Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Siret: "Un sfânt pentru noul an", la Surorile Dominicane

Miercuri, 5 ianuarie 2022, în casa Surorilor Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret, am organizat evenimentul "Un sfânt pentru un an", o frumoasă tradiție aparținând Ordinului Dominican. Au participat diferiți credincioși din parohie, dar s-au unit și foarte multe persoane prin intermediul paginii de Facebook a surorilor. Această tradiție presupune ca în preajma solemnității "Epifania Domnului" să fie extrasă o iconiță cu un sfânt protector, însoțitor pe drumul credinței în noul an calendaristic.

Solemnitatea Epifaniei Domnului este foarte importantă pentru dominicani, deoarece chiar Sfântul Dominic de Guzmán, fondatorul ordinului, a contribuit în mod deosebit la restabilirea în Biserica Romano-Catolică a cultului adus magilor. Sfântul Dominic ni-i indică pe magi ca exemplu de mare umilință și generozitate.

În solemnitatea "Epifania Domnului" sărbătorim manifestarea lui Isus tuturor popoarelor, reprezentate de magii veniți din depărtare. Dar Epifania este și o manifestare a oamenilor cu adevărat înțelepți, acea înțelepciune care este darul lui Dumnezeu, darul Duhului Sfânt. Înțelepciunea magilor ni se dezvăluie prin modul în care ei au răspuns semnelor divine: folosindu-se de științele în care erau experți - astrologia și astronomia (în vechime reprezentau o singură știință), pornind la drum, cercetând Scrierile Sacre și închinându-se în fața Pruncului dumnezeiesc.

La fel suntem chemați și noi să răspundem manifestării Domnului în viața noastră, folosindu-ne de toate capacitățile intelectuale și materiale pe care le avem. Dumnezeu ni se manifestă în rugăciune, în sacramente, în comunitatea parohială din care facem, în evenimentele pe care le trăim.

În timp ce sărbătorim "Epifania Domnului" putem învăța multe de la acești magi înțelepți: acolo unde Irod și curtenii săi au văzut o amenințare, ei au recunoscut prezența lui Dumnezeu. Prin mijlocirea sfinților magi, să cerem și noi harul de a recunoaște lucrarea divină acolo unde din punct de vedere uman suntem tentați să vedem doar rău și amenințare.

Să privim astăzi la două aspecte esențiale pentru consacrarea noastră baptismală:

- magii ne învață să-l căutăm pe Dumnezeu, căutare esențială pentru viața fiecărui creștin;

- prin adorația și darurile lor, magii ne învață și pe noi ce-i putem dărui lui Domnului.

1. Regii magi - căutători de Dumnezeu

Magii călătoresc dinspre Est, de unde răsare soarele, pentru a-l căuta pe cel care este Lumina lumii (In 8,12). Magii caută. Magii sunt căutători. Magii l-au căutat pe Dumnezeu. Au făcut-o în două moduri: mai întâi au studiat stelele. În primul rând, intuiau că dacă Dumnezeu a creat Universul, atunci tot Universul le va descoperi prezența lui. În al doilea rând, au dat crezare scrierilor profetice; ajunși la palatul lui Irod, au ascultat ceea ce au spus cărturarii care l-au citat pe profetul Miheia (Mt 2, 6) și s-au îndreptat spre Betleem.

Cu toții suntem căutători de Dumnezeu. Sfântul Augustin spunea că inima noastră nu-și găsește pacea până când nu se odihnește în Dumnezeu. În căutarea noastră de Dumnezeu observăm stelele îndepărtare care ne manifestă măreția lui Dumnezeu, parcurgem mari distanțe făcând pelerinaje pentru că Isus ne cheamă să vizităm locurile în care a trăit el sau sfinții săi... Dar căutarea noastră trebuie să includă și meditarea Sfintei Scripturi în tăcerea inimii, contemplarea iubirii divine care se manifestă în Sfânta Liturghie și în sacramente, atenția îndreptată către cei săraci și marginalizați. Dumnezeu este prezent în mijlocul comunităților din care facem parte, dar e prezent și în cei care aparent par departe de el și de Biserică.

Este interesant de notat faptul că Irod și curtenii lui, care au aflat și ei de la înțelepți că s-a născut un rege, nu au mers cu magii la Betleem, care era la o distanță de doar 8 km. Nu erau nici măcar curioși să vadă ceea ce doreau să vadă magii care au călătorit sute de kilometri.

Lâncezirea spirituală ne poate împiedica și pe noi să-l găsim pe Emanuel, Dumnezeu-cu-noi.

2. Adorarea lui Dumnezeu și oferirea darurilor

Ce trebuie să facem după ce îl găsim pe Dumnezeu? Ce au făcut magii? "Căzând la pământ, l-au adorat și, deschizând tezaurele lor, i-au oferit în dar aur, tămâie și smirnă" (Mt 2,11). Călătoria exterioară a acestor misterioși regi persani s-a încheiat. Începe acum călătoria spirituală, călătorie care le va transforma întreaga viață.

Îl adorăm pe Dumnezeu oferindu-i darurile noastre: aur, tămâie și smirnă.

Îi oferim aurul consacrării lui Dumnezeu a tuturor bunurilor noastre materiale și spirituale. Punem la dispoziția aproapelui toate capacitățile noastre pentru mai marea slavă a lui Dumnezeu.

Acesta este gestul pe care tânărul bogat din Evanghelie nu a reușit să-l facă și a plecat trist de la Isus (Mt 19,22). Este gestul pe care l-a făcut văduva, cea care a pus în cutia de oferte tot ce mai avea la viața ei (Lc 21,1-4). Când dăruim celorlalți ceea ce avem, fie din punct de vedere material, fie din punct de vedere intelectual sau spiritual, în mod paradoxal devenim mai bogați. Ne îmbogățim cu harul lui Dumnezeu.

Îi oferim lui Dumnezeu tămâie. Aceasta este utilizată la solemnități pentru a da mai mare slavă Domnului. În timp ce tămâia este arsă, fumul se ridică. Așa cum ne spune Psalmul 141, fumul de tămâie reprezintă rugăciunile noastre care se înalță la Dumnezeu (Ps 141,2). Îl adorăm pe cel pe care îl iubim cel mai mult. Suntem chemați să îl iubim pe Dumnezeu din toată inima, din tot sufletul și din tot cugetul nostru. Îl iubim pe Dumnezeu atunci când îl recunoaștem prezent în persoana aproapelui nostru și încercăm să-i venim în ajutor, îl iubim pe Dumnezeu atunci când ne sacrificăm pe noi înșine în loc să-i sacrificăm pe cei de lângă noi.

Îi oferim lui Dumnezeu smirnă, un prețios unguent. În antichitate, ungerea cu smirnă era un gest de iubire deosebită față de o persoană. Era ceva prețios care era "risipit" pentru ungerea unei persoane iubite decedate, persoană care nu mai avea cum să înapoieze acest dar, această risipă. A-i oferi lui Dumnezeu smirnă înseamnă a-i oferi întreaga noastră viață, a renunța în totalitate la voința proprie, la modul nostru de a fi și de a face lucrurile, la dorința de a avea mereu totul sub control. Darul smirnei înseamnă a pune într-adevăr în practică acele cuvinte rostite de Isus în Grădina Măslinilor: "Nu voința mea, ci a ta să se facă!" (Lc 22,42).

Astăzi, în solemnitatea Epifaniei Domnului, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru lecția de înțelepciune pe care ne-o dă prin mijlocirea sfinților mag și pe parcursul anului să-i oferim aurul bunurilor noastre materiale, intelectuale și spirituale, tămâia rugăciunii și a sacrificiului nostru, smirna renunțării la voința proprie.

Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 ianuarie: Siret: "Un sfânt pentru noul an", la Surorile Dominicane


 

lecturi: 984.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat