Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua comunicațiilor sociale. UCS, CREMIT și UCSI, un volum pentru "a îmbrățișa din nou proximitatea"

de M. Michela Nicolais

"A citi și a locui mesajul Papei Francisc cu reînnoit spirit de comunitate, în pofida izolării și a distanțării impuse pentru al doilea an de pandemia de Covid-19". Aceasta este, scriu Vincenzo Corrado și Pier Cesare Rivoltella în introducere, intenția principală a volumului "A comunica întâlnind persoanele acolo unde și cum sunt", care adună comentarii la Mesajul Papei Francisc pentru a 55-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu titlul omonim, precedat de binomul evanghelic: "Vino și vezi" (In 1,46). "Un mod pentru a îmbrățișa din nou proximitatea în prezență, acolo unde este posibil, sau grație rodnicelor activități social sau prin platforme", susțin cei doi curatori ai operei, care pentru al șaselea an consecutiv îi are colaboratori împreună Oficiul Național pentru Comunicațiile Sociale (UCS) al CEI, Centrul de cercetare CREMIT al Universității Catolice "Sacro Cuore" și UCSI (Uniunea Catolică de Presă Italiană). Un volum care, mergând pe urma mesajului, trebuie citit "sub semnul comunicării ca mărturie" și care - așa cum explică Vincenzo Corrado, director al UCS - are doi destinatari diferiți: profesioniștii din comunicare, chemați să "tocească pingelele încălțărilor" pentru a reînnoită conștiință a propriilor responsabilități și a propriei misiuni, și fiecare credincios, interpelat "să vină și să vadă", să distingă comunicarea în sens profund de simpla interacțiune.

Realitate și profeție. "Există o lectură profetică a realității care trece de la proximitate la bărbați și la femei, de la îngrijire la persoane", explică directorul Oficiului CEI: "Este originalitatea proprie a dinamismului credinței care nu caută protagonism, ci impregnează cotidianitatea, chiar și mediatică, prin mărturia carității și ancora speranței". "Încercăm să descoperim latura umană a tehnologiei", îi face ecou Nataša Govekar, director al Direcției teologico-pastorale din Dicasterul pentru Comunicare al Sfântului Scaun, cu privire la comunicare drept căutare neîncetată: "Încercăm să dăm rețelei valoarea pozitivă pentru care a fost creată. În spațiul digital, noua prioritate sunt interacțiunile de proximitate. Platformele sociale evoluează pentru a deveni spații co-create, nu numai ceva ce folosim". Asupra comunicării înțelese ca spațiu al cotidianului se oprește Mons. Valentino Bulgarelli, director al Oficiului Catehetic Național (UCN) al CEI, conform căruia "întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este: Ce anume facem cu acest cotidian? Sau mai bine zis, ce anume facem noi prin cotidian? Nu în profunzime ne înecăm, ci în superficialitate. Catastrofa unei existențe se poate ascunde în pliurile aparent nevătămătoare ale cotidianului. Așadar, a trăi cotidianul înseamnă a fi prezenți pentru noi înșine, a fi complet în ceea ce facem, a locui cuvintele pe care le rostim, așadar, a deveni conștienți sau, pentru a folosi limbajul evanghelic, a fi vigilenți".

A împărtăși și a include. Folosește drept cuvânt cheie "împărtășire" Domenico Quirico, redactor șef la externe de la La Stampa, care avertizează cu privire la "tentația de a nu merge, de discuta faptele pentru a le relata în căldura sau în prospețimea redacției", la "jurnalismul din auzite, al copiază și lipește, al articolului scris trăgând cu ochiul ici și colo, emulsionând, omogenizând". În schimb, așa cum scrie papa, "nu există jurnalism fără a fi prezent, fără a vedea personal, fără a asculta, fără a capta atmosferă, zgomote, mirosuri, furie și frică, entuziasm, fanatism, ură și milă". Asta comportă, afirmă Vania De Luca și Maurizio Di Schino în numele lui UCSI, capacitatea de "a da glas celui care nu are glas, a pune în lumină zonele de umbră, a percepe acea invitație de «a veni și a vedea» pe care atâtea realități ale planetei o adresează lumii comunicației, încă și mai mult în timpul unei pandemii care nu trebuie văzută, nici relatată, numai cu ochii lumii mai bogate, considerând și că riscul de a exclude populațiile mai lipsite de la vaccinuri și de la îngrijirile medicale în general, ar putea să se reveleze un bumerang pentru întreaga omenire".

A mărturisi și a decodifica mesajele. În această perspectivă, Ruggero Eugeni, profesor de semiotică a mass-media la Universitatea Catolică, afirmă că "grație web-ului și diferitelor forme de jurnalism civil și participativ «de jos», putem urmări mărturii la primă mână cu privire la evenimente care pentru atâtea motive rămân ascunse sau care sunt relatate numai parțial deși posedă o însemnată valoare etică, civilă, simbolică. Nu numai atât: noi înșine putem să devenim personal martori activi ai situațiilor marginale, periferice, uitate, ieșite de pe radarul mass-mediilor oficiale". De aici centralitatea perspectivei educative, care conform lui Pier Cesare Rivoltella, director științific al CEMIT, înseamnă a educa la gândirea critică pentru "a introduce un filtru între imagini și receptarea lor din partea subiecților. Dacă fiecare imagine, fiecare informație, este mereu construită, adică răspunde mereu la o muncă semiotică de alterare a realității de pornire, a face analiză înseamnă a deconstrui, a demonta, a recunoaște alegerile care stau la baza acelei munci semiotice".

Partea a doua a volumului se compune dintr-o secțiune experimentală, grație "Fișelor pentru o folosire pastorală a mesajului", care traduc în practică de comunicare cotidiană cuvintele Papei Francisc: 12 parcursuri, gândite pentru educatori, părinți și lucrători pastorali și din comunicare, în așa fel să se deschidă mesajul la întâlnirea cu teritoriul. Printre noutățile introduse în ediția din acest an, un cod QR care conduce la portalul Anicec.it, unde se pot găsi, în zona dedicată "Aprofundări GMSC", alte instrumente.

(După agenția SIR, 15 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 204.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat