Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Pietro Parolin, secretar de stat: Mesaj video al Sfântului Părinte cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Organizației Internaționale a Migrațiilor (O.M.I.) (Geneva, 29 noiembrie 2021)

Domnule director general,

Doamnă președinte,

Stimați participanți,

Aș vrea să exprim felicitările mele Organizației Internaționale pentru Migrații pentru cei 70 de ani de slujire a migranților. Acest eveniment important în istoria organizației, în pofida multiplelor provocări puse de pandemia de Covid-19, oferă ocazia de a reînnoi viziunea și angajarea noastră printr-un răspuns mai demn la fenomenul migrator.

În urmă cu zece ani, la a 100-a sesiune a acestui consiliu, la decizia iubitului meu predecesor, Papa Benedict al XVI-lea, Sfântul Scaun, în mod conform naturii sale, principiilor și normelor sale specifice, a ales să devină stat membru al acestei Organizații. Motivațiile de bază care au dus la această decizie continuă și astăzi să fie foarte valabile și urgente1.

1. A afirma dimensiunea etică a mutărilor de populație.

2. A oferi, prin experiența sa și consolidata sa rețea de asociații pe teren în toată lumea, colaborarea Bisericii Catolice la serviciile internaționale dedicate persoanelor dezrădăcinate.

3. A presta o asistență integrală în funcție de necesități, fără distincții, bazată pe demnitatea inerentă tuturor membrilor aceleiași familii umane.

Dezbaterea despre migrație nu este realmente despre migranți. Adică, nu este vorba numai de migranți: este vorba mai degrabă de noi toți, de trecutul, de prezentul și de viitorul societăților noastre2. Nu trebuie să ne lăsăm surprinși de numărul migranților, ci să ne întâlnim cu ei ca persoane, văzând fețele lor și ascultând istoriile lor, încercând să răspundem cât mai bine posibil la situațiile lor personale și familiale deosebite. Acest răspuns cere multă sensibilitate umană, dreptate și fraternitate. Trebuie să evităm o tentație foarte obișnuită astăzi: aceea de a rebuta tot ceea ce este deranjant3. Tocmai această "cultură a rebutului" am denunțat-o de atâtea ori.

În cea mai mare parte a principalelor tradiții religioase, inclusiv creștinismul, găsim învățătura care ne îndeamnă să-i tratăm pe ceilalți așa cum vrem ca să ne trateze pe noi și să-l iubim pe aproapele ca pe noi înșine. Alte învățături religioase insistă asupra faptului că trebuie să mergem dincolo de această normă și că nu trebuie să neglijăm ospitalitatea față de străin, pentru că "datorită ei unii au găzduit, fără a-și da seama, pe îngeri" (Evr 13,2). Fără îndoială aceste valori universal recunoscute trebuie să conducă modul nostru de a trata pe migranți în comunitatea locală și în cadrul național.

Adesea auzim vorbindu-se despre ceea ce fac statele pentru a-i primi pe migranți. Dar este la fel de important să ne întrebăm: ce beneficii aduc migranții comunităților care îi primesc și cum le îmbogățesc? Pe de o parte, în piețele țărilor cu venit mediu-ridicat, mâna de lucru migrantă este foarte cerută și bine acceptată ca mod pentru a compensa lipsa mâinii de lucru. Pe de altă parte, migranții sunt în general refuzați și supuși la atitudini resimțite din partea multor comunități de primire.

Din păcate acest standard dublu derivă din prevalarea intereselor economice asupra necesităților și asupra demnității persoanei umane. Această tendință a apărut deosebit de evidentă în timpul "închiderilor" lui Covid-19, când mulți din muncitorii "esențiali" erau migranți, dar nu le-au fost acordat beneficiile programelor de ajutor economic pentru Covid-19 și nici accesul la asistența sanitară de bază și la vaccinuri.

Și mai deplorabil este faptul că migranții sunt utilizați tot mai mult ca monedă de schimb, ca pioni ai unei table de șah, victime ale rivalităților politice. Așa cum știm toți, decizia de a emigra, de a abandona țara natală sau teritoriul de origine este fără îndoială una dintre cele mai dificile ale vieții.

