Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Va fi canonizată călugărița franceză Maria Rivier

de Isabella Piro

Fondatoarea Congregației Surorilor Prezentării la Templu a Mariei va deveni sfântă: în audiența acordată cardinalului Semeraro în dimineața zilei de marți, 14 decembrie 2021, Papa Francisc a autorizat promulgarea decretului respectiv. Călugărița italiană Maria Carola Cecchin va fi, de asemenea, beatificată, în timp ce trei preoți, printre care italianul Bernardo Sartori, și o călugăriță poloneză vor deveni venerabili.

O viață marcată de suferință și de caritate cea a Mariei Rivier, care în curând va fi sfântă: de fapt, are numai 16 luni când cade din pat, lovindu-se la șold și întâlnind probleme grave în creștere. Este anul 1770 și mulți ani fetița nu reușește să stea în picioare, ajungând constrânsă să se târască pe spate, ajutându-se cu mâinile. Abia în 1774 reușește să se ridice, cu ajutorul cârjelor, și numai după trei ani reușește să se vindece complet. Dar boala îi dăruiește o intuiție: să-și dedice restul vieții sale lui Dumnezeu. Născută în Montpezat-sous-Bauzon, în Franța, la 19 decembrie 1768, după ce a primit Prima Împărtășanie, Maria Rivier își maturizează dorința de a se consacra Domnului și cere să intre în Congregația Surorilor Notre Dame de Pradelles, dar, din cauza sănătății, nu este considerată capabilă.

De la mică și slabă la sfântă

Atunci femeia decide să deschidă o școală, lucru pe care-l face în 1786, și să se dedice îngrijirii bolnavilor și a săracilor. Când izbucnește Revoluția franceză, se mută la Thueyts unde adună câteva tinere: cu toate că revoluționarii închid ordinele călugărești, Maria dă viață, la 21 noiembrie 1796, unei mici comunități. După cinci ani, în 1801, cu aprobarea episcopului de Vienne, se naște Congregația Surorilor Prezentării la Templu a Mariei care, în câțiva ani, deschide 46 de case. Rivier moarte la 3 februarie 1838 la Bourg-Saint-Andéol; sfântul Ioan Paul al II-lea o beatifică la 23 mai 1982 și în curând va fi canonizată. Mica, slaba copilă care nu reușea să stea în picioare devine, așadar, sfântă. Minunea recunoscută, atribuită mijlocirii sale, se referă la vindecarea unei nou-născute afectată de "hidrops fetal generalizat precoce non-imunologic", petrecută în 2015 în Filipine.

Va fi fericită italiana Maria Carola Cecchin

În schimb va deveni fericită italiana Maria Carola Cecchin, înainte de voturi Fiorina, călugăriță din Congregația Surorilor Sfântului Iosif Benedict Cottolengo. Născută la 3 aprilie 1877 la Cittadella, în provincia Padova, face voturile călugărești la 6 ianuarie 1899, după ce a intrat în Casa Mică a Providenței Divine la Torino. În 1905 este trimisă în Kenya, împreună cu patru surori din congregație și cu doi misionari de la Consolata. Catehetă neobosită în atâtea sate, de la pădurile la stepele uscate din Kikuyo, de la savana la stepa din Meru, Maria Carola este mereu gata să deschidă breșe pentru noi misiuni. Vede toate tipurile de mizerie și suferință, se supune la mari trude, dar suportă totul, cu iubire infinită, animată de zel misionar. Între timp, este numită superioară și destinată la diferite comunități, dintre care ultima este cea din Tigania, unde se îmbolnăvește grav. Se decide să se întoarcă în Italia, dar Maria Carola moarte în timpul călătoriei cu vaporul, la 13 noiembrie 1925, la vârsta de 48 de ani. Normativele igienice din acei ani prevăd ca trupul său să fie aruncat în apele Mării Roșii. Minunea recunoscută pentru apropiata sa beatificare și atribuită mijlocirii sale se referă la revenirea vitală a unui copil născut în "lipsă prelungită de activitate cardiacă, respiratorie, neurologică". Evenimentul a avut loc la Meru, în Kenya, în 2013.

Venerabilul părinte Bernardo Sartori, refugiat printre refugiați

Printre decretele promulgate la 13 decembrie 2021 de Congregația Cauzelor Sfinților, după audiența Papei Francisc acordată cardinalului prefect, Marcello Semeraro, sunt și cele referitoare la trei preoți și o călugăriță, care devin venerabili prin recunoașterea trăirii eroice a virtuților. Îndeosebi iese în evidență mărturia lui Bernardo Sartori, preot călugăr de la Misionarii Combonieni ai Inimii lui Isus. Viața sa este una puternic impregnată de misiune: născut la 20 mai 1897 la Falzé di Trevignano, în provincia Treviso, în 1921 intră în Congregația comboniană. Hirotonit preot în 1923, după câteva activități de animare misionară în sudul Italiei, în 1934 este trimis în West Nile, în nord-vestul Ugandei, ambient prevalent musulman. În anii următori, întemeiază noi misiuni și școli, în timp ce în 1962 promovează consacrarea tuturor misionarilor și misionarelor combonieni din Africa la Fecioara Maria. Trăiește evenimentele zbuciumate care urmează după căderea dictatorului ugandez Amin și în 1979 îi urmează pe oamenii săi în Zair, devenind refugiat printre refugiați. După o scurtă ședere în Italia, în 1982, la vârsta de 85 de ani, se întoarce din nou în Zair, pentru a rămâne alături de oamenii săi. Neobosit în munca apostolică și în ajutorul de asistență dat aproapelui, moare la 3 aprilie 1983, ziua de Paște, la Ombaci, în Uganda. Trupul său este găsit fără viață în biserică, în fața tabernacolului.

Venerabila Maria Margareta, forța credinței în timp de război

Deosebită și viața Mariei Margareta a Inimii lui Isus în agonie în Grădina Ghetsemani (înainte de voturi: Ludovica Banaœ), călugăriță cu voturi din Congregația Surorilor Sfintei Familii din Nazaret. Născută la 10 aprilie 1896 la Klecza Dolna, în Polonia, la 15 februarie 1917 intră în Congregație și la 31 iulie 1926 face voturile perpetue. În 1937 este transferată la Nowogródek (astăzi Bielorusia), unde lucrează la spital. Este mare angajarea sa în apostolatul față de săraci, nevoiași, orfani, prizonieri. După ocuparea orașului din partea trupelor sovietice în 1939, surorile sunt expulzate din conventul lor și îndepărtate din spital. Constrânse să se îmbrace cu haine laice, trebuie să caute găzduire la familii prietene. În 1941, Nowogródek trece sub Germania; după doi ani, douăsprezece surori sunt convocate de germani la comisariat și împușcate în pădurea apropiată. Fermă și tare în credință, Maria Margareta reușește să se salveze și, după retragerea germanilor în 1944, dezgroapă trupurile celor unsprezece surori ucise și le dă o înmormântare demnă în biserică. Sfântul Ioan Paul al II-lea le va beatifica după aceea, în 2000. După terminarea războiului, teritoriile din estul Poloniei sunt încorporate în Uniunea Sovietică. Maria Margareta nu se mai întoarce în țara sa natală, așa cum fac atâția alții, ci rămâne la Nowogródek pentru a continua misiunea sa, ca singura gardiană a bisericii și a mormântului surorilor sale. Și aici moare la 26 aprilie, la vârsta de 70 de ani, după o lungă boală, suportată cu răbdare și seninătate.

Venerabilul Carlo de Abbiategrasso, exemplu de evlavie, umilință și caritate

Și viața italianului Carlo de Abbiategrasso (înainte de voturi: Gaetano Antonio Vigevano), preot călugăr din Ordinul Fraților Minori Capucini, este exemplară: născut la 30 august 1825 la Abbiategrassă, încă de mic se remarcă prin religiozitatea sa și prin zelul cu care îi învață catehismul pe cei de vârsta lui. Simte imediat vocația la viața consacrată, dar constituția sa fragilă și tuberculoza încetinesc parcursul său. Voturile solemne în Ordinul Fraților Capucini vin abia la 30 martie 1855. La 26 decembrie din același an este hirotonit preot și se dedică îndeosebi exercitării carității. În anii în care la Milano se răspândește holera, deși era bolnav cu febră, Carlo cere în genunchi să-i fie acordată permisiunea de a merge în spital ca să-i asiste pe suferinzi. În 1858 este transferat la Sanctuarul Fecioarei Maria a Capucinilor din Casalpusterlengo, unde se remarcă prin evlavie extraordinară, prin umilință și prin caritate, dobândind și faimă de taumaturg. Dată fiind faima sa de sfințenie, guvernul austriac cere îndepărtarea sa, dar episcopul de Lodi, Monseniorul Gaetano Benaglio, refuză categoric. Îmbolnăvindu-se de bronhopneumonie și de TBC, moare la 21 februarie 1859.

Venerabilul Andrea Garrido Perales, apostol al deținuților

În sfârșit, devine venerabil și spaniolul Andrea Garrido Perales, preot călugăr din Ordinul Sfintei Fecioare Maria a Răsplății. Născut la 29 noiembrie 1663 la Vallada, expert teolog, își dedică viața predicării, administrării sacramentului reconcilierii și asistenței față de marginalizați, orfani, săraci, bolnavi, deținuți, țigani și nomazi. Lovit de o formă gravă de artrită care îi deformează corpul, arată o tărie sufletească exemplară, alimentată de rugăciune constantă. Fidel față de carisma ordinului, răspândește printre deținuți evanghelia ca instrument de eliberare din închisoarea marginalizării sociale și a disprețului, favorizând reinserarea lor în societate și drumul lor de credință. Moare la Xátiva la 23 februarie 1728, la vârsta de 65 de ani.

(După Vatican News, 13 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 675.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat