Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat membrilor Caritas Italiana la a 50-a aniversare de la întemeiere (26 iunie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit cu toții!

Îi mulțumesc cardinalului Bassetti și președintelui Caritas Italiana, Monseniorul Redaelli, pentru cuvintele pe care mi le-au adresat în numele tuturor. Mulțumesc. Ați venit din întreaga Italie, reprezentând cele 218 Caritas-uri diecezane și Caritas Italiana, și sunt bucuros să împărtășesc cu voi acest jubileu, cei cincizeci de ani de viață ai voștri! Sunteți parte vie a Bisericii, sunteți "Caritas a noastră", cum îi plăcea să spună Sfântul Paul al VI-lea, papa care a voit-o și a stabilit-o. El a încurajat Conferința Episcopală Italiană să se înzestreze cu un organism pastoral pentru a promova mărturia carității în spiritul Conciliului al II-lea din Vatican, pentru ca să fie comunitatea creștină subiect de caritate. Confirm misiunea voastră: în actuala schimbare de epocă provocările și dificultățile sunt multe, sunt tot mai multe fețele săracilor și situațiile complexe din teritoriu. Însă - spunea Sfântul Paul al VI-lea - "Caritas-urile noastre se străduiesc dincolo de forțe" (Angelus, 18 ianuarie 1976). Și acest lucru este adevărat!

Aniversarea celor 50 de ani este o etapă de a-i mulțumi Domnului pentru drumul parcurs și pentru a reînnoi, cu ajutorul său, elanul și angajările. În această privință aș vrea să vă indic trei căi, trei drumuri pe care să continuați parcursul.

Prima este calea celor din urmă. Se pornește de la ei, de la cei mai fragili și lipsiți de apărare. De la ei. Dacă nu se pornește de la ei, nu se înțelege nimic. Și îmi permit o destăinuire. Alaltăieri am auzit, despre asta, cuvinte trăite din experiență, din gura părintelui Franco, prezent aici. El nu vrea ca să se spună "eminență", "cardinal Montenegro": părintele Franco. Și el mi-a explicat asta, calea celor din urmă, pentru că el a trăit asta toată viața. În el, mulțumesc atâtor bărbați și femei care fac caritatea pentru că au trăit-o astfel, au înțeles calea celor din urmă. Caritatea este milostivirea care merge în căutarea celor mai slabi, care merge până la granițele cele mai dificile pentru a elibera persoanele din sclaviile care le oprimă și pentru a le face protagoniste ale propriei vieți. În aceste decenii, multe alegeri semnificative au ajutat Caritas-urile și Bisericile locale să practice aceste milostiviri: de la obiecția de conștiință la susținerea voluntariatului; de la angajarea cooperării cu sudul planetei la intervențiile cu ocazia urgențelor din Italia și din lume; de la apropierea globală la fenomenul complex al migrațiilor, cu propuneri inovatoare cum sunt coridoarele umanitare, la activarea de instrumente capabile de apropiere de realitate, cum ar fi centre de ascultare, observatoarele sărăciilor și ale resurselor. Este frumos de a lărgi cărările carității, ținând mereu privirea îndreptată spre cei din urmă din orice timp. Da, a lărgi privirea, dar pornind de la ochii săracului pe care-l am în fața mea. Acolo se învață. Dacă noi nu suntem capabili să privim săracii în ochi, să-i privim în ochi, să-i atingem cu o îmbrățișare, cu mâna, nu vom face nimic. Trebuie să privim realitatea cu ochii lor, deoarece privind ochii săracilor privim realitatea într-un mod diferit de cel care vine în mentalitatea noastră. Istoria nu se privește din perspectiva învingătorilor, care o fac să apară frumoasă și perfectă, ci din perspectiva săracilor, pentru că este perspectiva lui Isus. Săracii pun degetul în rana contradicțiilor noastre și neliniștesc conștiința noastră în mod salutar, invitându-ne la schimbare. Și atunci când inima noastră, conștiința noastră, privindu-l pe cel sărac, pe săraci, nu se neliniștește, opriți-vă..., va trebui să ne oprim: ceva nu funcționează.

O a doua cale la care nu se poate renunța: calea evangheliei. Mă refer la stilul de a avea, care este unul singur, cel din evanghelie. Este stilul iubirii umile, concrete, dar nu vizibilă, care se propune dar nu se impune. Este stilul disponibilității și al slujirii, imitându-l pe Isus care s-a făcut slujitorul nostru. Este stilul descris de Sfântul Paul, când spune că iubirea "toate le acoperă, toate le crede, toate le speră, toate le suportă" (1Cor 13,7). Mă uimește cuvântul toate. Toate. Ne este spus nouă, cărora ne place să facem distincții. Toate. Caritatea este inclusivă, nu se ocupă numai de aspectul material și nici numai de cel spiritual. Mântuirea lui Isus îl cuprinde pe omul întreg. Avem nevoie de o caritate dedicată dezvoltării integrale pe care ați experimentat-o în mari calamități, chiar și prin înfrățiri, este frumoasă experiența de alianță în caritate extinsă între Biserici în Italia, în Europa și în lume. Însă asta - știți bine - nu trebuie să apară numai cu ocazia calamităților: avem nevoie ca toate Caritas-urile și comunitățile creștine să fie mereu în căutare pentru a sluji omul întreg, pentru că "omul este calea Bisericii", conform expresiei sintetice a Sfântului Ioan Paul al II-lea (cf. Scrisoarea enciclică Redemptor hominis, 14).

Calea evangheliei ne arată că Isus este prezent în fiecare sărac. Ne face bine să amintim asta pentru a ne elibera de tentația, mereu prezentă, a autoreferențialității ecleziastice și de a fi o Biserică a duioșiei și a apropierii, unde săracii sunt fericiți, unde misiunea este în centru, unde bucuria se naște din slujire. Să ne amintim că stilul lui Dumnezeu este stilul proximității, al compasiunii și al duioșiei. Acesta este stilul lui Dumnezeu. Există două hărți evanghelice care ne ajută să nu ne rătăcim pe drum: Fericirile (Mt 5,3-12) și Mt 25 (v. 31-46). În Fericiri condiția săracilor se îmbracă în speranță și mângâierea lor devine realitate, în timp ce cuvintele de la judecata din urmă - protocolul după care vom fi judecați - ne fac să-l găsim pe Isus prezent în săracii din orice timp. Și din expresiile puternice de judecată ale Domnului scoatem și invitația la parresia denunțării. Ea nu este niciodată polemică împotrivă cuiva, ci profeție pentru toți: înseamnă a proclama demnitatea umană atunci când este călcată în picioare, înseamnă a face ascultat strigătul sufocat al săracilor, înseamnă a da glas celui care nu are glas.

Și a treia cale este calea creativității. Experiența bogată a acestor cincizeci de ani nu este un bagaj de lucruri de repetat; este baza pe care trebuie construit pentru a declina în mod constant ceea ce Sfântul Ioan Paul al II-lea a numit fantezia carității (cf. Scrisoarea apostolică Novo millennio ineunte, 50). Nu vă lăsați descurajați în fața numerelor crescânde de noi săraci și de noi sărăcii. Există multe și cresc! Continuați să cultivați vise de fraternitate și să fiți semne de speranță. Împotriva virusului pesimismului, imunizați-vă împărtășind bucuria de a fi o mare familie. În această atmosferă fraternă Duhul Sfânt, care este creator și creativ, precum și poet, va sugera idei noi, adaptate timpurilor pe care le trăim.

Și acum - după această predică de Postul Mare! - aș vrea să vă spun mulțumesc, mulțumesc: vă mulțumesc vouă, lucrătorilor, preoților și voluntarilor! Mulțumesc și pentru că în perioada pandemiei rețeaua Caritas a intensificat prezența sa și a alinat singurătatea, suferința și nevoile multora. Sunt zeci de mii de voluntari, între care atâția tineri, inclusiv cei angajați în serviciul civil, care au oferit în acest timp ascultare și răspunsuri concrete celor care sunt în suferință. Tocmai tinerilor aș vrea să li se acorde atenție. Sunt cele mai fragile victime ale acestei perioade de schimbare, dar și artizanii potențiali ai unei schimbări de epocă. Ei sunt protagoniștii viitorului. Nu este niciodată irosit timpul care li se dedică lor, pentru a țese împreună, cu prietenie, entuziasm, răbdare, relații are să depășească culturile indiferenței și aparenței. Nu sunt suficiente "like"-urile pentru a trăi: este nevoie de fraternitate, este nevoie de bucurie adevărată. Caritas-ul poate să fie o sală de antrenament de viață pentru a-i face pe mulți tineri să descopere sensul dăruirii, pentru a-i face să simtă gustul bun de a se regăsi pe ei înșiși dedicând propriul timp altora. Făcând astfel Caritas-ul însuși va rămâne tânăr și creativ, va menține o privire simplă și directă, care nu se îndreaptă fără frică spre Înălțime și spre celălalt, așa cum fac copiii. Să nu uităm modelul copiilor: spre înălțime și spre celălalt.

Dragi prieteni, amintiți-vă, vă rog, de aceste trei căi și parcurgeți-le cu bucurie: a pleca de la cei din urmă, a păstra stilul evangheliei, a dezvolta creativitatea. Vă salut cu o frază a apostolului Paul, pe care îl vom sărbători peste câteva zile: "Iubirea lui Cristos ne constrânge" (2Cor 5,14). Iubirea lui Cristos ne constrânge. Vă urez să vă lăsați constrânși de această iubire: simțiți-vă în fiecare zi aleși pentru iubire, experimentați mângâierea milostivă a Domnului care se așterne asupra voastră și duceți-o celorlalți. Eu vă însoțesc cu rugăciunea și vă binecuvântez; și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 236.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat