile internaționale pentru mediu sau în medierea pentru crizele politice.

Sora Kafka, președinte UISG: "Însuflețite de papa"

Pe baza statisticilor publicate de agenția Fides în 2021, în toată lumea există peste 630.000 de călugărițe. Așadar, Papa Francisc revendică puternic rolul lor în Biserică. "Ne simțim, noi călugărițele, foarte însuflețite și solicitate de papa Francisc, atât în viața noastră comunitară, cât și în provocările pe care le întâmpinăm în misiune astăzi", afirmă sora Jolanta Kafka, președinte al UISG, comentând materialul video al papei. "Ca UISG simțim responsabilitatea de a răspunde la cuvintele Papei Francisc de a continua cu curaj și bucurie misiunea noastră pentru a mărturisi frumusețea consacrării: să ne dăruim total pentru Împărăție după exemplul lui Isus".

Părintele Fornos: "Este incalculabilă valoarea călugărițelor"

La rândul său, părintele Frédéric Fornos S.J., director internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei, spune: "Este incalculabilă valoarea pe care sutele de mii de călugărițe și consacrate o aduc vieții și misiunii Bisericii în lume. M-am format cu călugărițele și am lucrat cu multe dintre ele, precum și cu unele femei consacrate, în propuneri pastorale, educative sau sociale pentru a răspunde la provocările lumii de astăzi". "Această lună - adaugă iezuitul - este o ocazie bună pentru noi toți ca să le cunoaștem mai bine în diversitatea lor și ca să descoperim aportul lor la misiunea Bisericii și la provocările din timpul nostru".

(După Vatican News, 1 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 725.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat