Traian (BC): Administrarea Mirului
Conduși de forța tainică și mângâietoare a Duhului Sfânt, un grup de 23 de copii și adolescenți din Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Traian (BC) au primit sacramentul Sfântului Mir sâmbătă, 3 iulie 2021, în cadrul unei Liturghii solemne prezidate de PS Iosif Păuleț.
Cu 20 de minute înainte de începerea celebrării, pe platoul impresionant din fața noii bisericii din comunitate, creștinii începeau să se adune la sărbătoare din toate colțurile satului, din satele vecine și din multe alte comunități. Candidații la Mir cu flori în mână, părintele paroh Marin Temea, preoții oaspeți și primarul comunității împreună cu toți cei veniți au format un alai de sărbătoare pentru a-l primi cum se cuvine pe episcopul Iosif.
După salutul de bun venit adresat de părintele paroh și după ce Preasfințitul ne-a încredințat ocrotirii Duhului Sfânt, la ora 10.30, episcopul împreună cu ministranții, seminariștii și preoții au pornit în procesiune spre biserică în sunetul clopotelor și acordurile armonioase ale corului.
Sfânta Liturghie a început cu un scurt bilanț al comunității făcut de părintele Marin. El a mulțumit credincioșilor pentru munca și eforturile depuse la construirea noii biserici, însă a amintit un aspect prezent peste tot folosindu-se de imaginea unui sac. Spunea părintele: "Atunci când avem un sac greu pe spate, de multe ori obosim și îl punem jos, luăm aer și plecăm mai departe. Se mai poate întâmpla ca, punându-l jos, să ne simțim bine așa și apare moleșeala, plictiseala. De aceea, vă îndemn azi să fiți tari, să ridicați din nou sacul pe umeri, să repornim la drum și să vedem odată lucrările terminate".
Examinarea candidaților a fost făcută de PS Iosif în cadrul predicii. Pornind de la o întrebare capcană - Câți ani are Dumnezeu? - Preasfințitul a subliniat că Dumnezeu este veșnic, iar acțiunea sa în Biserică se concretizează prin prezența constantă a Duhului Sfânt. Tot ceea ce face Biserica se face sub influența, lumina și darurile Duhului Sfânt. Cu ajutorul darurilor lui pornim pe drumul vieții și putem ajunge cu bine la capăt. Credința trebuie mărturisită cu tărie, nu trebuie abandonată, iar această ștafetă a credinței nu trebuie aruncată, ci susținută mereu de Duhul Sfânt.
Cu lumânările aprinse în mâini, împreună cu întreaga comunitate, candidații au făcut mărturisirea de credință. Apoi însoțiți de nași au fost unși cu sfânta Crismă care a pus pentru totdeauna pecetea Duhului în inima lor.
Sosind momentul împărtășaniei au fost din nou însoțiți de nași și l-au primit pe Cristos cu suflete curate.
La sfârșitul Liturghiei o adolescentă, proaspăt miruită, printr-o poezie a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în sărbătoare: Preasfințitului, părintelui paroh, preoților prezenți, sorei, corului, nașilor, părinților și tuturor celor prezenți la sărbătoare. Comunitatea i-a dăruit episcopului flori și un cadou simbol - un goblen reprezentându-l pe Cristos și copii.
Celebrarea înălțătoare s-a încheiat prin cuvintele Preasfințitului care a subliniat că la Traian este o comunitate ferventă și ne-a îndemnat să fim statornici. "Să țineți ștacheta credinței ridicată mereu", a spus el.
Iar versurile cântecului de final parcă au întărit cele spuse: "Duhul Sfânt este puterea mea, nu mă voi lăsa învins de nimic altceva, Duhul Sfânt mă va lumina mereu, să îl cunosc și să-l vestesc pe Dumnezeu".
Sfânta Liturghie a fost transmisă și de echipa ERCIS Media, cărora le mulțumim, cât și pe pagina de Facebook a parohiei noastre.
Le mulțumim tuturor pentru toate!
Comunitatea din Traian
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
3 iulie: Traian (Bc): Administrarea Mirului
lecturi: 672.