Gherăești: Funeraliile părintelui Anton Bișoc
Părintele Anton Bișoc, care a trecut la Domnul în dimineața zilei de 27 decembrie 2021, la Casa Bisericii din Gherăești, în vârstă de 100 de ani, a fost condus pe ultimul drum miercuri, 29 decembrie 2021, în comunitatea din Gherăești.
Liturghia de înmormântare s-a celebrat în Biserica "Trupul și Sângele Domnului" din comunitatea din Gherăești, păstorită de pr. Paul Budău. Liturghia, care a început la ora 10.00, a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, alături fiind PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, și aproape 40 de preoți. Mai mulți credincioși au participat la funeraliile părintelui Anton Bișoc, primul preot din istoria Diecezei de Iași care a pășit pragul vârstei de 100 ani, la 10 septembrie 2021.
În biserică, alături de sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Anton era ieslea de Crăciun, dar și lumânarea pascală, care amintesc despre nașterea, suferința, moartea și învierea Mântuitorului pe care părintele răposat le-a vestit în toate misiunile pe care le-a împlinit în cei 73 de ani ca preot. Ca pensionar din 1990 a continuat să slujească Biserica mai ales prin răspândirea veștii celei bune, prin publicațiile religioase, în special cele de la Editura "Presa Bună".
La începutul Sfintei Liturghii, pr. Vasile Petrișor, cancelar al Episcopiei de Iași, a prezentat datele biografice ale părintelui Anton, cu bogata activitate pastorală din cei 73 de ani de preoție. Apoi a urmat cântarea psalmilor pentru răposați și ascultarea cuvântului Domnului.
PS Iosif Păuleț a început predica amintind faptul că pr. Anton Bișoc și-a început Preoția în comunitatea din Gherăești, aici fiind hirotonit ca preot, încheindu-și pelerinajul pământesc tot în această comunitate. Au fost prezentate în continuare câteva aspecte referitoare la misterul morții și învierii în lumina misterului pascal al lui Isus Cristos, fiind scoasă în evidență devoțiunea părintelui răposat față de Sfânta Euharistie, prin celebrarea jertfei Sfintei Liturghii și adorația euharistică: "Euharistia, celebrarea morții și învierii Domnului, era centrul vieții sale preoțești... de câte ori am avut ocazia să stau de vorbă cu părintele, și nu sunt singurul, întotdeauna părintele amintea de Sfânta Euharistie - Sfânta Liturghie și adorația". Preasfințitul Iosif a amintit cât de importantă este Sfânta Liturghie pentru fiecare creștin pentru a răzbate prin viață, pentru a depăși încercările și suferințele vieții.
În încheierea predicii, păstorul Diecezei de Iași a amintit despre rugăciunea "pe care o știm și o repetăm de atâtea ori: «Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina fără de sfârșit să-i strălucească»", amintind că "Dumnezeu este lumina în care părintele a crezut toată viața lui, iar această lumină îi va străluci, atunci când părintele îl va privi pe Dumnezeu în toată splendoarea dumnezeirii sale în paradis, față în față. Este lumina în care vom străluci și noi toți, într-o zi, alături de părintele Anton, dacă vom merge pe drumul credinței și vom trăi credința".
La finalul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a evocat personalitatea pr. Anton Bișoc, "ca din partea unui martor al misiunii sale pe care el a avut-o într-un chip deosebit în Biserica noastră: formator, educator și profesor... misiune care a fost și rămâne una dintre cele mai importante în istoria unei dieceze și a unui seminar". A amintit despre grija pe care a descoperit-o la pr. Anton în perioada de la întoarcerea Excelenței Sale de la Alba-Iulia la Iași în 1956 și până în anul hirotonirii preoțești, din anul 1965, perioadă în care pr. Anton "s-a dedicat misiunii de formare cu tot sufletul, cu toată priceperea sa și ca profesor, dar mai ales ca formator, având grijă de tineri să crească și să devină preoți buni... ne-a fost mereu alături, mereu cu grijă față de noi, ca să rămânem fideli în misiunea noastră, în munca noastră de preoți". PS Petru a amintit și despre implicarea părintelui răposat în răspândirea veștii celei bune prin publicațiile religioase: "Dau mărturie cu toți cei care suntem aici și împreună cu cei de la «Presa Bună» că el a fost unul dintre cei mai vrednici apostoli, propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu prin tot ceea ce se publica la Editura «Presa Bună», pentru ca Dumnezeu să fie mai cunoscut și mai iubit și Sfânta Euharistie să fie prețuită și viața oricărui preot, oricărei persoane consacrate și a oricărui credincios". În final, PS Petru a adresat o mulțumire către cei care s-au îngrijit de părintele Anton la Voievodeasa sau la Gherăești.
După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Anton Bișoc a fost purtat în procesiune spre cimitirul din Gherăești, fiind apoi înmormântat în cavoul preoților din acest cimitir, de unde așteaptă învierea de apoi.
Dumnezeu să-i răsplătească părintelui Anton întreaga slujire preoțească
și să-l facă părtaș de fericirea sfinților în cer!
Pr. Adrian Blăjuță
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
29 decembrie: Gherăești: Funeraliile părintelui Anton Bișoc
* * *
Preotul care "m-a certat"! In memoriam pr. Anton Bișoc
A trecut la Domnul pr. Anton Bișoc (27 decembrie 2021)
Gherăești: Pr. Anton Bișoc, un secol de viață împlinit (10 septembrie 2021)
"1921 - 10 septembrie - 2021: Anton Bișoc - primul preot de pe teritoriul Moldovei care împlinește un secol de viață"
lecturi: 4513.