Sfântul Scaun: Violența împotriva femeilor este intolerabilă
Violența împotriva femeilor este intolerabilă, declară Sfântul Scaun în fața Consiliului pentru Drepturile Omului.
de Lisa Zengarini
"Gender", femeile, dreptul la educație, solidaritatea internațională și dreptul la viață privată în contextul digital sunt printre subiectele care sunt discutate la cea de-a 47-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului, care are loc în perioada 21 iunie - 13 iulie 2021 la Geneva.
Într-o declarație la reuniunea privind violența de gen și, în special, violul, la 28 iunie, Misiunea Permanentă a Sfântului Scaun pe lângă Organizația Națiunilor Unite și alte organizații internaționale de la Geneva a reiterat că tăcerea asupra acestor crime, impunitatea agresorilor și impasibilitatea sau indiferența sunt "intolerabile" și că orice violență împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, constituie "o încălcare gravă a drepturilor omului".
Dreptul la viață al copiilor concepuți ca urmare a violenței sexuale
În același timp, Sfântul Scaun a reafirmat drepturile și demnitatea copiilor concepuți ca urmare a violenței sexuale, începând cu dreptul lor la viață. "Acești copii - a spus delegația Sfântului Scaun - nu trebuie să devină victime colaterale ale violenței abominabile comise împotriva femeilor. Dimpotrivă, ei trebuie să fie sprijiniți și iubiți". "Respectul pentru viața umană și pentru fiecare persoană, de la concepție până la moartea naturală, este punctul de plecare pentru depășirea culturii violenței", a reiterat comunicatul Vaticanului.
Solidaritatea este mai necesară ca niciodată
În ceea ce privește solidaritatea internațională, despre care s-a discutat la 24 iunie, Sfântul Scaun a subliniat că în această perioadă dificilă de pandemie principiul solidarității "este mai necesar ca oricând", observând, alături de Papa Francisc, că, pe lângă COVID-19, "virusul individualismului" s-a răspândit în întreaga lume, dând iluzia că legile pieței sau ale proprietății intelectuale ar putea fi plasate deasupra legilor iubirii și sănătății umanității". Prin urmare, a îndemnat actorii de la toate nivelurile, inclusiv autoritățile naționale și locale, organizațiile internaționale și firmele, "să încurajeze un spirit de solidaritate reciprocă mai degrabă decât de competiție și să se angajeze să caute soluții concrete și durabile la provocările pe care le ridică izolaționismul". În acest sens, Sfântul Scaun și-a reiterat apelul adresat statelor, agențiilor multilaterale și partenerilor privați de a pune în aplicare o derogare privind drepturile de proprietate intelectuală pentru a asigura accesul universal la îngrijirile Covid-19 și la vaccinuri.
Asigurarea accesului tuturor la educație
În aceeași zi, Misiunea Permanentă a Vaticanului a intervenit cu privire la dreptul la educație, făcând apel la "o abordare solidă și holistică a educației" și subliniind necesitatea de a face educația accesibilă tuturor. "Neglijarea și subfinanțarea sistemului de învățământ public ridică îngrijorări, deoarece un sistem în care accesibilitatea educației este determinată de averea unei familii va avea efecte negative pe termen lung asupra societății și va consolida și mai mult inegalitățile pe criterii socioeconomice", se arată în declarație. Sfântul Scaun a reliefat, de asemenea, rolul fundamental al părinților în asigurarea unei educații de calitate pentru copiii lor, în special în ceea ce privește formarea lor morală și religioasă. "Într-adevăr, părinții au dreptul și responsabilitatea de a se asigura că ai lor copii primesc o educație adecvată și holistică, capabilă să promoveze bunăstarea copiilor în toate dimensiunile lor umane, inclusiv cea fizică, mentală, morală, spirituală și socială", se arată în comunicat.
Drepturile părinților în ceea ce privește educația copiilor lor
Dreptul la viață privată în contextul lumii digitale a fost discutat de sesiunea din 2 iulie. Cu privire la această chestiune, Sfântul Scaun a subliniat că este "extrem de important să se abordeze mai eficient protecția demnității copiilor în lumea digitală". În acest scop, a făcut apel la o cooperare mai strânsă și la un "angajament ferm" din partea fiecărui membru al societății, "în special a părinților", care sunt "fundamentali pentru dezvoltarea umană integrală a acestora".
Nu există dreptul la informații și servicii de reproducere sexuală, inclusiv la avort
În acest sens, Misiunea Permanentă a Vaticanului a avertizat împotriva abordării negative "în care drepturile copilului sunt în opoziție cu drepturile și responsabilitățile legitime ale părinților, afirmând că este nevoie, în schimb, de o abordare pozitivă "care să îmbrățișeze și să sprijine rolul constructiv și necesar al părinților în protejarea și educarea copiilor lor". În consecință, notificarea și/sau consimțământul obligatoriu al părinților pentru contraceptivele prescrise și pentru avort nu ar trebui "să fie considerate o încălcare a dreptului la intimitate", deoarece "dreptul internațional nu recunoaște un așa-numit drept la «informații și servicii sexuale reproductive»", a reiterat Sfântul Scaun.
(După Vatican News, 8 iulie 2021)
Traducere de Ovidiu Bișog
lecturi: 935.