Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura ARCB: Infinita frumusețe. Itinerariu estetic și artistic

La Editura ARCB a apărut cartea Infinita frumusețe. Itinerariu estetic și artistic, semnată de pr. Eugen Răchiteanu și pr. Constantin Necula. Volumul face parte dintr-o serie dedicată artei sacre, îngrijită de pr. Eugen Răchiteanu, din care a mai apărut, în acest an, cartea Infinita frumusețe. Cina Domnului - perspective estetice și artistice.

În prefața cărții, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit emerit de București, consemnează: "Proiectul editorial propus de părintele romano-catolic Eugen Răchiteanu și părintele ortodox Constantin Necula este de suflet. Un astfel de demers constituie o punte de comuniune între creștinii de confesiuni diferite. Biserica catolică și cea ortodoxă, fiecare după propria tradiție și după modelul apostolilor, continuă să binevestească iubirea infinită a lui Dumnezeu în lume. Arta sacră care înfrumusețează lăcașele de cult este limbaj universal care pune împreună valorile credinței creștine și servește pentru a redescoperi frumusețea de a fi frați în Cristos".

Același demers ecumenic al comuniunii prin arta sacră îl subliniază și autorii: "Textul pe care vi-l propunem, un preot catolic și unul ortodox, nu este decât un dialog între prieteni... Suntem împreună călători pe Cale. Am descoperit că estetica este una dintre cărările aurii prin care putem urca spre Cale și de acolo spre Împărăția Cerurilor. Ne- am descoperit de prieteni descoperind icoana, gravura ori frumusețea marmurei aburite de har din epistolarul de iubire a frumuseții din Accademia di Firenze. Dar și fiind preoții comunităților noastre, frați de rugăciune și nădejde lucrătoare, oameni care am învățat să ascultăm și să ne creștem în limitele ascultării. Să ne fie îngăduit ca această carte să fie încă o piatră de aducere aminte a speranței că mărturisirea Evangheliei este obligatorie și necesară vremii de acum".

Volumul abundă în reproduceri ale unor lucrări celebre ale artei sacre occidentale și orientale, propunând un suport vizual adecvat comentariului estetic susținut de o bibliografie generoasă. Cititorii sunt invitați să reflecte asupra Chipului Mântuitorului, una din teme fiind "Estetica în Sfânta Scriptură. Isus Cristos, imaginea lui Dumnezeu în Noul Testament". Autorii se întreabă: "Este posibilă o estetică a Chipului lui Cristos?", concluzionând că "Misiunea esteticii este de a ne ajuta să înțelegem mai bine frumusețea chipului lui Cristos, care comunică lumina slavei lui Dumnezeu, deoarece Cuvântul este o putere care transformă în totalitate ființa noastră, din interior".

Printre meditațiile estetice oferite în carte se regăsesc "Raportul între două atribute estetice: frumos și bun în Noul Testament"; "Problema estetică a frumuseții în gândirea Sfântului Augustin"; Estetica la Părinții Bisericii Orientale. Frumusețe și urâțenie: argumentări semiotice. Semnele și lumea în care aceste însușiri își găsesc un sens"; "Arta sacră pentru o Biserică reformată"; "Problema estetică a artei liturgice bizantine astăzi", "Problema estetică în arta liturgică occidentală de astăzi".

"Nu e prima încercare de a dovedi că putem avea un glas comun. Deloc forțat. Ci unul care unește tradiții și le asumă, le remodelează după profilul lumii de acum" concluzionează pr. Necula în finalul acestui inedit demers editorial estetic și spiritual.

Pr. Eugen Răchiteanu (n. 1974, Zăpodia, Bacău), este responsabil cu Oficiul pentru Bunuri Culturale ecleziastice și Patrimoniu al Arhidiecezei Romano-Catolice de București și profesor asociat al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. Hirotonit preot la 29 iunie 2002, doctor în teologie (2005) și în filosofie-estetică (2016), a activat în România și Italia, specializându-se în teologia artei sacre și filosofie-estetică.

Pr. Constantin Necula (n. 1970, Brașov), este preot ortodox, doctor în teologie (2004) și profesor și prodecan la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Autor a numeroase volume publicate, colaborează cu articole și studii la numeroase publicații din țară și străinătate. Prezent pe canalele media, este larg apreciat pentru conferințele și interviurile sale.

Editura ARCB

* * *

Infinita frumusețe. Itinerariu estetic și artistic
Constantin Necula și Eugen Răchiteanu, Ed. ARCB, 2021, ISBN 978-606-728-126-2, 15Ś21 cm, 184 p., 33 lei

* * *

Acestă carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sfântul Iosif":

  • prin poștă: Librăria "Sfântul Iosif", Str. G-ral Henri Mathias Berthelot nr. 19, 010164-București
  • prin e-mail: libraria@arcb.ro
  • prin telefon: 021.201.54.75, 021.201.54.57
  • prin website (online): www.librariasfiosif.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Iosif" din București (lângă Catedrala "Sfântul Iosif")
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 868.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat