Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia în centrul pastorației în Anul dedicat lui "Amoris laetitia"

Model de comuniune eclezială

de Gabriella Gambino
sub-secretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

Experiența pandemiei se prelungește în anul pastoral pe care Sfântul Părinte a voit să-l dedice familiei, cu ocazia celei de-a cincea aniversări a publicării exortației apostolice Amoris laetitia (AL). Un text care s-ar putea defini un program de angajare eclezială pentru familie, de realizat cu familiile. Aceasta este o noutate care acum ne interoghează și ne cere să punem în teren o reflexivitate relațională în Biserică. Ce tip de pastorație vrem să realizăm cu familiile? Ce tip de relații ecleziale putem implementa pentru a le însoți, făcându-le protagoniste și subiecți ai pastorației familiei (AL 200)?

În această privință, Amoris laetitia ne cheamă la o "convertire misionară" (AL 201), care să ne ajute să nu ne mai oprim "la o veste pur teoretică și detașată de problemele reale ale persoanelor", în special acum. În mijlocul dificultăților accentuate de pandemie, care "sfâșie viața familiei și comuniunea sa intimă de viață și de iubire (AL 19), familia se arată astăzi mai mult ca oricând "semn al timpurilor" și Biserica, fiind chemată să caute aceste semne, este invitată să insereze familiile în spațiul eclezial pentru a se putea apropia de ele și a le susține în vocația lor, pornind de la acel "principiu de realitate", care trebuie să risipească orice teamă de a ne apropia de dificultățile în care astăzi familiile sunt încă adesea lăsate singure.

Familia, "cale a Bisericii" (cf. AL 69), ne cere, de fapt, o privire capabilă să se uimească în fața a ceea ce este ea: "Comunitate de viață și de iubire" (Gaudium et spes 48). În acest sens, poate reprezenta un stil de relație eclezială, care ne poate ajuta să orientăm pastorația familiei.

De fapt, familiile creștine au arătat în timpul pandemiei forța stabilității legăturilor întemeiate pe căsătorie, puterea relațiilor de încredere, reziliența generată în credință, chiar și în situațiile mai dificile. Soții creștini au respirat relația filială profundă față de o Biserică Mamă, care ca niciodată s-a făcut prezentă în case cu Liturghia zilnică celebrată de Sfântul Părinte, care cu delicatețe intra în intimitatea familială în zorii fiecărei zile, marcând pasul cu cuvintele sale afectuoase și concrete, care ne ajutau să înțelegem cum să implementăm ziua în inima noastră și în relațiile cu acela care era lângă noi. Pentru noi toți a fost un păstor, un părinte, un frate, un învățător, în orice caz "cale" pentru a centra viața noastră în Cristos. Familiile s-au simțit însoțite, parte a Bisericii, "mlădițe ale unei unice vițe" (cf. In 15,5), trup împreună cu pontiful, dar și cu episcopii, cu preoții lor, care s-au străduit pentru a fi prezenți în casele noastre cu noi modalități și noi mijloace.

În acest dinamism lent, dar eficace în multe contexte, care treptat a luat formă în Biserică, ceea ce s-a revelat vital au fost aceste urme de comuniune. Această caracteristică minunată care izvorăște din Duhul Sfânt, oxigenul care ne-a permis să continuăm să "respirăm" Biserica, apartenența noastră la Trupul lui Cristos, care ne-a permis să hrănim credința noastră și nevoia de speranță. Astăzi, familiile au nevoie să se simtă parte a Bisericii, pentru că simțul de apartenență sustrage persoanele de la individualism și de la singurătate, al cărei antidot se află tocmai în experiența comuniunii (cf. AL 201). Pastorația nu se naște dintr-o programare mecanică de activități, ci dintr-o efectivă comuniune de viață, din ascultarea familiilor și din solidaritate în dificultăți. Pentru aceasta avem nevoie să trăim comuniunea și s-o vedem în acțiune (cf. AL 325). "Numai o Biserică ce trăiește și celebrează în ea însăși misterul comuniunii [...] poate să fie subiect al unei evanghelizări eficace" (CEI, Comuniune și comunitate).

Care este modelul de comuniune pe care ni-l propune familia creștină? Urmând, în puține texte, Amoris laetitia, la nr. 71 se citește: "Familia este imagine a lui Dumnezeu, care [...] este comuniune de persoane". În manieră mai specifică, "Treimea este prezentă în templul comuniunii matrimoniale" (AL 314). "O comuniune familială trăită bine este un adevărat drum de sfințire în viața obișnuită și de creștere mistică, un mijloc pentru unirea intimă cu Dumnezeu" (AL 316). Și în relație cu forța expansivă a comuniunii familiale, la nr. 196 din AL se citește: "«iubirea dintre bărbat și femeie în căsătorie și, în formă derivată și amplificată, între membrii aceleiași familii [...] duce familia la o comuniune, mereu mai profundă și mai intensă [...]». În acest domeniu se inserează și prietenii și familiile prietene, precum și comunitățile de familii care se susțin reciproc în dificultăți, în angajarea socială și în credință". Aici se altoiește privirea de uimire a Bisericii asupra familiei pentru a înțelege bogăția pe care o poate reprezenta pentru stilul pastoral al Bisericii. "Așa încât Biserica, pentru a înțelege pe deplin misterul său, privește la familia creștină, care îl manifestă în mod genuin" (AL 67). Stilul iubirii familială, întemeiat pe comuniunea și complementaritatea soților, poate deveni, de fapt, un stil eclezial, din moment ce "Biserica este familie de familii, îmbogățită constant de viața tuturor Bisericilor familiale. De aceea, «în virtutea sacramentului Căsătoriei, fiecare familie devine în mod clar un bun pentru Biserică»" (AL 87).

(După L'Osservatore Romano, 25 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 577.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat