Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicare: Deschiderea procesului sinodal pentru Sinodul Episcopilor, la catedrala din Iași

Duminică, 17 octombrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași se va deschide procesul sinodal al Sinodului Episcopilor, care se va desfășura între anii 2021 și 2023, despre sinodalitatea Bisericii, cu tema: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". La celebrarea prezidată de PS Iosif Păuleț vor participa PS Petru Gherghel, episcop emerit, părinții decani, părinții profesori, mai mulți preoți și credincioși. Duminică va fi și ziua de naștere a PS Iosif, ocazie de a uni rugăciunile la sfânta jertfă și pentru Excelența Sa.

Sfântul Părinte Papa Francisc a deschis Sinodul Episcopilor duminică, 10 octombrie 2021, printr-o Sfântă Liturghie celebrată în Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican. Totodată, Papa Francisc a dorit ca în toate eparhiile și diecezele din Biserica Catolică să se deschidă procesul sinodal în vederea celei de-a 16-a adunări generale ordinare a Sinodului Episcopilor în duminica imediat următoare, și anume, 17 octombrie 2021. Următoarea adunare sinodală se concentrează asupra sinodalității, iar roadele care se pot spera sunt deja indicate implicit în titlul indicat de papa pentru acest sinod: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune".

În sintonie cu întreaga Biserică Catolică, și în Dieceza de Iași se va marca acest moment important din viața Bisericii, prin Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, păstorul Diecezei de Iași, duminică, 17 octombrie, la ora 18.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Cuvântul de învățătură la această celebrare va fi ținut de pr. Felix Roca, referent diecezan pentru Sinodul Episcopilor.

Sinodul Episcopilor 2021-2023 este un proces comun de ascultare și discernământ al Bisericii Catolice, care implică toate eparhiile și diecezele Bisericii Catolice din întreaga lume. În luna septembrie, Secretariatul General al Sinodului a dat publicității Documentul pregătitor și Ghidul cu privire la parcursul sinodal dedicat sinodalității. Textul pregătitor propune o serie de întrebări în vederea orientării, consultării poporului lui Dumnezeu.

Procesul sinodal urmează un itinerar de trei ani împărțit în trei faze, marcate de ascultare, discernământ și consultare. Prima etapă, care va fi în perioada octombrie 2021 - aprilie 2022, se referă la Bisericile diecezane individuale. În etapa diecezană vor avea loc mai multe întâlniri la nivel parohial și decanal, care vor avea și scopul de a consulta preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici cu privire la numeroasele provocări lansate de Sfântul Părinte pentru acest sinod. Consultarea în fiecare dieceză se va încheia cu o întâlnire pre-sinodală, care va fi momentul culminant al discernământului diecezan, când se vor formula concluzii. După încheierea fazei diecezane, fiecare dieceză își va trimite contribuțiile la Conferința Episcopală.

Scopul fazei următoare, cea continentală, din perioada septembrie 2022 - martie 2023, este dialogul asupra textului primului Instrumentum laboris. Ultima fază a călătoriei sinodale este cea a Bisericii Universale, care se va desfășura în luna octombrie 2023.

* * *

Sinodul Episcopilor este adunarea episcopilor și a altor credincioși în cadrul căreia sunt dezbătute probleme privind învățătura, morala și activitatea pastorală a Bisericii. Sinodul episcopilor este adunarea episcopilor care, aleși din diferite regiuni ale lumii, se întrunesc la anumite intervale de timp ca să întrețină o unire mai strânsă cu papa și Colegiul episcopilor, ca să-l ajute cu sfaturile lor pe papa în menținerea și promovarea credinței și moralei, în observarea și consolidarea disciplinei ecleziastice și ca să examineze problemele privind activitatea Bisericii în lume (cf. CDC, can. 342). Sinodul episcopilor se poate reuni în adunare generală, când sunt tratate probleme care privesc direct binele întregii Biserici, și în adunare specială, când sunt tratate probleme ce privesc direct una sau mai multe regiuni determinate. Adunarea generală poate fi ordinară (o dată la trei ani) sau extraordinară (când sunt dezbătute probleme care necesită o rezolvare promptă).

Prin constituția apostolică Episcopalis communio, publicată la 15 septembrie 2018, Papa Francisc a transformat sinodul dintr-un eveniment care se desfășura în mod special în trei-patru săptămâni la Roma într-un proces care să implice întreaga Biserică Catolică, pentru a da spațiu poporului lui Dumnezeu și astfel toți putând să-și facă auzit glasul.

Înainte, sinodul se epuiza în celebrarea adunării, acum fiecare adunare a sinodului se dezvoltă după faze succesive, pe care constituția le numește: "fază pregătitoare, fază de celebrare, fază de aplicare". Prima fază are ca scop consultarea poporului lui Dumnezeu în Bisericile particulare, așa cum se va întâmpla și în lunile următoare și în Dieceza de Iași.

Discursul din 17 octombrie 2015, la a 50-a aniversare a instituirii sinodului, a deschis total scenariul despre "Biserica în mod constitutiv sinodală". Una dintre frazele cele mai citate de Papa Francisc în această perioadă este luată din acel discurs: "Tocmai drumul sinodalității este drumul pe care Domnul îl așteaptă de la Biserica din al treilea mileniu" și descria Biserica sinodală ca "Biserică a ascultării", în care fiecare are de învățat de la celălalt: poporul lui Dumnezeu, colegiul episcopal, episcopul de Roma.

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 1671.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat