Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: A cincea serie a cursurilor de formare a preoților din Dieceza de Iași

În perioada 18-22 octombrie 2021, a avut loc la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a cincea serie de cursuri de formare permanentă pentru un număr de 41 de preoți care slujesc în Dieceza din Iași.

Chiar dacă unii preoți abia au ieșit de pe băncile seminarului, iar alții aveau deja experiențe acumulate după zeci de ani de preoție, cu toții suntem convinși că avem nevoie de aceste momente de comuniune sacerdotală, în ton cu vremurile, dar ținând cont și de cererile permanente ale Bisericii, o Biserică mereu în schimbare.

Celor prezenți li s-a prezentat cel de-al doilea modul de formare, concentrat pe misiunea preotului în pastorație în contextul actual pandemic și digitalizat.

Astfel, în prima zi de conferință, marți, 19 octombrie, pr. Iosif Antili ne-a invitat să trecem de la o "pastorație de conservare la una misionară", având ca referință exortația apostolică a papei Francisc "Evangelii gaudium" - programul pastoral al papei - invitându-ne să fim o Biserică ce "iese în lume", fiind într-o stare permanentă de misiune, abandonând preconceptul lui "noi am făcut mereu așa", străduindu-ne să fim evanghelizatori "cu Duh".

În partea a doua, pr. Florin-Petru Sescu, responsabilul Centrului Misionar Diecezan, a accentuat importanța deschiderii spre solidaritate și cu zonele de misiune coordonate de dieceza noastră, deoarece toți "lucrăm pentru Dumnezeu".

În partea a treia, în după-amiaza aceleiași zile, pr. Ștefan Lupu - rectorul Seminarului Mare diecezan - ne-a reamintit de Directoriul pentru cateheză și noile provocări ale catehizării într-o cultură digitală care "afectează relațiile interpersonale", insistând pe trecerea de la cateheză la o întâlnire personală cu Cristos.

De mare ajutor ne-a fost și prezentarea materialelor pe care le avem la îndemână prin lucrarea neobosită a familiei Oana și Radu Capan.

În ziua a doua, pr. Daniel Iacobuț, mergând pe aceeași linie a exortației apostolice, "Evanghelizarea și sfințirea poporului lui Dumnezeu", a insistat asupra importanței pregătirii omiliei, pregătind-o cum se cuvine, asupra stilului de a evangheliza azi, accentuând pastorația primirii și însoțirii credinciosului, aducând și clarificări asupra devoțiunilor populare.

În după-amiaza aceleiași zile, expertul în comunicare, domnul Vlad Ropotică, realizator ERCIS FM, ne-a vorbit despre "Cuvinte care transformă", provocându-ne cu multe întrebări, pentru a înțelege cât mai bine importanța modului în care noi transmitem cuvântul lui Dumnezeu, avertizându-ne și asupra pericolelor ce pot exista în comunicare.

Joi, 21 octombrie, în cea de-a III-a zi, în cursul dimineții, părintele salezian Iosif Ilieș ne-a vorbit despre "Pastorația tinerilor", despre nevoile copiilor și ale tinerilor în ziua de azi, subliniind faptul că nu mai poate funcționa cultura lui "Trebuie" și că litera A a pedagogiei, azi, este de "a sta" între ei, aceasta fiind și pedagogia lui Don Bosco.

Întâlnirea din aceeași zi, după-amiază, cu pr. Romeo Neculai, vicar judecătoresc, a fost una mai practică prezentându-se situația familiilor divorțate și a celor divorțați și recăsătoriți în lumina documentelor Bisericii, problema nașilor și alte situații delicate întâlnite în pastorație, în ceea ce privește familia, Spovada, Euharistia și celelalte sacramente.

În ultima zi, vineri, 22 octombrie, am avut parte de prezența păstorului nostru, episcopul Iosif Păuleț, care ne-a vorbit despre "implicarea pastorală a preotului în contextul actual", despre cele trei misiuni ale preotului: "munus docendi" (misiunea de a învăța), "munus orandi/sanctificandi" (misiunea de a se ruga și a (se) sfinți) și "munus regendi" (misiunea de a conduce), insistând asupra importanței de a sta cu oamenii, dar de a nu ne confunda cu ei.

Un punct pe "i" l-a pus Preasfințitul Iosif și pe comuniunea sacerdotală, care, în anumite privințe, încă are de suferit, oferindu-ne câteva linii directoare și un model: Sfânta Tereza de Calcutta.

Centrul acestor zile a fost Sfânta Liturghie care a fost și mulțumirea noastră adusă celor ce ne-au primit în această casă și tuturor relatorilor.

Dumnezeu să-i răsplătească pe toți!

Pr. Francisc Fărcășel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-22 octombrie: Traian: A cincea serie a cursurilor de formare a preoților din Dieceza de Iași


 

lecturi: 2915.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat