Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Relatările de duminică

Hulda profetesa

de Frederic Manns

Toți pelerinii care vizitează esplanada templului la Ierusalim au familiaritate cu Porțile lui Hulda care dau acces la sanctuar. Amintirea unei profetese este legată de locul sacru.

Nu sunt multe femei numite profetese în Vechiul Testament. Alături de Miriam, sora lui Moise (Ex 15,30), care a pus toate femeile ieșite din Egipt să danseze, și Debora (Jud 4,4), soția lui Lapidot, care rostește o cântare în cinstea lui Iaela care l-a ucis pe generalul canaaneenilor numit Sisera, o avem numai pe Hulda care merită acest calificativ (2Rg 22,14). Hulda trăiește sub domnia regelui Iosia. Regele evlavios a rămas în amintirea colectivă a poporului, în contrast cu regii care l-au precedat, despre care se spune "el a făcut ceea ce este rău în ochii Domnului" (2Cr 33,2.22). Încă de la începutul domniei sale, Iosia decide să facă ceea ce este drept în ochii Domnului (2Cr 34,2). Purifică țara de idolii ridicați de predecesorii săi. Demolează, dărâmă, strică altarele și coloanele idolatre în toată țara lui Israel. După acestea, este important pentru el să repare casa Domnului, templul. În timpul lucrărilor din templu, marele preot Hilchia găsește cartea legii Domnului. Dându-și seama de importanța acestei cărți, o trimite la rege. Șafan, secretarul, nu pare să fie de aceeași opinie. Abia după ce a prezentat starea înaintată a lucrărilor de reparație a templului el spune: Hilchia mi-a dat o carte. Regele Iosia îi cere să o citească. Auzind cuvintele din legea lui Dumnezeu, regele este consternat, își sfâșie hainele în semn de profundă umilire.

Iosia își dă seama că tot ceea ce a făcut până acum nu are nicio valoare în fața păcatului lui Israel. Părinții săi n-au respectat cuvântul Domnului de a face după tot ceea ce este scris în această carte. Angoasa sa este mare: "Mergeți și căutați-l pe Domnul pentru mine și pentru restul lui Israel", strigă el.

Nu de la Hilchia, deși este mare preot, se caută cuvântul Domnului. Condiția sa spirituală nu-l califică pentru această slujire. Și profetul Sofonia care trăiește în acel timp (Sof 1,1) nu este consultat, nici măcar profetul Ieremia. Se adresează lui Hulda, profetesa, pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru această slujire.

Cine este Hulda? Hulda înseamnă "nevăstuică". Nevăstuica este un animal mic și foarte discret care trăiește noaptea. Comportamentul său este caracteristic. Adesea se așază pe picioarele din spate și se ridică pentru a observa ceea ce îl înconjoară, rotind capul în ambele părți. Hulda a primit numele său pentru că a fost discretă, nu a ieșit în față. Era mereu atentă să discearnă în tot ceea ce vede care este mintea lui Dumnezeu, cum îi vorbește Dumnezeu.

Și soțul său numit Șalum ("retribuire") are un nume simbolic. Este îngrijitorul veșmintelor din palatul regal (2Rg 22,14) și pentru acest motiv Hulda este cunoscută de rege. Activitatea sa este una obișnuită, probabil nu foarte satisfăcătoare nici foarte variată, dar mereu în slujba celorlalți. Exercitarea profesiei sale dă mărturie despre lealitatea și competența sa. Trăiește la Ierusalim, în inima țării. Participă la durerile și la bucuriile tuturor ca rezidentă din acest loc. Interesul său față de popor este evident. Nu ocupă o poziție de referință, locuiește în a doua parte a cetății (2Cr 34,22).

În sinteză, Hulda se prezintă discretă, mereu în ascultare, atentă să discearnă cum vrea să-i vorbească Domnul, să înțeleagă mintea lui Dumnezeu. Caută aprobarea sa în tot ceea ce face. Posedă o forță interioară care o caracterizează ca o femeie vrednică și virtuoasă. Frumusețea sa nu se află în aspectul său exterior, ci în strălucirea aceleia care trăiește ascunsă în inima sa. Profesia sa umilă o pune în slujba celorlalți, care îi dau încredere totală.

Când Hilchia și poporul îi explică situația, Hulda, profetesa, percepe imediat mintea lui Dumnezeu și le spune fără să aștepte o clipă: "Așa vorbește Domnul". Ea știe ce răspuns să dea. Nu cere o perioadă de reflecție de câteva zile, și nici măcar o noapte, dă în mod spontan răspunsul Domnului. Este gata să comunice răspunsul lui Dumnezeu la situația de criză trăită în acel moment. Atenția și ascultarea gândirii lui Dumnezeu în fiecare moment, disponibilitatea de a o comunica într-o situație critică o caracterizează. Anunță în mod insistent pedeapsa divină, dat fiind că poporul nu pune în practică tot ceea ce este scris în carte, probabil centrul cărții Deuteronomului. După aceea îl anunță pe rege că nu va vedea nenorocirea, cunoscând evlavia sa.

Profetesa și profetul care l-au primit pe Duhul lui Dumnezeu nu sunt aceia care anunță evenimente viitoare. Sunt în măsură să citească și să interpreteze semnele timpurilor. Profeții nu sunt deloc ghicitori, nici adulatori. Vorbesc în numele lui Dumnezeu.

În tratatul Megilla 14a din Talmudul din Babilonia se afirmă că regele Iosia prevedea că Ieremia nu va simți niciun resentiment pentru că a fost pus după o persoană din familia sa. Motivul pentru care Iosia îi trimite pe oficialii săi la ea este pentru că, fiind femeie, este mai sensibilă la suferința pentru ceea ce Domnul a făcut. Ascultarea conducătorilor bărbați de cuvântul lui Dumnezeu transmis de o femeie a provocat ceea ce este probabil cea mai mare trezire în istoria lui Israel (2Rg 22,14-23,25).

(După L'Osservatore Romano, 23 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 711.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat