Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat delegației ecumenice din Finlanda (17 ianuarie 2022)

Vă adresez bun-venit cordial vouă tuturor, membri ai delegației ecumenice din Finlanda, care pentru sărbătoarea Sfântul Henric ați venit în pelerinaj la Roma. Mulțumesc din inimă, episcop Keskitalo, frate, pentru darul pe care mi l-ați oferit și pentru cuvintele dumneavoastră despre umilință, despre căință și despre iertare. Pentru vreunul par cuvinte negative, dar sunt cuvintele cele mai pozitive pentru a merge înainte. Cu bucurie deosebită primesc și salut reprezentanții Sami. Dumnezeu să vă însoțească pe drumul spre reconciliere și spre vindecarea amintirii, și să facă pe toți creștinii liberi și determinați în căutarea sinceră a adevărului! Este o plăcere să-l primesc pe episcopul emerit Teemu Sippo, care și-a revenit dintr-un grav accident și cu prezența sa ne amintește că adevăratul curaj se află în ridicare și în a merge înainte. Vă cer să duceți salutul meu fratern și mitropolitului ortodox Arseni de Kuopio și Carelia, care n-a putut să vă însoțească.

Iubiți frați și surori, vizita voastră plăcută vine în ajunul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Tema din acest an este luată din Evanghelia lui Matei: "În răsărit am văzut apărând steaua sa și am venit aici pentru a-l adora" (cf. Mt 2,2). Se referă la magii care, după o lungă călătorie, îl găsesc pe Isus și îl adoră. Magii ajung la țintă pentru că au căutat-o. Dar o caută pentru că Domnul cel dintâi, cu semnul stelei, a pornit în căutarea lor. Îl găsesc pentru că ei caută, și caută pentru că au fost căutați. Este frumos să înțelegem viața astfel, ca un drum de căutare, care nu pornește de la noi, ci de la Acela care cel dintâi a pornit în căutarea noastră și ne atrage cu harul său. Totul se naște din harul lui Dumnezeu care ne atrage. Și răspunsul nostru nu poate decât să fie asemenea cu acela al magilor: un drum parcurs împreună.

A merge împreună. Cel care a fost atins de harul lui Dumnezeu nu se poate închide și să trăiască din autoconservare, este mereu pe cale, mereu îndreptat să meargă înainte. Și înainte împreună: peregrinarea voastră aici este un frumos exemplu al acestui lucru. Tradiția eclezială a recunoscut în magi pe reprezentanții culturilor și popoarelor diferite: și pentru noi, în special în aceste timpuri, provocarea este aceea de a-l lua de mână pe fratele, cu istoria sa concretă, pentru a înainta împreună. Dragi prieteni, suntem pe cale conduși de lumina blândă a lui Dumnezeu, care risipește întunericul diviziunii și orientează drumul spre unitate. Suntem pe cale ca frați spre o comuniune tot mai deplină. Să ne ajutăm, în pelerinajul nostru ecumenic, să înaintăm "tot mai mult spre Dumnezeu", "magis ac magis in Deum", cum spune Regula Sfântului Benedict (LXII,4). Lumea are nevoie de lumina sa și această lumină strălucește numai în iubire, în comuniune, în fraternitate.

Există etape ale drumului care sunt mai ușoare și în care suntem chemați să înaintăm rapizi și zvelți. De exemplu, mă gândesc la atâtea parcursuri de caritate care, în timp ce ne apropie de Domnul, prezent în cei săraci și în cei nevoiași, ne unesc între noi. Însă uneori drumul este mai obositor și, în fața țintelor care par încă îndepărtate și greu de ajuns la ele, poate mări oboseala și să apară ispita descurajării. În acest caz să ne amintim că suntem pe cale nu ca posesori, ci niște căutători ai lui Dumnezeu. De aceea trebuie să mergem înainte cu răbdare umilă și mereu împreună, pentru a ne susține reciproc, pentru că așa dorește Cristos. Să ne ajutăm atunci când vedem că celălalt se află în nevoie. Și în pelerinaj este necesară uneori o pauză pentru a relua energii și a focaliza mai bine ținta. Și noi, căutători ai lui Dumnezeu pe cale spre comuniunea deplină cu el și între noi, avem în fața noastră două stațiuni importante.

În 2025 vom celebra a 1700-a aniversare a Conciliului din Niceea. Mărturisirea trinitară și cristologică a acestui Conciliu, care îl recunoaște pe Isus "Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat", "de o ființă cu Tatăl", ne unește cu toți cei botezați. În vederea acestei aniversări să ne dispunem cu entuziasm reînnoit să mergem împreună pe calea lui Cristos, pe calea care este Cristos! Pentru că avem nevoie de el, de noutatea sa, de bucuria sa imparabilă. Numai strâns uniți cu el vom parcurge până la capăt drumul unității depline. Și tot pe el, chiar și inconștient, îl caută oamenii din orice timp și prin urmare și de astăzi.

A doua stațiune: în 2030 - vom fi? nu vom fi? nu știu - vom comemora cei 500 de ani ai Confesiunii de la Augsburg. Într-un timp în care creștinii urmau să întreprindă căi diferite, cea a Confesiunii a încercat să protejeze unitatea. Știm că n-a reușit să împiedice diviziunea, dar aniversarea va putea să fie o ocazie rodnică pentru a ne confirma și a ne întări pe drumul de comuniune, pentru a deveni mai docili față de voința lui Dumnezeu și mai puțin față de logicile umane, mai dispuși să punem înaintea țintelor pământești ruta indicată de cer.

Și cu privire la voi [se adresează reprezentanților poporului Sami], frate iubit, aș vrea să-ți mulțumesc pentru că ai luat cele patru vise pe care le aveam cu Amazonia, și tu le-ai luat cu aborigenii din ținutul tău. Îmi vine în minte că un păstor trebuie să fie concret cu oamenii concreți, cu poporul său concret, dar care nu trebuie să înceteze să viseze. Unui păstor care încetează să viseze, îi lipsește ceva. Mulțumesc pentru că visați!

Și după aceea, un alt lucru pe drumul ecumenic. Când se va face unitatea? Se întreabă, nu-i așa? Un mare teolog ortodox specialist în escatologie a spus: "Unitatea va fi în eschaton". Dar important este drumul spre unitate. Este foarte bine ca teologii să studieze, să discute... Acest lucru este foarte bun. Sunt specialiști pentru aceasta. Dar este bun ca și noi, popor credincios al lui Dumnezeu, să mergem împreună pe drum. Împreună. Și să facem unitatea cu rugăciunea, cu faptele de caritate, cu munca împreună. Știu că tu mergi pe drumul acela și îți mulțumesc mult.

Dragi prieteni, repetarea pelerinajului vostru aici - mie îmi place mult - este un semn ecumenic frumos și încurajator. Vă mulțumesc pentru asta. Să mergem înainte împreună în căutarea lui Dumnezeu, cu îndrăzneală și concretețe. Să ținem privirea îndreptată spre Isus (cf. Evr 12,2) și să fim strâns uniți în rugăciune, unii pentru alții. De aceea vă invit să ne rugăm împreună Tatăl Nostru, fiecare în propria limbă.

[Recitarea rugăciunii Tatăl Nostru]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 231.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat