Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Albert Vanhoye

Mare exeget și biblist, era cel mai în vârstă cardinal din Colegiul cardinalilor

Publicăm telegrama de condoleanțe, trimisă de Papa Francisc iezuitului Manuel Morujao, superior al comunității "Sfântul Petru Canisiu", unde locuia cardinalul Vanhoye.

Aflând vestea despre moartea pioasă a iubitului cardinal Albert Vanhoye, doresc să exprima apropierea mea față de dumneavoastră, comunitatea "Sfântul Petru Canisiu", de întreaga Societate a lui Isus, precum și de rudele regretatului cardinal și de cei care l-au cunoscut și l-au stimat, amintind cu afect și admirație pe acest frate care a slujit cu mare dăruire pe Domnul și Biserica. Mă gândesc cu recunoștință la lucrarea sa intensă oferită ca zelos călugăr și fiu spiritual al sfântului Ignațiu, colaborator sârguincios și înțelept al unor dicastere din Curia Romană. Mă gândesc de asemenea la iubirea sa față de slujirea predicării, pe care a exercitat-o cu generozitate, animat de dorința pasionată de a vesti Evanghelia. Înalț rugăciunea mea către Domnul pentru ca, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, să-l primească pe acest slujitor credincios al său în Ierusalimul ceresc, și din inimă împart binecuvântarea apostolică tuturor celor care plâng moartea sa, cu un gând special față de cei care cu iubire l-au asistat și însoțit în ultimele timpuri.

Franciscus pp.

Din Vatican, 30 iulie 2021

* * *

Cardinalul iezuit francez Albert Vanhoye a murit joi, 29 iulie 2021, la ora 12.48, în infirmeria de la Curia Generală a Societății lui Isus, la Roma. A fost rector al Institutului Pontifical Biblic din 1984 până în 1990 și secretar al Comisiei Pontificale Biblice din 1990 până în 2001. Era cel mai în vârstă cardinal din Colegiul cardinalilor. În urmă cu cinci zile a împlinit 98 de ani, fiind născut la 24 iulie 1923, la Hazebrouck, în Arhidieceza de Lille, în nordul Franței, la granița cu Belgia. A fost hirotonit preot iezuit la 25 iulie 1954. În consistoriul din 24 martie 2006, Papa Benedict al XVI-lea l-a creat cardinal diacon de "Santa Maria della Mercede e Sant'Adriano" la Villa Albani. La 20 iunie 2016 a optat pentru ordinul cardinalilor prezbiteri și diaconia sa a fost ridicată "pro hac vice" la rangul de titlu. Înmormântarea va fi celebrată sâmbătă, 31 iulie 2021, la ora 11.00 - sărbătoarea Sfântului Ignațiu de Loyola - de cardinalul Leonardo Sandri, vice-decanul Colegiului cardinalilor, în Bazilica "Sfântul Petru".

"Un mare exeget": așa l-a definit Papa Benedict al XVI-lea pe Albert Vanhoye anunțând, la 22 februarie 2006, că vrea să-l creeze cardinal, cu toate că trecuse de vârsta de 80 de ani, tocmai "pentru serviciile sale aduse Bisericii cu fidelitate exemplară și dăruire admirabilă". Și slujirea lungă și pasionată a iezuitului francez, ca biblist și exeget, în special al Noului Testament și mai ales al Scrisorii către Evrei, revelează alegerea sa de a dedica toată viața studiului aprofundat al figurii lui Cristos: așa cum dă mărturie motoul său de cardinal Cordi tuo unitus. Întocmai Preasfintei Inimi a lui Isus era închinat Institutul frecventat de el între cei 4 și 11 ani, înainte de a intra foarte tânăr, în 1934, în Seminarul mic din orașul său natal din Hazebrouck pentru studiile umaniste. Apoi, la vârsta de 18 ani, a străbătut pe jos, cu mult curaj, Franța ocupată de germani pentru a ajunge la La Vignau și a intra, la 11 septembrie 1941, în Societatea lui Isus.

A depus primele voturi la 15 noiembrie 1944 și apoi a fost hirotonit preot la 25 iulie 1954 la Enghien, în Belgia, de episcopul Henri Dupont, auxiliar de Lille.

A obținut licența în Litere la Sorbona (1945-1946), în timp ce preda greaca clasică la colegiul iezuit din Yzeure (1946-1947), apoi licența în filozofie scolastică la colegiul iezuit din Vals-pré-le Puy (1947-1950) și licența în teologie la colegiul iezuit din Enghien în Belgia (1951-1955). La Institutul Pontifical Biblic a obținut licența în Sfânta Scriptură (1956-1958) și, după ce a depus la Roma ultimele voturi călugărești la 2 februarie 1959, a finalizat doctoratul, tot în Sfânta Scriptură, cu un studiu despre Scrisoarea către Evrei (1961-1963). Între 1959 și 1962 a predat și greaca clasică și exegeza Noului Testament la Chantilly în Franța.

În 1963 a început slujirea ca profesor la Institutul Pontifical Biblic, desfășurând o intensă activitate didactică, ca profesor de exegeză a Noului Testament până în 1993, ținând cursuri de exegeză a Scrisorii către Evrei și a Scrisorilor Sfântului Paul și conducând cursuri de metodologie, cursuri de teologie biblică și seminarii despre Evanghelii, Scrisori și Apocalips.

Cu un stil de disponibilitate față de studenți, a fost moderator pentru 28 de teze de doctorat despre diferite teme de teologie paulină, de exegeză a Evangheliilor (Marcu și Luca), de structură literară (Apocalipsul). A fost al doilea coordonator la 15 teze, conducând în afară de aceasta numeroase lucrări scrise.

Pentru Institutul Pontifical Biblic a desfășurat alte servicii importante precum redactor al revistei "Biblica" pentru Noul Testament (1969-1984); redactor șef al revistei "Biblica" (1978-1984); director al "Analecta Biblica" (din 1980).

A fost decan al Facultății biblice (1969-1975) - când rector era confratele și viitorul cardinal Carlo Maria Martini, al cărui profesor a fost - și rector din 1984 până în 1990, urmând după iezuitul belgian Maurice Gilbert.

Om cu mare experiență, Vanhoye a desfășurat și alte activități academice. Între acestea: conducerea a zece teze pentru Universitatea Pontificală Gregoriana și predare în același ateneu și în Institutul Ecclesia Mater din Universitatea Pontificală Laterană. În afară de aceasta, a fost membru și președinte în 1995 al Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS), realitate internațională și interconfesională, și membru al Association Catholique Francaise pour l'Étude de la Bible (ACFEB) încă de la întemeiere. A participat la congresele acestor două realități, precum și la Colloquium Biblicum Lovaniense (președinte în 1984) și la Colocviul ecumenic paulin (președinte în 1995).

După ce a fost membru al comitetului de pregătire a constituției apostolice Sapientia christiana cu privire la universitățile și facultățile ecleziastice (semnată de Papa Ioan Paul al II-lea, la 15 aprilie 1979), a fost membru al Comisiei Pontificale Biblice (din 1984), unde a fost secretar (din 1990 până în 2001), sub președinția cardinalului Joseph Ratzinger, colaborând direct cu fostul prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, îndeosebi în redactarea de documente, precum Interpretarea Bibliei în Biserică (1993) și Poporul ebraic și Sfintele sale Scripturi în Biblia creștină (2001).

Între 1 și 30 octombrie 1987 a participat la a VII-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor despre "Vocația și misiunea laicilor în Biserică și în lume". În anul 2006, Papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal, el cerând să nu primească hirotonirea episcopală.

De la 10 la 16 februarie 2008 a predicat exercițiile spirituale din Postul Mare pentru Papa Ratzinger și Curia Romană despre tema "Să-l primim pe Cristos, Marele nostru Preot".

La 6 octombrie 2008, la a XII-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, dedicată Cuvântului lui Dumnezeu, a intervenit - după rabinul Shear Yashuv Cohen - pentru a prezenta documentul citat al Comisiei Pontificale Biblice despre Poporul ebraic și Sfintele sale Scripturi în Biblia creștină.

Din 2013 locuia în comunitatea "Sfântul Petru Canisiu" la Roma, la Curia Generală a Societății lui Isus, unde sunt găzduiți călugării bătrâni și bolnavi.

În cadrul Curiei Romane a fost consultant al Congregației pentru Doctrina Credinței, al Congregației pentru Educația Catolică și al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Principalele sale publicații sunt: La structure littéraire de l'épître aux Hébreux [Structura literară a Scrisorii către Evrei], 1963, 1976; Situation du Christ. Epitre aux Hébreux 1-2 [Situația lui Cristos. Scrisoarea către Evrei 1-2], 1969; Prêtres anciens, Prêtre nouveau selon le N.T. [Preoții din vechime, Preotul nou conform N.T.], 1980; L'apôtre Paul. Personnalité, style et conception du ministè?re [Apostolul Paul. Personalitatea, stilul și conceptul de slujire] (Actes de la 34ème session des Journées bibliques de Louvain, 27-29 août 1984), 1986; I carismi nel Nuovo Testamento [Carismele în Noul Testament], 1986; Lettera ai Galati [Scrisoarea către Galateni], 2000; La lettre aux Hébreux. Jésus-Christ, médiateur d'une nouvelle alliance [Scrisoarea către Evrei. isus Cristos, mediator al unei noi alianțe], 2002; Le don du Christ. Lecture spirituelle [Darul lui Cristos. Lectură spirituală], 2005; Épître aux Hébreux. Un prêtre différent [Scrisoarea către Evrei. Un preot diferit], 2010; Il Sangue dell'Alleanza [Sângele Alianței], 2021.

Tocmai pentru această ultimă carte, care cuprinde meditațiile unui curs de exerciții spirituale, în "L'Osservatore Romano" din 14 iulie 2021 a fost publicată prefața semnată de L.M. Epicoco, care afirma că "marea capacitate a unui remarcabil biblist cum este cardinalul Vanhoye constă tocmai în a reuși să facă să devină accesibil și trăibil ceea ce singuri am putea percepe numai ca incomprehensibil și distant".

Pentru "L'Osservatore Romano", același cardinal a scris numeroase articole, comentând îndeosebi documente ale magisteriului Sfântului Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea.

(După L'Osservatore Romano, 30 iulie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 1391.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat