Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminică se celebrează Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale

A se simți în largul propriu în complexitatea comunicării

de Giovanni Tridente

În vederea celei de-a 55-a Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale, autorul, care este redactor al revistei "OMNES" și profesor de jurnalism de opinie la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce", reflectează asupra provocărilor pe care societatea dezintermedierii ni le pune în față, drept comunicatori și drept cetățeni.

La 16 mai se celebrează a 55-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, singura instituită începând de la Conciliul al II-lea din Vatican. În mesajul scris pentru această ocazie, Papa Francisc se inspiră din invitația lui Isus adresată discipolilor "Vino și vezi" (In 1,46) și insistă asupra faptului că pentru a comunica este necesar a întâlni persoanele acolo unde sunt și așa cum sunt. În peste jumătate de secol de comunicații sociale, panorama informativă s-a schimbat total și cu ea profesia jurnalistică, astăzi strivită de dezintermediere și de infodemie, termeni care, dacă nu sunt luați în dimensiunea corectă, pot să abată atenția de la adevărata problemă. Adică: responsabilitatea fiecărui profesionist de a face bine propria muncă.

Înainte de toate, trebuie să ne întrebăm mereu cu privire la impactul etic al profesiei jurnalistice, îndeosebi natura sa de "slujire adusă cititorului" care o caracterizează, în pofida - și probabil cu atât mai mult - epocii comunicării globale și dezintermediate.

Infodemia ne aparține

Cu privire la termenul așa de mult la modă în ultimele luni și din cauza pandemiei pe care o trăim - infodemie -, dacă privim în urmă în timp și studiem un pic diferitele procese ale culturii mediatice care s-au succedat, ne dăm seama că termenul fusese deja creat în 2003 de jurnalistul David J. Rothkopf într-un articol din "Washington Post". Erau primele luni ale răspândirii lui Sars (sora mai mică a covid-19 "al nostru") și autorul declina termenul ca "un fenomen complex cauzat de interacțiunea mass-media tradiționale, mass-media specializate, situri Internet și mass-media așa-numite informale", acestea din urmă identificate ca telefoane fără fir, sms, dispozitive radio-telefonice, fax și email.

Așa cum vedem, nu este nimic nou, în afară de faptul că protagoniștii acestui fenomen sunt tot persoanele, fie ca "alimentatori ai haosului", dar și în calitate de consumatori un pic nesătui și adesea distrași. Desigur, social au mărit acest Babel, iar covid-19 ne-a făcut să recădem în mod tragic în ceva ce probabil ar fi trebuit să aprofundăm cu mai multă atenție. Asta confirmă că cheia pentru "a ajusta" ceea ce nu merge nu se află în procese - care merg de la sine - ci în persoane. De acolo trebuie să reluăm, sau să începem.

O muncă personală

În fața unei societăți hiperconectate, ar fi un adevărat păcat - o adevărată sărăcire - să nu profităm de cantitatea de posibilități pe care această lume ne-o oferă, începând de la instrumentele pentru a ști să distingem ceea ce este bine pentru existența noastră de ceea ce în schimb o limitează. Așa cum se vede, este o lucrare care revine fiecărui individ și nu se poate delega vreunui "alt organism", ca și cum ar fi ascuns în vreo parte a eterului, care după aceea în cea mai bună dintre ipoteze este numai un recipient gol sau rezultatul așteptărilor nepotrivite.

Riscurile fac parte din viață, însă viața trebuie înfruntată, trebuie gestionată, trebuie guvernată, trebuie însoțită. Niciun individ nu se poate da înapoi față de această necesitate - și îndatorire - de a alege personal ceea ce este bine pentru el (și pentru alții). Și aceasta se numește libertate.

Jurnaliștii sunt persoane asemenea tuturor, inserați în complexitatea lumii de astăzi ca fiecare dintre noi. Nu este util nici productiv a arunca pietre împotriva unei categorii și nu împotriva alteia. Însă este de netăgăduit că trebuie făcută o examinare generală a conștiinței, ținând cont și de complexitatea situațiilor și de panorama globală pe care o trăim.

Răspunsuri complexe la probleme complexe

Problemele complexe cer răspunsuri complexe, motiv pentru care a venit momentul, ca buni "mecanici", să mergem înainte de toate să găsim spărturile care fac impracticabil "motorul" societății, și bucată cu bucată să reparăm componentele stricate. Este o misiune care revine fiecăruia, de la operatorul informației și al comunicării la cetățeanul oarecare, de la agențiile educative la politică, de la Biserică la toate celelalte organisme care acționează în societate. O lucrare complexă, o lucrare globală, o lucrare care nu mai poate fi amânată. Dar este și cea mai bună provocare ce ni se putea întâmpla, pentru a da sens existențelor noastre.

A nu ne mulțumi

Apoi un sfat pentru tineri: a nu se mulțumi niciodată! A nu se mulțumi cu privire la studiu, la dorința de a înțelege realitatea, la posibilitățile de oferit celui care primește roadele muncii noastre. Nu există un unic model de comunicare, așa cum nu există indivizi uniformi. Fiecare dintre noi este unic și comunicarea adresată "lumii" trebuie să pornească de la conștiința că nu există numai un aspect de care trebuie ținut cont, ci o complexitate de elemente.

Un bun comunicator este cel care în această complexitate se simte în largul său, mai mult decât în dificultate, și încearcă în toate modurile să-i intercepteze fiecare cauză care duce la schițarea planului de ansamblu al vieții persoanelor.

(După L'Osservatore Romano, 15 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 239.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat