Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iubirea, visele bătrânilor și tinerii în privirea Papei Francisc

de Benedetta Capelli

Visele bătrânilor, viziunile tinerilor. Împletirea puternică și importantă a devenit în timp un punct ferm al magisteriului Papei Francisc. Un punct care s-a transformat în atenție față de fragilitate, într-un stimulent pentru tinerii invitați să primească amintirea bunicilor, luând pe umeri, ca Enea cu Anchise, privirea lor spre viitor.

"Înțelepciunea timpului" este cartea părintelui Antonio Spadaro cu prefața papei: de aici pornește ideea de a-i relata împreună cu Papa Francisc pe tineri și pe bătrâni. "Stories of a Generation con Papa Francesco", prezentat în avanpremieră la 21 octombrie 2021 la Festivalul din Roma, este un serial Netflix în 4 episoade scris de Simona Ercolani, autoarea serialului de succes, având consultanța editorială a părintelui Spadaro, produs de Stand By Me, partener al Asacha Media Group, și care va fi disponibil începând de sâmbătă, 25 decembrie.

Conversația dintre papa și părintele Spadaro este firul conducător al serialului care se rotește în jurul a patru cuvinte cheie: iubire, vise, luptă și muncă. Papa Francisc cu reflecțiile sale și amintirile sale îmbogățește relatările altora, ca regizorul Martin Scorsese, intervievat de fiica Francesca, evidențiind obsesia față de filmele care l-au determinat să neglijeze creșterea copiilor săi încredințată soției Helen, astăzi bolnavă. Există o relatare a unei iubiri ritmate de tangoul istoriei lui Carlos și Cristina Solis, un cuplu de uruguaieni căsătorit de 50 de ani; există determinarea și forța lui Estela Barnes de Carlotto, fondatoare a Mișcării Mamei din Plaza de Mayo și paternitatea redescoperită a lui Vito, producătorul de înghețată din Lampedusa, care a salvat viața a 47 de naufragiați.

Din Vatican în lume, relatarea devine corală și devine experiment cu privirea unor tineri talentați de film maker under 30, care au pus la dispoziție curiozitatea lor și îndrăzneala lor pentru a reda în imagini forța unei istorii. O muncă de un an care s-a încheiat cu 18 relatări care provin din cele cinci continente. Simona Ercolani relatează geneza proiectului:

Cum s-a născut implicarea Papei Francisc?

Am reușit să-l implicăm pe Sfântul Părinte pentru că pe de o parte am preluat ideea de fond a cărții "Înțelepciunea timpului" editată de Loyola Press și îngrijită de părintele Antonio Spadaro, consultant editorial al serialului. El a vorbit cu papa și i-a explicat ideea proiectului care este acela de a pune în relație tinerii cu bătrânii, de a stabili un dialog între ei în așa fel încât, așa cum spune Sfântul Părinte, tinerii să poată realiza visele bătrânilor pentru că bătrânii visează și, din serial, iese în evidență clar cât de mult sunt în măsură bătrânii să viseze, să imagineze viitorul. Toți se gândesc că sunt îndreptați cu capul spre trecutul, dar nu este deloc așa și asta reiese din istorii, de la protagoniști. Papa însoțește aceste istorii extraordinare, chiar și în simplitatea lor, cu istoria sa, experiențele sale de viață și reflecțiile sale.

Este nelipsită referința la bunica Rosa, o femeie care a marcat profund viața sa și credința sa...

Absolut! El spune un lucru foarte frumos: mărturisește că ceea ce își amintește mai mult este tăcerea sa. Înainte de a spune asta se oprește și o clipă, este frumos de a vedea această trecere! Efectiv dacă unul se gândește la privirea propriilor bunici este adevărat că este tăcere. În acea privire îndreptată asupra noastră este prezența lor, în acel mod transferă iubirea lor față de noi, în tăcere. Este foarte frumos cum spune papa acest lucru.

Papa Francisc spune, întocmai, că bătrânii au vise, tinerii le duc înainte. cum ați abordat această temă, dincolo de prezența Papei Francisc?

Noi am adunat în cele cinci continente aproape 400 de istorii de persoane over 70. Din aceste 400 am selecționat 18, în așa fel încât istoriile să intre în rezonanță între ele. Am fost în Africa de Sud, în Vietnam, în Noua Zeelanda, în Costa Rica, în Uruguay, este un proiect universal, global. Toate aceste istorii au fost relatate de tineri film maker under 30 și aici, de la Roma, am unit tot acest materiale într-o structură în care papa Francisc este firul conducător la istoriile relatate de protagoniști. Este în primul episod Martin Scorsese și Jane Goodal, apoi Estela Barnes de Carlotto, fondatoarea Mamelor din Plaza de Mayo care relatează istoria sa incredibilă de căutare a nepotului dispărut, a morții fiicei, dar care din această durere inexprimabilă a găsit energia pentru a lupta, pentru a o regăsi pe acestui nepot și nu numai pe el. Acesta este lucrul incredibil, a avut capacitatea de a se uni cu alte femei, de a pune împreună energiile pentru a reda dreptate. O altă mărturie emoționantă este aceea a lui Vito Fiorino, unicul italian din serial care a descoperit paternitatea salvând 47 de persoane în naufragiul cel mai grav în Mediterana cu 386 de morți. El se afla pe mare pentru a sta la taclale cu prietenii când în mod neașteptat a salvat acești tineri, descoperind paternitatea pe care nu reușise s-o trăiască pe deplin cu copiii săi. Un miracol al iubirii. Sunt multe istorii împletite între ele cu Papa Francisc care le îmbogățește, le înnobilează cu reflecții și cu experiențe de viață.

Acest serial se naște într-un moment istoric deosebit care este cel al pandemiei care, mai ales în Italia, a văzut moartea foarte multor bătrâni. V-ați gândit că această focalizare asupra relației tineri și bătrâni a fost și un mod pentru a restitui un loc celui care și-a pierdut viața, pentru a-l comemora?

Este exact așa! Acest proiect a început după 15 zile de la primul lockdown din Italia când asistam la un buletin zilnic de victime și erau majoritatea bătrâni. De obicei, despre ei nu se vorbește niciodată, dar cu pandemia ne-am dat seama că existau, că erau importanți și că îi pierdeam, deci era chiar o urgență să relatăm astea. Era momentul de a porni cu proiectul și Netflix a îmbrățișat imediat ideea că merge pe de o parte în direcția de a reține ceea ce ne duceau, dar și în a-l valoriza pe bătrân în societatea noastră. A pune pe picioare acest proiect global era și pentru a ne aminti că suntem o comunitate unică.

În relatarea Papei Francisc este un cuvânt care apare în mod deosebit care este "iubire". O iubire care se declină în a ne lua de mână, în a fi împreună mergând înainte în momentul dificultății. Acest cuvânt v-a condus în scrierea acestui serial?

Absolut da! Eu am o tendință naturală de a relata istorii ale persoanelor. Eu fac de mulți ani, de fiecare dat mă gândesc că este un privilegiu absolut. Iubirea, în afară de cea personală a mea de a relata istorii, este cifrul care unește aceste istorii din serial, pentru aceasta am voit să începem cu primul episod care vorbește tocmai despre iubire. Încet-încet, papa relatează tot mai mult despre sine și chiar dacă este numai primul episod care are această temă, toate cele 18 au aceeași denumire comună.

(După Vatican News, 22 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 605.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat