Traian: Invitație la exerciții spirituale despre viața interioară și spirituală pentru persoanele consacrate
Pr. Virgil Blaj, OFMConv., va fi predicatorul exercițiilor spirituale dedicate persoanelor consacrate, în perioada 4-9 iulie 2021, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.
"Dacă omul nostru din afară se trece, cel interior se înnoiește din zi în zi" (1Cor 4,16).
Există "activități" și "stiluri de viață" care nu ne mai permit aproape deloc să ne dedicăm vieții interioare și spirituale. În acest caz, "suprafața", prin asta înțelegând lumea exterioară, va bloca accesul nostru la resursele vitale interioare și spirituale, pe care "ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul, căci Duhul cercetează toate, chiar și profunzimile lui Dumnezeu" (1Cor 2,10).
Sfânta Tereza din Avila, o maestră a vieții interioare, le spunea surorilor sale că "este foarte important să nu credem despre noi că suntem goi lăuntric... Pe bună dreptate veți râde de așa ceva, fiindcă, și pentru mine, asta a rămas în întuneric o bună bucată de vreme. Știam prea bine că am un suflet, dar ceea ce merita acest suflet și ceea ce sălășluia în el, nu înțelegeam, întrucât zădărniciile lumii îmi acopereau ochii cu o legătură. Îmi dădeam seama, așa cum o fac acum pe deplin, că în acest mic castel care este sufletul meu locuia un Rege atât de mare" (Drumul perfecțiunii, 28).
Dar cel mai mare pericol al unei abandonări totale exteriorității este faptul că nu-l vom mai putea întâlni pe Dumnezeu în acel "castel interior", situat, ar spune Sfântul Augustin, "interior intimo meo", adică "mai în adâncul meu decât cea mai lăuntrică parte a mea" (Confesiuni III, 6, 11). În lipsa acestui contact lăuntric cu Dumnezeu, vom tinde să ne aliniem credința doar la o serie de manifestări religioase exterioare, de cele mai multe ori, formale, protocolare, mecanice, și tocmai de aceea, lipsite de bucurie și împlinire sufletească.
Mântuitorul nostru Isus Cristos și-a îndemnat ucenicii, în repetate rânduri, să nu neglijeze viața interioară. Într-un moment în care a observat că apropiații săi "veneau și plecau și nu aveau timp nici măcar să mănânce", i-a chemat spunându-le: "Veniți voi singuri, într-un loc retras, și odihniți-vă puțin" (Mc 6,31); într-o altă circumstanță, Martei, ocupată până peste cap cu grijile casei, i-a spus: "Marta, Marta, pentru multe te mai îngrijești și te frămânți, însă un lucru este necesar: Maria a ales partea cea bună, care nu-i va fi luată"; iar Maria, consemnează evanghelistul Luca, "stând la picioarele Domnului, asculta cuvântul lui" (Lc 10,39-42); în sfârșit, evangheliștii dau mărturie că Isus obișnuia să se retragă în locuri pustii (cf. Lc 5,16, Mt 14,23).
Exercițiile spirituale sunt un mijloc de a combate "anemia spirituală" și a reînsufleți "interiorului inimii, cu podoaba nepieritoare a unui suflet blând și liniștit care este plăcut lui Dumnezeu" (1Pt 3,3-4).
Zilele de exerciții spirituale vor începe în prima zi la ora 18.00 și se vor încheia în ultima zi cu micul dejun. Aceste zile de exerciții spirituale se vor desfășura având în vedere respectarea normelor igienico-sanitare și a celorlalte norme recomandate de autoritățile civile și bisericești. Cine dorește să participe se poate înscrie la pr. Adrian Faraoanu, prin telefon: 0766.323.384.
Vă așteptăm cu drag!
Pr. Virgil Blaj, OFMConv.
* * *
Tot la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian se mai organizează o serie de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate, în perioada 1-7 august 2021. Detalii: aici.
lecturi: 830.