Roman: Conferință despre ce ne face mai umani, organizată de Academia "Petru Tocănel"
În seara de 25 noiembrie 2021 a avut loc în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman cea de-a treia întâlnire de anul acesta a Academiei "Petru Tocănel" cu tema "Ce ne face umani?". Invitatul serii a fost pr. Marius Taloș SJ, iar moderator pr. Cazimir Ghiurca, OFMConv.
Întâlnirea a început cu un cântec care avea să ne introducă în spiritul importantei perioade liturgice care urmează și anume Adventul. Cântecul "Rorate" a fost interpretat de patru frați studenți ai institutului nostru, acompaniați fiind la nai de Natalia Nicoleta Crăciun.
După acest moment, a urmat introducerea făcută de pr. Cazimir, moderatorul sesiunii, care ne-a ajutat să conștientizăm cât de importantă și fundamentală este pentru viața noastră întrebarea din titlul întâlnirii. Chiar dacă această întrebare a fost tratată și în cele două întâlniri anterioare în care invitații au prezentat posibile răspunsuri, ea nu va găsi un răspuns în totalitate.
În introducerea sa, părintele a prezentat șase atitudini ale Sfântului Francisc de Assisi care relevă umanitatea sa: prezența activă, relația, întâlnirea, primirea, privirea și comportamentul fratern. Relația, afirmă părintele, este o realitate necesară oricărei ființe și este totodată o componentă esențială a spiritualității franciscane, relația cu Dumnezeu, cu semenii și cu toată creația.
După această introducere au urmat două poezii - "Fii om" și "Unii și alții" - ce aparțin poetei Licuța Pantia, recitate de elevii Dragoș Barticel, din clasa a IX-a, și Roxana Dobrin, din clasa a XII-a, profesor coordonator Monica Grosu, care ne-au sensibilizat sufletele pentru momentul central al serii, conferința părintelui Marius Taloș.
Prezentarea părintelui a avut în centru umanitatea lui Isus, care este o sursă de inspirație și pentru umanitatea noastră. Fiul lui Dumnezeu întrupat se dă în mâinile oamenilor, în mâinile Mariei, ale lui Iosif, ale lui Ioan Botezătorul, chiar și în mâinile acelora care aveau să-l ucidă. Cu un aer deschis și jovial, presărând tot felul de povestiri savurate de cei prezenți, părintele ne-a vorbit în prima parte despre măreția faptului de a fi om, plecând de la diferite pasaje din Sfânta Scriptură, demonstrând cum umanitatea noastră este un lucru extraordinar în ochii lui Dumnezeu. Isus Cristos vrea să devină om, să fie parte din umanitatea noastră cu scopul de a o mântui și de a o duce la fericire pentru că o iubește.
În continuare, părintele a prezentat trei aspecte ale Adventului care sunt și modalități prin care putem deveni cu adevărat oameni: trecerea de la singurătate la solidaritate prin care se evidențiază dimensiunea relațională a vieții umane, faptul că avem nevoie unii de alții și de Dumnezeu; trecerea de la ostilitate la ospitalitate, prin care-i primim pe ceilalți în viața noastră; trecerea de la magie la Euharistie, de la frică și superstiții la adevărata comuniune cu Dumnezeu. Toate acestea sunt posibile deoarece în această perioadă Dumnezeu ne dă harul său, iar aceste schimbări nu sunt supraomenești, ci țin de firescul vieții umane, realitățile spirituale fiind esențiale în viața oamenilor, ele ne fac umani.
După încheierea prezentării, la sugestia părintelui Cazimir, părintele Marius ne-a prezentat câteva aspecte referitoare la activitatea pe care o desfășoară la centru de refugiați, dorind să amintesc aici doar o singură frază care, cred, că ne-a pus pe toți pe gânduri: "Nu am întâlnit refugiați, am întâlnit surori și frați".
Spre sfârșitul întâlnirii, Ioana Apetrei, din clasa a VIII-a, Școala "Calistrat Hogaș", și Sebastian Doru, din clasa a XI-a, Colegiul Național "Roman Vodă", tineri ai Asociației Cultural-Artistice "Gong", coordonator prof. Cătălina Bostan, ne-au prezentat un scurt recital de poezie: "Ce bine că ești" de Nichita Stănescu și "Eu sunt" de Rabindranath Tagore.
Mai apoi frații studenți au interpretat cântecul "Veni, veni, Emanuel", un cântec care a avut menirea de a ne pregăti pentru perioada Adventului.
În încheiere, pr. Cazimir a adus mulțumiri invitatului, celor au făcut ca o seară de joi să fie deosebită și auditoriului care a binevoit să ne calce pragul, iar președintele Academiei "Petru Tocănel", pr. Paul Mîrț, ne-a îndemnat ca în această perioadă a Adventului să ne oprim din când în când, pentru a reflecta la umanitatea noastră luminați fiind de "omenitatea" Mântuitorului.
Fr. Cezar Dămătăr, OFMConv.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25 noiembrie: Roman: Conferință despre ce ne face mai umani, organizată de Academia "Petru Tocănel"
lecturi: 461.