Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul pentru Ziua Mondială a Alimentației 2021

Excelenței Sale Qu Dongyu
director general al FAO

Excelență,

Celebrarea anuală a Zilei Mondiale a Alimentației ne confruntă cu una dintre cele mai mari provocări ale umanității: depășirea foametei o dată pentru totdeauna este un obiectiv ambițios. Summit-ul Organizației Națiunilor Unite privind Sistemele Alimentare, desfășurat la New York pe 23 septembrie, a subliniat urgența adoptării soluțiilor inovatoare care pot transforma modul în care producem și consumăm alimente pentru bunăstarea persoanelor și a planetei. Acest lucru nu poate fi amânat pentru a accelera recuperarea post-pandemică, pentru a combate insecuritatea alimentară și pentru a avansa către realizarea tuturor obiectivelor Agendei 2030.

Tema propusă de FAO anul acesta: "Acțiunile noastre sunt viitorul nostru. O producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună", subliniază necesitatea unei acțiuni comune, astfel încât toată lumea să aibă acces la diete care garantează durabilitatea maximă a mediului și sunt, de asemenea, adecvate și la un preț accesibil. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în transformarea sistemelor alimentare în beneficiul persoanelor și al planetei și "putem colabora cu toții [...] pentru îngrijirea creației, fiecare din cultura sa, experiența sa, inițiativele sale și capacitățile sale" (Scrisoarea enciclică Laudato si', 14).

În prezent asistăm la un real paradox în ceea ce privește accesul la alimente: pe de o parte, mai mult de 3.000 de milioane de oameni nu au acces la o dietă hrănitoare, în timp ce, pe de altă parte, aproape 2.000 de milioane sunt supraponderali sau obezi din cauza alimentației rele și a unui stil de viață sedentar. Dacă nu dorim să punem în pericol sănătatea planetei noastre și a întregii noastre populații, trebuie să încurajăm participarea activă la schimbare la toate nivelurile și să reorganizăm sistemele alimentare în ansamblu.

Aș dori să subliniez patru domenii în care acțiunea este urgentă: pe teren, pe mare, la masă și în reducerea pierderilor și a risipei de alimente. Stilurile noastre de viață și practicile de consum de zi cu zi influențează dinamica globală și de mediu, dar, dacă aspirăm la schimbări reale, trebuie să îi îndemnăm pe producători și consumatori să ia decizii etice și durabile și să educe generațiile tinere despre rolul important pe care îl joacă în a face o lume fără foame o realitate. Fiecare dintre noi poate contribui la această cauză nobilă, începând cu viața noastră de zi cu zi și cu cele mai simple gesturi. Cunoașterea Casei noastre comune, protejarea acesteia și conștientizarea importanței acesteia este primul pas pentru a fi păzitori și promotori ai mediului.

Pandemia ne oferă posibilitatea de a schimba direcția și de a investi într-un sistem alimentar global care să poată face față în mod sensibil și responsabil la viitoarele crize. În acest sens, contribuția valoroasă a micilor producători este crucială, facilitând accesul acestora la inovație care, aplicat sectorului agroalimentar, poate întări rezistența la schimbările climatice, poate crește producția de alimente și îi poate sprijini pe cei care lucrează în lanțul valoric al alimentelor.

Lupta împotriva foamei necesită depășirea logicii reci a pieței, concentrată cu aviditate pe simplul beneficiu economic și reducerea alimentelor doar la o altă marfă și consolidarea logicii solidarității.

Domnule director general, Sfântul Scaun și Biserica Catolică merg împreună cu FAO și cu celelalte entități și persoane care dau tot ce este mai bun din ei înșiși, astfel încât nicio ființă umană să nu vadă drepturile sale fundamentale diminuate sau ignorate. Fie ca aceia care seamănă semințe de speranță și armonie să simtă sprijinul rugăciunii mele, implorând ca inițiativele și proiectele lor să fie din ce în ce mai fructuoase și de succes. Cu aceste sentimente, invoc asupra dumneavoastră și a celor care, cu hotărâre și generozitate, luptă împotriva mizeriei și a foametei din lume, binecuvântarea Dumnezeului atotputernic.

Vatican, 15 octombrie 2021

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 314.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat