Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminică la Rimini beatificarea lui Alessandra Sabattini

O viață tânără în slujba săracilor

Există întâlniri care schimbă viața în mod radical, ca aceea dintre tânăra Alessandra Sabattini și preotul don Oreste Benzi, fondator al Comunității Ioan al XXIII-lea. Avea 12 ani când l-a cunoscut și de atunci a început să se ocupe de săraci la domiciliu, s-a angajat activ pentru drepturile persoanelor invalide, dedicându-se celor care au căzut în capcana dependențelor și a drogurilor. Decedată în mod tragic la numai douăzeci și doi de ani, Sandra - așa cum o numeau prietenii - este beatificată duminică după-amiază, 24 octombrie 2021, în catedrala din Rimini, de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe Papa Francisc.

Născută la Riccione la 19 august 1961, într-o familie profund creștină, legătura sa cu credința s-a întărit și mai mult atunci când, împreună cu părinții și cu fratele, au mers să trăiască la Misano Adriatico în casa parohială a unchiului preot, don Giuseppe Bonini.

La vârsta de 10 ani, Sandra a început să scrie reflecții și gânduri spirituale pe câteva foițe fără să știe cineva. Astfel s-a născut puțin câte puțin jurnalul său spiritual. La doi ani după întâlnirea cu don Benzi, tânăra a participat în Dolomiți la o tabără pentru adolescenți cu invalizi gravi, de unde s-a întors cu ideile clare: "Ne-am rupt oasele, dar aceia sunt oamenii pe care eu nu-i voi abandona niciodată".

Astfel a început o relație intensă cu Dumnezeu, așa încât unchiul preot o găsea zilnic în adorație în fața Euharistiei. Și prietenii săi o vedeau adesea așezată pe pământ, în meditație sau citind psalmii. Sandra a făcut alegerea de a-l urma pe Domnul și Fața sa în cei săraci, cărora le-a dedicat tot timpul liber.

Îi întâlnea nu numai în comunitatea lui don Benzi, unde se ocupa de invalizi și de toxico-dependenți, ci mergea să-i viziteze în casele lor.

În 1980 a obținut diploma de bacalaureat științific la Rimini și apoi s-a înscris la Facultatea de Medicină din Universitatea din Bologna.

A fost o alegere dictată de slujire și de căutarea voinței lui Dumnezeu cu privire la ea. Pentru aceasta, înainte de a decide, i-a consultat pe prietenii din Comunitatea Ioan al XXIII-lea și pe sfătuitorii săi spirituali. Avea un vis în sertar: să devină medic misionar în Africa. Se grăbea să meargă și numai cuvintele tatălui au convins-o să termine studiile înainte de a pleca.

Sandra avea mare voință de a trăi și de a se dărui pentru ceilalți. Nu accepta compromisuri și discriminări și, pentru aceasta, a început să se bată în favoarea drepturilor invalizilor în numele dreptății și egalității. Îi plăcea să practice sport, să cânte la pian și să cânte într-un cor. Activități obișnuite pentru atâția adolescenți, dar în care ea percepea prezența Domnului: "Când am iubit cu adevărat, am simțit că Dumnezeu umplea totul și pe toți". Cristos nu era deloc străin nici atunci când s-a îndrăgostit de Guido, un tânăr un pic mai mare decât ea, cu care a început să programeze un viitor împreună.

S-a logodit cu el cu condiția să trăiască împreună castitatea pentru a se cunoaște mai bine și a împărtăși credința. Astfel s-a lăsat condusă de mână de Duhul care a forjat-o și a făcut-o mereu disponibilă în slujba celorlalți. A decis să devină sfântă și în această privință a scris: "Astăzi este o inflație de creștini buni, în timp ce lumea are nevoie de sfinți". În această optică a căutării perfecțiunii, a început să corecteze propriile defecte și să se dăruiască tot mai mult celor săraci.

La 29 aprilie 1984, la Igea Marina, în timp ce mergea la o întâlnire a comunității, a fost lovită de o mașină. Accidentul a fost fatal: a intrat în comă și a murit la 2 mai la spitalul Bellaria din Bologna.

Sandra a avut premoniția morții sale. De fapt, cu patru zile înainte de accident a relatat mamei sale că a văzut în vis înmormântarea sa și mormântul său plin de flori. În ultima pagină a jurnalului său, cu două zile înainte de accident, a schițat testamentul său spiritual: "Nu este a mea această viață care evoluează ritmată de o respirație obișnuită care nu este a mea, înveselită de o zi senină care nu este a mea. Nu există nimic în această lume care să fie al tău. Sandra, dă-ți seama de asta! Totul este un dar asupra căruia «Donatorul» poate interveni când vrea și cum vrea. Ai grijă de cadoul oferit ție, fă-l mai frumos și deplin pentru momentul în care va veni ceasul".

Puțin după moartea sa, don Benzi a citit ceea ce a scris Sandra pe foițele răspândite, notițe din care se evidenția un drum spiritual autentic. Aceste gânduri au fost ordonate și adunate devenind Jurnalul lui Sandra.

(După L'Osservatore Romano, 23 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1426.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat