Acțiunea Catolică: Săptămâna păcii
Între 9 și 16 ianuarie 2022, Acțiunea Catolică organizează Săptămâna păcii. Obiectivul săptămânii: reflecție și acțiune pentru o lume mai pașnică, pornind de la mesajul Papei Francisc pentru cea de-a 55-a Zi Mondială a Păcii, având tema: "Dialogul între generații, educația și locul de muncă: instrumente pentru a edifica o pace durabilă".
Sfântul Părinte vorbește despre o "arhitectură" a păcii, unde intervin diferitele instituții ale societății, și un "artizanat" al păcii, care implică pe fiecare dintre noi personal, propunând trei căi pentru construirea unei păci durabile:
1. dialogul între generații, ca bază pentru realizarea de proiecte împărtășite.
2. educația, ca factor de libertate, responsabilitate și dezvoltare.
3. locul de muncă pentru o realizare deplină a demnității umane.
"Fiecare dialog sincer, deși nu este lipsit de o dialectică dreaptă și pozitivă, cere mereu o încredere de bază între interlocutori. Trebuie să recuperăm din nou această încredere reciprocă! Actuala criză sanitară a amplificat pentru toți sentimentul de singurătate și concentrarea asupra noastră înșine. Singurătăților bătrânilor se alătură în tineri sentimentul de neputință și lipsa unei idei împărtășite despre viitor. Această criză este desigur dureroasă. Însă în ea poate să se exprime și ceea ce este mai bun în persoane. De fapt, chiar în timpul pandemiei am întâlnit, în fiecare parte a lumii, mărturii generoase de compasiune, de împărtășire, de solidaritate."
"Dacă, în dificultăți, vom ști să practicăm acest dialog inter-generațional, «vom putea fi bine înrădăcinați în prezent și, din această poziție, să frecventăm trecutul și viitorul: să frecventăm trecutul, pentru a învăța de la istorie și pentru a vindeca rănile care uneori ne condiționează; să frecventăm viitorul, pentru a alimenta entuziasmul, pentru a face să răsară visele, pentru a provoca profeții, pentru a face să înflorească speranțele. În acest mod, uniți, vom putea să învățăm unii de la alții». Fără rădăcini, cum ar putea copacii să crească și să producă roade?"
"Doresc ca investiția în educație să fie însoțită de o angajare mai consistentă pentru a promova cultura îngrijirii. Ea, în fața fracturilor societății și a inerției instituțiilor, poate să devină limbajul comun care dă la o parte barierele și construiește punți. Așadar, este necesar să se creeze o nouă paradigmă culturală, printr-un "pact educativ global pentru și cu tinerele generații, care să angajeze familiile, comunitățile, școlile și universitățile, instituțiile, religiile, guvernanții, întreaga omenire, în formare de persoane mature". Un pact care promovează educația pentru ecologie integrală, conform unui model cultural de pace, de dezvoltare și de sustenabilitate, centrată pe fraternitate și pe alianța între ființa umană și ambient."
"De fapt, locul de muncă este baza pe care trebuie construite dreptatea și solidaritatea în fiecare comunitate. Pentru aceasta, «nu trebuie să se caute să se înlocuiască tot mai mult munca umană cu progresul tehnologic: făcând astfel, omenirea și-ar dăuna sieși. Munca este o necesitate, este parte a sensului vieții pe acest pământ, cale de maturizare, de dezvoltare umană și de realizare personală». Trebuie să unim ideile și eforturile pentru a crea condiții și să inventăm soluții, pentru ca fiecare ființă umană aflată la vârsta de muncă să aibă posibilitatea, cu propria muncă, să contribuie la viața familiei și a societății."
Propuneri de activități
Discuții pe marginea Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru celebrarea celei de-a 55-a Zile Mondiale a Păcii. Pot fi de ajutor următoarele întrebări:
Ce înseamnă pentru mine "artizanatul păcii"?
Care sunt problemele care afectează pacea în aceste timpuri? (în familie, societate, lume)
Care sunt temerile cu care se confruntă generațiile în ziua de azi?
Organizați o întâlnire de dialog intergenerațional care să faciliteze cunoașterea aspectelor pozitive specifice fiecărei generații pentru a favoriza construirea încrederii între generații, privirea împreună spre viitor.
Puteți organiza o strângere de fonduri pentru o familie care știți că a întâmpinat probleme financiare în timpul pandemiei din cauza pierderii locului de muncă;
Organizați o adorație cu rugăciuni pentru pace compuse de voi în care să implicați copii, tineri și adulți din comunitate;
Scrieți mesaje de pace și distribuiți-le pe telefon, pagina de Facebook, Instagram, în așa fel încât mesajul păcii să ajungă la cât mai multe persoane.
Proclamați intenții pentru pace la Rugăciunea credincioșilor la liturghiile din această săptămână.
Toți putem să colaborăm la construirea păcii, pornind de la noi, familiile noastre, asociații, societate, relații între popoare. Așteptăm ecouri ale activităților voastre pe adresa actiuneacatolica@gmail.com pentru a fi promovate pe pagina de facebook a Acțiunii Catolice.
Acțiunea Catolică
* * *
Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru celebrarea celei de-a 55-a Zile Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2022)
lecturi: 506.