Funeraliile cardinalului Albert Vanhoye: Foc de iubire față de Cuvânt
În dimineața zilei de 31 iulie 2021, sărbătoarea liturgică a sfântului Ignațiu de Loyola, s-au desfășurat funeraliile cardinalului iezuit francez Albert Vanhoye, cu titlul "Santa Maria della Mercede e Sant'Andriano a Villa Albani", decedat joi 29 iulie 2021. La altarul catedrei din bazilica vaticană, cardinalul Leonardo Sandri, vice-decan al Colegiului cardinalilor, a prezidat ritul și a ținut omilia pe care o publicăm în continuare. Au concelebrat cardinalii Filoni, Lajolo, Piacenza, Calcagno, Baldisseri, Mamberti, Ladaria, Krajewski și Gamberti, arhiepiscopul Marini și câțiva preoți din Societatea lui Isus. Reprezentant al membrilor corpului diplomatic acreditat la Sfântul Scaun era Monseniorul Wachowski, subsecretar pentru raporturile cu statele.
"De aceea trebuia să se facă în toate asemenea fraților, pentru a deveni un mare preot milostiv și vrednic de credință [...] El este în măsură să vină în ajutorul celor care îndură încercarea".
1. Cuvintele autorului Scrisorii către Evrei au introdus liturgia Cuvântului de la această celebrare a înmormântării cu care ne luăm rămas bun creștinesc de la fratele nostru cardinalul Albert Vanhoye: în urmă cu câteva zile, la 24 iulie, a împlinit 98 de ani, iar în ziua următoare a ajuns la cei 67 de ani de la hirotonirea sacerdotală. Un om și un creștin riguros și determinat, capabil când avea optsprezece ani să străbată pe jos Franța ocupată de naziști pentru a putea intra în Societatea lui Isus. Acest amănunt biografic spune mult despre întreaga sa existență: de fapt, părintele Albert n-a încetat niciodată să meargă. Dacă fizic viața sa a fost marcat de studiu și de învățământ, costându-l ore lungi de dăruire și aprofundare, itinerarul său interior s-a aprofundat, s-a alimentat tot mai mult din focul de iubire față de Cuvânt. El nu l-a tratat niciodată ca text arid care trebuie secționat și descompus, ci a fost capabil să perceapă mereu în spatele structurilor și a compoziției textelor trimiterea la cel care a vorbit în timpurile din vechime în multe moduri și în ultimul timp ne-a vorbit nouă prin Fiul, așa cum afirmă începutul Scrisorii către Evrei. Acest text, cunoscut de cardinalul Vanhoye pentru că este obiect al tezei sale de doctorat, mulți ani l-a predat generațiilor de studenți de la Institutul Pontifical Biblic: părintele Albert a frânt acele cuvinte și le-a încredințat în numeroase cursuri de exerciții spirituale, conform metodei sfântului Ignațiu, în a cărui comemorare suntem adunați pentru a celebra înmormântarea veneratului nostru frate. Dumnezeu ne-a vorbit prin Fiul: într-una din predicile părintelui Albert el exclama: "Ne-am obișnuit prea mult cu această inițiativă divină! Dumnezeu ar avea atâtea motive pentru a nu mai vorbi poporului său, însă nu s-a resemnat niciodată!". Ca și autorul Scrisorii către Evrei, pe care fratele nostru cardinal îl definea ca "fascinat de Fiul", el cerea harul ca să fie și experiența fiecăruia dintre noi, atrași nu de o glorie îndepărtată, ci de aceea care ne introduce la comuniunea cu Dumnezeu.
2. Mergând să binecuvântez sicriul iubitului nostru cardinal Vanhoye, în seara morții sale, l-am văzut îmbrăcat în purpura de cardinal, așa cum este corect să fie, însă liniștit cu mâna care strânge crucea sa pectorală: o îmbrăcăminte și o demnitate conferite lui nu ca privilegiu, ci recunoaștere a slujirii și a dăruirii totale, în studiu și în predicare, distingându-se mereu prin acel sentire cum Ecclesia al său. Roșul purpurei ca imagine a unei fidelități neobosite față de Cel care este fidel: părintele Albert ne-a învățat să reluăm limbajul sacerdotal cu referință la Cristos, pornind de la Scrisoarea către Evrei, avertizându-ne cu privire la o golire de aparențe rituale și făcându-ne să percepem noutatea radicală a preoției Noului Testament. Categoriile și simbolurile vechii marii preoții, care au ajuns așa cum ne relatează diferite episoade din Scriptură să creeze gelozii și ambiții, sunt retrăite de unicul Mare Preot, milostiv și vrednic de credință, care nu se îngrijește de îngeri, ci de urmașii lui Abraham. Mulți dintre noi eram prezenți la predicarea exercițiilor spirituale pentru Curia Romană în 2008, și am fost luați de mână de un frate în credință total răpit de Cuvântul pe care ni-l vestea: el ne-a cerut să scuturăm praful adunat pentru a redescoperi lumina extraordinară care provine din preoția lui Cristos, la care noi înșine suntem asociați prin harul Duhului Sfânt. Aproape anticipând acel jubileu al Milostivirii pe care Papa Francisc l-a proclamat câțiva ani după aceea, am fost conduși să contemplăm trăsătura distinctivă a lui Cristos, milostivirea: "Nu este vorba de sentimentul superficial al celui care se înduioșează cu ușurință. Este vorba de o capacitate dobândită prin experiența personală a suferinței. Trebuie să fi trecut prin aceleași încercări, prin aceleași suferințe ale celor pe care vrem să-i ajutăm. Cristos știe să compătimească pentru că a fost încercat în toate asemenea nouă".
3. Existența biblistului și cardinalului Vanhoye o putem compara cu aceea a cărturarului devenit discipol al Împărăției, capabil să scoată din comoara sa lucruri vechi și lucruri noi: timp de șaizeci și șapte de ani a celebrat Euharistia, percepând în ea dimensiunea jertfelnică pornind și de la ceea ce ne este oferit de Scrisoarea către Evrei. A făcut asta cu înțelepciunea Duhului, rămânând autentic în tradiția vie a Sfintei Biserici: dovadă sunt slujirea și colaborarea lungă cu unele dicastere din Curia Romană, și în special prin competența oferită în Comisia Pontificală Biblică, așa cum a amintit Sfântul Părinte în telegrama publicată ieri. Fratele nostru a explicat și a rămas legat de Jertfa lui Cristos de pe cruce, anticipată și făcută prezentă la Ultima Cină, ca memorialul pe care peste puțin timp îl vom celebra pe acest altar. Cu uimirea și ochii unui copil, cardinalul Vanhoye sublinia acel "a mulțumit" al lui Isus înainte de a frânge pâinea și spunea: "Isus a mulțumit Tatălui, ca și cum ar exclama «Îți mulțumesc pentru această pâine, trup și sânge, pentru că mi-ai dat o inimă plină de iubire care dorește cu ardoare acest dar»" și apoi continua cu o examinare a conștiinței valabilă pentru noi toți "nu ne dăm seama suficient de transformarea realizată în acel moment, de dinamismul de iubire victorioasă pe care îl facem prezent celebrând și primind Euharistia".
4. Acum pentru fratele nostru, cardinalul Albert Vanhoye, promisiunea cuprinsă în Cuvântul iubit, studiat și încredințat nouă se împlinește: se deschide larg viața veșnică în care Isus dorește ca să fie cu El aceia pe care Tatăl i i-a dat, așa cum am ascultat în Evanghelie. Fie ca să contemple gloria sa - Cordi tuo unito cum spune motoul său de cardinal - și să devină mijlocitor în fața tronului Marelui Preot milostiv și vrednic de credință, intrat o dată pentru totdeauna în sanctuarul ceresc. Nouă care rămânem în pelerinajul pământesc ne rămâne puternică invitația Scrisorii către Evrei, repetată cu existența și moartea de către fratele nostru, "să alergăm cu perseverență în lupta care ne stă înainte, cu ochii ațintiți la Isus, începutul și desăvârșirea credinței".
(După L'Osservatore Romano, 31 iulie 2021)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 914.