Iași: Sfânta Liturghie la 7 ani de la beatificarea episcopului Anton Durcovici
În cinstea Fericitului Anton Durcovici, de la a cărui beatificare s-au împlinit 7 ani luni, 17 mai 2021, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a celebrat o Sfântă Liturghie de mulțumire pentru acest eveniment important în istoria Diecezei de Iași. PS Iosif Păuleț a prezidat celebrarea euharistică. A fost prezent PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți de la Seminarul Mare și de la Episcopie. Cântările liturgice au fost animate de seminariștii de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif".
Salutându-i pe cei prezenți în catedrală și pe cei care urmăreau celebrarea Liturghia prin ERCIS Media și ERCIS FM, PS Iosif Păuleț i-a invitat pe toți să-i aducă mulțumire lui Dumnezeu, să-l preamărească și să-l laude în episcopul Anton Durcovici. De asemenea a continuat: "Să-l rugăm, prin mijlocirea lui, să ne dea ajutorul de care avem nevoie pentru viața sufletului și a trupului și pentru grăbirea timpului în care Fericitul Anton să fie canonizat, declarat sfânt".
După proclamarea evangheliei, pr. Cristinel Fodor a dăruit celor prezenți, fizic și on-line, cuvântul de învățătură, scoțând în evidență umanitatea exemplară a lui Anton Durcovici. "Dacă ar fi fost tratat ca un om, bărbat comemorat în seara aceasta ar fi avut un loc în cimitir și o cruce pe care am fi putut citi: Aici zace Anton Durcovici, născut la 17 mai 1888, la Bad-Deutsch-Altenburg, mort la 10 decembrie 1951, la Sighetu Marmației", au fost primele cuvinte ale predicii. Anton Durcovici a fost înainte de toate un om, așa cum Mihail Sadoveanu, vizitând mormântul învățătorului său de altădată, domnul Trandafir, a spus scurt de spre el: "A fost un om." Iar omul complet este omul sfânt. Cine este sfântul? Părintele predicator, fără să lasă în neștiință pe cei care îl ascultau, a spus simplu: "A fi sfânt înseamnă a recunoaște că un om s-a asemănat foarte mult cu Isus Cristos".
Trei trăsături, prezente la Isus, Omul prin excelență, așa cum a spus despre el Pilat, se regăsesc și la episcopul Anton Durcovici. Prima trăsătură a omului Isus Cristos a fost că el a renunțat la voința proprie și a căutat mereu voința lui Dumnezeu. Anton Durcovici a făcut voința lui Dumnezeu. A doua trăsătură: Fiul omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să-și dea viața. Dăruirea de sine a fost a doua trăsătură a lui Anton Durcovici. Omul adevărat este un om dintr-o bucată. Isus enunță principiul: "Nu puteți sluji la doi stăpâni". "Anton Durcovici nu l-a slujit și pe Dumnezeu și pe diavol, și Biserica și comunismul. În al treilea rând, el a fost sfânt, a dus o viață eroică. Ce este sfântul? Sfântul este acela care are curajul să lase totul pentru a deveni prietenul lui Isus. A deveni sfânt înseamnă a realiza pe deplin ceea ce suntem.
La sfârșitul Liturghiei a luat cuvântul și PS Petru Gherghel. Printre altele a spus: "Am trăit un dar, avându-l în mijlocul nostru pe episcopul Anton Durcovici. Un dar și o bucurie. Multe dintre darurile Bisericii noastre se datorează sângelui martirilor noștri. Să nu uităm niciodată exemplul lui, hotărârea lui, demnitatea lui și această rămânere a lui cu noi. Să ne mijlocească și nouă curajul ca să-l urmăm".
După binecuvântarea finală s-a făcut procesiunea cu racla păstrată în capela "Fericitul Anton Durcovici" de la intrarea în catedrală pe stânga, în timp ce corul seminariștilor intona un cântec în cinstea episcopului martir.
Aniversarea beatificării Fericitului Anton Durcovici să fie un imbold în trăirea virtuților care au făcut din viața lui o mărturie măreață pentru Isus Domnul.
Pr. Cristian Diac
* * *
Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:
lecturi: 954.