Cum se pot exploata suferința și disperarea pentru a înainta sau a apăra agende politicii? Cum pot să prevaleze considerațiile politice atunci când este în joc demnitatea persoanei umane? Lipsa fundamentală a respectului uman la granițele naționale ne diminuează pe toți în "umanitatea" noastră. Dincolo de aspectele politice și juridice ale situațiilor iregulare, nu trebuie să pierdem din vedere niciodată fața umană a migrației și faptul că, mai presus de diviziunile geografice ale granițelor, facem parte dintr-o unică familie umană.

Doresc să profit de ocazie pentru a face patru observații:

1. Este nevoie urgentă de a găsi căi demne pentru a ieși din situațiile iregulare. Disperarea și speranța prevalează mereu asupra politicilor restrictive. Cu cât vor exista mai mult căi legale, cu atât va fi mai puțin probabil ca migranții să ajungă târâți în rețele criminale ale traficanților de persoane sau în exploatare și în abuzuri în timpul contrabandei.

2. Migranții fac vizibile legătura care unește toată familia umană, bogăția culturilor și resursa pentru schimburi în materie de dezvoltare și rețelele comerciale constituită de comunitățile din diaspora. În acest sens, tema integrării este fundamentală; integrarea implică un proces bidirecțional, bazat pe cunoașterea reciprocă, pe deschiderea reciprocă, pe respectarea legilor și a culturii țărilor de primire cu un adevărat spirit de întâlnire și de îmbogățire reciprocă.

3. Familia migrantă este o componentă esențială a comunităților din lumea noastră globalizată, dar în prea multe țări se neagă muncitorilor migranți beneficiile și stabilitatea vieții familiale din cauza impedimentelor legale. Fața umană care se lasă în urmă când un tată sau o mamă emigrează singur este o amintire dură a dilemei oprimante care presupune faptul de a fi constrânși să aleagă între a emigra singuri pentru a alimenta propria familie sau a se bucura de dreptul fundamental să rămână în țara de origine cu demnitate.

4. Comunitatea internațională trebuie să înfrunte cu urgență condițiile care dau loc migrației iregulare, făcând astfel din migrație o alegere bine informată și nu o necesitate disperată. Pentru ca majoritatea persoanelor care pot trăi demn în propria țară de origine să nu se simtă constrânse să emigreze în mod iregular, este nevoie urgent de eforturi pentru "a crea condiții economice și sociale mai bune [...] așa încât emigrația să nu fie singura opțiune pentru cel care caută pace, dreptate, siguranță și respect deplin față de demnitatea umană"4.

În definitiv, migrația nu este numai o istorie de migranți, ci de inegalități, disperare, degradare ambientală, schimbare climatică, dar și de vise, de curaj, de studii în străinătate, de reunificare familială, de noi oportunități, de siguranță și protecție, și de muncă dură dar demnă.

Încheind, realizarea unei gestionări globale adecvate a mișcărilor migratoare, o înțelegere pozitivă a lor și o precizare eficace a dezvoltării integrale pot să pară obiective de vastă însemnătate. Însă nu trebuie să uităm niciodată că nu este vorba de statistici, ci de persoane reale a căror viață este în joc. Înrădăcinată în experiența sa seculară, Biserica Catolică și instituțiile sale vor continua misiunea lor de a primi, a proteja, a promova și a integra persoanele care se mută.

Vă mulțumesc din inimă și invoc peste voi toți, peste națiunile pe care le reprezentați și peste migranți și familiile lor binecuvântarea Domnului.

Cu fraternitate,

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note

1 Cf. Intervenția Sfântului Scaun la a 100-a sesiune a Consiliului Organizației Mondiale pentru Migrații, 5 decembrie 2011.

2 Cf. Mesaj pentru a 105-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, 29 septembrie 2019.

3 Cf. Discurs la Sesiunea Comună a Congresului Statelor Unite ale Americii, Washington d.c., 24 septembrie 2015.

4 Mesaj pentru a 100-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, 5 august 2014.


 

lecturi: 240.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat