Roman: Zi de reculegere zonală pentru persoanele consacrate
Sâmbătă, 11 decembrie 2021, la Institutul Teologic Franciscan a avut loc ziua de reculegere din perioada Adventului, pentru persoanele consacrate din zona Roman, ca moment de pregătire pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.
După primirea călduroasă din partea pr. Alexandru Olaru, OFMConv., guardianul casei, la ora 9.15 ne-am adunat în sala de conferință "Petru Albert", pentru a asculta meditația pr. prof. dr. Iosif Antili. Au fost prezenți circa 30 de persoane din zona Roman, din majoritatea congregațiilor existente pe acest teritoriu.
După un scurt moment de rugăciune părintele și-a început prezentarea intitulată: "Cât a mai rămas din noapte?". Acest titlu având originea în Cartea Profetului Isaia, cap. 21, 11-12, Oracolul împotriva Idumeei. După ce ne-a explicat care este semnificația cuvântului "noapte" din perspectiva biblică, am fost provocați ca în reflecția noastră personală să medităm la "noaptea" care ne înconjoară pe noi și societatea de astăzi și să răspundem la întrebările care pot apărea în inima noastră: Ce mă așteaptă în următorii ani cu mine, cu institutul din care fac parte? Ce viitor vor avea Biserica, viața consacrată? Ce se va alege cu credința noastră? Așadar, ce este noaptea aceasta? "Noaptea", aici, reprezintă întunericul, necunoscutul, nesiguranța zilei de mâine. Sfântul Paul ne spune și el că întunericul este echivalentul a tot ceea ce este rău, păcat. O altă invitație a părintelui predicator, pe lângă semnificația nopții biblice, a fost aceea de a privi "noaptea" așa cum este ea și cum se prezintă în realitate, fiind cu picioarele pe pământ și fără să ne hrănim cu iluzii. Căci așa vorbește Domnul: "Blestemat să fie omul care se încrede în om, care se sprijină pe un muritor și își abate inima de la Domnul!" (Ier 17, 5).
În această privință, Sfântul Părinte Papa Francisc ne avertizează că trăim zile de o mare transformare la nivel mondial, suferim schimbări atât pozitive, cât și negative. Dar să nu disperăm. Chiar dacă noapte este chinuitoare, nu este veșnică, va veni și dimineața. Tot profetul ne încurajează spunându-ne: "Poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare! Peste cei ce locuiau în țara umbrei morții a strălucit o lumină! (Is 9, 2). Această invitație la speranță este strâns legată cu ceea ce a spus străjerul: "Vine dimineața, dar mai este încă noapte" (Is 21, 12), adică criza mai durează, dar voi întoarceți-vă de la faptele voastre rele, de la modul vostru de a gândi, de a acționa, convertiți-vă! Și drumul sinodal pe care Biserica întreagă l-a început de puțină vreme vrea să ne invite la o convertire generală și de a merge împreună acționând în cadrul Bisericii, după cum ne îndeamnă și Papa Francisc: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Și noi, persoanele consacrate, suntem invitați să ne implicăm activ în parcurgerea acestui drum sinodal în următorii doi ani. La final, pr. Iosif ne-a recomandat și o carte foarte importantă pentru vremurile actuale, pe care o împărtășim tuturor: Cât a mai rămas din noapte?, de Adrien Candiard, Editura "Spandugino".
Începând cu ora 10.15, fiecare a avut posibilitatea de a medita în fața Preasfântului Sacrament și de a găsi răspuns la diferitele întrebări lansate de părintele, dar și posibilitatea de a se spovedi sau de colocvii. La 12.15 am avut Sfânta Liturghie, moment în care am putut să-i mulțumim Domnului pentru că ni l-a dat pe Fiul său ca Mântuitor și Răscumpărător. La cuvântul de învățătură, pr. Iosif Antili ne-a invitat să dezvoltăm în noi acele convingeri autentice cu care să fim o mărturie tot mai puternică pentru lumea de astăzi, așa cum a făcut și Ioan Botezătorul.
Această minunată zi s-a încheiat cu o agapă frățească, moment de comuniune și împărtășire reciprocă.
Sfânta Fecioară Maria, care a răspuns afirmativ voinței lui Dumnezeu, acceptând Cuvântul său, să ne fie și nouă exemplu de urmat în drumul nostru de dăruire în viața consacrată. Iar Sfântul Ioan Botezătorul, care l-a mărturisit pe Isus Cristos, să mijlocească haruri necesare pentru noi, ca să putem da sens întunericului din noi și din jurul nostru, încrezători fiind că ziua este aproape, iar "peste cei ce locuiau în întuneric și în umbra morții a strălucit o lumină", Cristos Domnul! (cf. Is 9,2).
Advent binecuvântat și sărbători fericite!
Echipa zonală Roman
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
11 decembrie: Roman: Zi de reculegere zonală pentru persoanele consacrate
lecturi: 681.