Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Ce ne face umani?" - a doua serie de conferințe ale Academiei "Petru Tocănel"

Într-o frumoasă seară de toamnă, într-un ambient primitor și familial, joi, 21 octombrie 2021, seara, a avut loc cea de-a doua serie de conferințe organizate de Academia "Petru Tocănel", ce a avut ca temă umanitatea, misterul omului și calea spre fericire, toate reunite de întrebarea "Ce ne face mai umani?"

Întâlnirea a avut loc în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman și a fost moderată de pr. Lucian Horlescu, OFMConv, iar invitatul acestei sesiuni a fost pr. Bogdan Balașcă, OFMConv.

În deschidere, fr. Gabriel Mureșan a interpretat la flaut o piesa din repertoriul lui Bach, după care, pentru a ne familiariza cu tema, pr. Lucian a făcut o scurta introducere despre om și cât mai reflectăm la umanitatea relațiilor noastre. Printre altele, ne-a amintit că tot ceea ce dă sens vieții noastre ne face mai umani, însă lucrurile se pot ajunge și în profunzime dacă acceptăm să vedem ce anume dă sens vieții noastre.

A urmat un scurt moment artistic, pregătit de elevii Liceului Teologic Franciscan din Roman - Dragoș Barticel și Mădălina Bălan, sub îndrumarea prof. Monica Grosu: "Ce ne face umani?, de Alma Ciobanu și poezia "Iubirea de oameni" de Florin Țene - menit să ne provoace să reflectăm asupra condiției omului.

În cadrul conferinței sale, pr. Bogdan ne-a prezentat opinia filosofului Romano Guardini, care considera că lumea se ghidează după două culturi: una organică, în care importantă este comunitatea, cultul, simbolul etc. și una critică, în care primează individul, rațiunea. În ceea ce privește omul, mulți psihologi de renume, spun că viața este caracterizată de două mari etape: una de expansiune, care ar corespunde primei părți a vieții și alta de introversie, corespunzătoare celei de-a doua părți a vieții.

Analizând aceste sisteme după care se ghidează societatea noastră și care ar corespunde culturii critice, se poate observa ca acestea nu dau atenție sensibilității, iar a fugi de emoțiile și vulnerabilitatea noastră înseamnă a fugi de umanitatea noastră. Dacă privim la "Fericirile" pe care le-a proclamat Isus, tocmai aceia care se recunosc fragili, care experimentează milostivirea, sărăcia și persecuția sunt cu adevărat fericiți. Și în relațiile inter-personale, numai cei care acceptă fragilitatea, vor ajunge să se întâlnească și să iubească, pentru că "două blocuri de piatră nu se întâlnesc niciodată". În încheierea prelegerii, pr. Bogdan ne-a îndemnat să ne permitem să fim oameni (vulnerabili) liberi, care se simt valoroși dincolo de orice etichetă morală și socială.

Spre final, reflecția asupra umanității a primit expresii artistice, continuând cu două poezii: "Ce largă ni-e viața" de He Qifang și "Ar trebui" de Ana Blandiana, recitate de Antonia Croitoriu și Medeea Husaru, reprezentantele Asociației Cultural-Artistice "Gong", coordonată de prof. Cătalina Bostan, și urmat de cântecul "Iubirea", propus spre audiție de frații studenți ai Institutului Teologic Franciscan.

La evenimentului, pr. Paul Mîrț, președintele Academiei, a ținut să ne încurajeze să fim cât mai umani și sensibili la aproapele nostru, mai ales în aceste vremuri, mulțumind, în același timp, tuturor celor care și-au adus contribuția la bună desfășurare a acestei sesiuni.

Pr. diac. Narcis-Leonard Laslău, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 octombrie: Roman: "Ce ne face umani?" - a doua serie de conferințe ale Academiei "Petru Tocănel"


 

lecturi: 1087.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat