Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nunta din Cana - icoană a Celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

Pe fundalul episodului nunții din Cana Galileei se află: în centru figurile lui Isus și a Mariei, în stânga fața învăluită a mirilor, în timp ce servitorul care toarnă vinul are trăsăturile sfântului Paul, conform iconografiei creștine antice; el dă la o parte vălul cu mâna și exclamă, vorbind despre Căsătorie: "Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică" (Ef 5,32). Icoana revelează cum iubirea sacramentală dintre bărbat și femeie este o reflexie a iubirii și unității indisolubile dintre Cristos și Biserică: Isus își varsă sângele său pentru ea. Este imaginea simbol aleasă pentru Cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, programată la Roma, peste mai puțin de un an, de la 22 la 26 iunie 2022. Au prezentat-o ieri Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și dieceza al cărei episcop este papa, cărora le este încredințată organizarea întâlnirii.

Realizată din culori acrilice pe ghips aplicat pe lemn, este operă a iezuitului Marko Ivan Rupnik, preot artist, teolog și director al Centro Aletti. Predomină în ea tonurile calde, are un format de 80x80 cm și se intitulează întocmai Misterul acesta este mare. "La Cana - explică autorul - în transformarea apei în vin, se deschid orizonturile sacramentului, adică a trecerii din vin la sângele lui Cristos. De fapt, Paul varsă însuși sângele pe care Mireasa îl adună în potir". "Cu speranța - adaugă el - că prin această mică imagine putem înțelege" cum "pentru noi creștinii familia" este exprimare a sacramentului nupțial; și "asta schimbă total semnificația sa, pentru că un sacrament implică mereu transformarea". De fapt, în căsătoria creștină iubirea soților" este "făcută părtașă de iubirea pe care o are Cristos față de Biserică. În acest sens, căsătoria are o dimensiune eclezială și este inseparabilă de Biserică", remarcă el citându-l pe Nikolai Berdiae, care a scris că în tradițiile creștine, căsătoria n-a fost încă explorată, pentru că "prea repede este acoperită cu familia, dar conform naturii".

După rugăciune și logo, icoana este al treilea simbol care este publicat, ca instrument pastoral pentru pregătirea și drumul familiilor spre Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2022. Materialele video cu catehezele și explicațiile părintelui Rupnik, traduse în cinci limbi, sunt online pe pagina YouTube a Diecezei de Roma. "Interpretarea care reiese din imagine face referință la marele părinte al Bisericii Siriace, sfântul Iacob de Sarug, care vorbește despre «vălul lui Moise»", afirmă autorul. De fapt, continuă el, "și familia, care în sine face parte dintr-o existență conform naturii drept caracteristică a ființelor vii, a păsărilor, a peștilor, a animalelor... În Cristos este transfigurată pentru că prin Duhul Sfânt ne este dată participarea la iubirea lui Cristos față de Biserica sa".

De altfel, subliniază Rupnik, în imagine "devine clar că familia se eliberează din sânge numai ca fapt natural pentru a fi transfigurată conform unirii în sângele lui Cristos, prin sacramentul Căsătoriei, care manifestă nucleul constitutiv al Bisericii însăși, așa cum scotea în evidență deja sfântul Ioan Gură de Aur". Așadar, "familia este o realitate eclezială întrucât este participare la viața lui Cristos cu care, așa cum ar spune Nicolae Cabasilas, suntem cu adevărat consangvini".

Prevăzută inițial pentru anul 2021, întâlnirea amânată cu un an se va desfășura conform voinței Papei Francisc într-o formă inedită și multicentrică, având inițiative locale în diecezele din toată lumea, asemănătoare cu acelea care se vor ține în același timp la Roma. De fapt, deși Roma rămâne sediul desemnat, fiecare dieceză va putea să fie centrul unei întâlniri locale pentru propriile familii și comunități. Asta pentru a permite tuturor să se simtă protagoniști, într-un moment în care încă este dificilă deplasarea datorită pandemiei de covid-19.

"Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie" este tema întâlnirii mondiale, care va fi realizată așadar în două modalități paralele: Roma va rămâne sediul principal, unde se vor desfășura Festivalul familiilor și Congresul teologico-pastoral - ambele în Aula "Paul al VI-lea" - și Liturghia din "Sfântul Petru", cu participarea delegaților Conferințelor Episcopale și ai mișcărilor internaționale angajate în pastorația familială; în același timp, în fiecare dieceză, episcopii se vor putea angaja pentru a programa inițiative asemănătoare folosind cele trei simboluri pregătite în vederea lunii iunie 2022.

(După L'Osservatore Romano, 29 iulie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 644.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat