Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert "Juvenes Ecclesiae" în ajunul redeschiderii Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

Laudă lui Dumnezeu prin muzică au adus Corul "Juvenes Ecclesiae" și Orchestra "Tineri interpreți ieșeni" pentru bucuria redeschiderii Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, prin concertul vocal-simfonic susținut marți, 14 septembrie 2021, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", interpretând "Missa Încoronării", de W.A. Mozart, sub bagheta dirijorului Maximilian Husaru.

Soliști au fost Sabina Gurgu - sopran, Mihaela Blându - mezzo-sopran, Liviu Muntean - tenor, Daniel Mateianu - bass, la pian fiind Octavian Bișoc.

Oaspeți de seamă la concert au fost ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București, președintele Conferinței Episcopilor din România, PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, veniți pentru Liturghia de consacrare a altarului Catedralei "Adormirea Maicii Domnului", care avea să fie celebrată în ziua următoare, miercuri, 15 septembrie.

Concertul a fost transmis în direct de echipa ERCIS Media și la postul de radio al Diecezei de Iași, ERCIS FM.

"Biserica, acolo unde există, chiar și prin cel mai mic turn al ei, este ca degetul arătător care indică spre cer. Biserica, indiferent de dimensiunile ei, este locul în care omul îl întâlnește pe Dumnezeu în intimitatea ființei sale și, copleșit de măreția sa dumnezeiască, se umple de cânt și rugă sfântă, lăudându-și Creatorul. Biserica, oriunde se află ea pe acest pământ, este casa Celui Preaînalt. În ea, vocea lui Dumnezeu se aude în orice cuvânt sacru, chipul lui, de o inefabilă frumusețe, strălucește pe chipurile sfinților, în icoanele care împodobesc pereții, iar numele lui este preaslăvit de slujirea evlavioasă a preoților și a credincioșilor", a spus pr. Cristian Diac în prezentarea concertului.

"Catedrala «Adormirea Maicii Domnului», pregătită de sărbătoare, este biserica mamă a Diecezei de Iași. Ea păstrează în interiorul ei sacru memoria a peste 230 de ani de credință catolică pe aceste meleaguri, de la prima sfințire din anul 1789; în ea sunt adunate, ca o ofrandă de bună mireasmă, rugăciunile înaintașilor noștri care au trecut la Domnul cu semnul credinței; la altarul ei, același bun și iubitor de oameni Dumnezeu ne ascultă rugăciunile pioase în trecerea noastră prin vremelnicia acestei lumi pământești, cu dorul neostoit după paradisul ceresc; acest locaș leagă generațiile de credincioși în liantul aceleași credințe care sfințește și mântuiește; în această catedrală, Maica Domnului și Mama noastră primește florile parfumate ale cântărilor noastre, prețuirea pe care o merită din partea copiilor ei.

De aceea, acest concert vocal-simfonic este o rugăciune de recunoștință pentru toate înfăptuirile minunate ale Domnului în mijlocul nostru”, a continuat pr. Cristian, prezentatorul concertului.

Despre programul serii muzicale, a adăugat:

"Benedictus, o lucrare muzicală care face parte din Missa brevis a compozitorului contemporan olandez Jacob de Haan, scrisă în anul 2003, pentru cor și instrumente de suflat.

Urmează «Missa Încoronării», creație muzicală a universal cunoscutului compozitor de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart.

Această lucrare muzicală, scrisă pentru Paștele anului 1779, a devenit o compoziție preferată pentru Liturghiile de încoronare a regilor și pentru alte împrejurări cu caracter solemn.

Variație de expresii muzicale, profunzime spirituală, îmbinare perfectă de sonorități instrumentale și vocale, tempo maiestuos, toate sunt conținute în cea mai cunoscută Missă din cele 20 pe care le-a scris compozitorul austriac Mozart.

Teologul elvețian Karl Barth spunea că între ei îngerii cântă Mozart, iar când stau în fața lui Dumnezeu interpretează muzică de Bach. Ascultând această missă, ne pare că însuși Mozart a stat în fața maiestății divine pentru a-i aduce lauda cuvenită. Ne așezăm și noi împreună cu el în fața Celui vrednic de preamărirea noastră", a încheiat pr. Cristian, invitându-l la microfon pe episcopul Iosif Păuleț.

Episcopul de Iași a mulțumit coriștilor și instrumentiștilor pentru acest concert: "Muzica este cu adevărat o artă, dar este și un limbaj care trece dincolo de toate frontierele. Muzica ne vorbește tuturor, și celor care au studiat-o și o cunosc, dar și celor care nu au studiat-o și nu o înțeleg. Ea vorbește tuturor, vorbește fiecărei inimi deschise la frumos. Ea are menirea de a ne apropia pe noi, oamenii, între noi, dar are și darul de a ne apropia mai mult de Dumnezeu. Vă mulțumim, dragi artiști, pentru emoția pe care ne-ați transmis-o în această seară... Vă mulțumim pentru că ne-ați vorbit prin cântul vostru despre Dumnezeu, despre măreția lui, despre frumusețea și iubirea lui. Vă mulțumim că, datorită vouă, am experimentat bucuria și frumusețea de a fi împreună, ca într-o familie".

"Benedictus", o lucrare muzicală care face parte din "Missa brevis" a compozitorului contemporan olandez Jacob de Haan, scrisă în anul 2003, pentru cor și instrumente de suflat, a fost ultima piesă din programul concertului, încât aceia care au asistat la concert au plecat spre casele lor binecuvântându-l pe Domnul cu inimile vibrând de ecourile acestui "concert-rugăciune".

Ovidiu Bișog

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 septembrie: Iași: Concert "Juvenes Ecclesiae" în ajunul redeschiderii Catedralei "Adormirea Maicii Domnului". Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

* * *

ERCIS Media: Iași (catedrală): Concert vocal-simfonic susținut de Corul "Juvenes Ecclesiae" (14 septembrie 2021)


 

lecturi: 486.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat