Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecoul unui strigăt de unitate, cunună a primei vizite a unui papă în România

7 mai 2021. S-au împlinit 22 de ani de la istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în România, care a aterizat la București în ziua de 7 mai 1999, începând astfel cea de-a 86-a călătorie apostolică a sa în afara Italiei. Papa punea piciorul în prima țară majoritar ortodoxă în cei 20 de ani de pontificat ai săi de până atunci. Vizita a culminat cu Liturghia din Parcul Izvor, din ziua de 9 mai, ultima zi a vizitei, cu răsunătoarele strigăte ale credincioșilor spre finalul acelei celebrări: "Unitate! Unitate!", văzându-i la același altar pe Papa Ioan Paul al II-lea și pe Patriarhul Teoctist, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române la acea vreme.

"Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, națiune mult dragă mie și pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoție i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care, în prevăzătoarea sa bunăvoință, mi-a hărăzit să văd realizat acest gând", a spus Papa Ioan Paul al II-lea la sosirea în România.

"«Dumnezeu mi-a dat bucuria să văd chipurile voastre și să mă rog cu voi», a spus Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea. În cele trei zile, papa a apreciat istoria de suferință a românilor, precum și valorile prezente în Biserica Ortodoxă; a adus un omagiu Bisericii Greco-Catolice și i-a încurajat pe toți catolicii; i-a chemat pe români la a deschide inima pentru Cristos Mântuitorul și la a redescoperi puterea care i-a animat pe martiri ca să-și dea viața pentru Cristos. Vizita a dorit să contribuie la cicatrizarea rănilor produse în relațiile dintre Biserici și să deschidă un anotimp de colaborare reciprocă plină de încredere. Din Dieceza de Iași l-au văzut pe Sfântul Părinte la București aproape 40.000 de credincioși", scria regretatul pr. Cornel Cadar într-un comunicat de presă din mai 2009, când s-au marcat 10 ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

"«Vizita Episcopului Romei în țara noastră - a remarcat în discursul pe care l-a ținut vineri, 8 mai 2009, la Patriarhie, Preafericitul Patriarh Daniel - a marcat nu doar viața Bisericii Ortodoxe Române și a Bisericii Catolice din România, ci și relațiile dintre ortodocși și catolici pe plan internațional». După cum a amintit Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prima vizită a unui Papă într-o țară majoritar ortodoxă a deschis calea pentru noi întâlniri între catolici și ortodocși în alte țări de tradiție ortodoxă: Georgia, în noiembrie 1999; Grecia, în mai 2001; Ucraina, în iunie 2001; Bulgaria, în mai 2002. Evocând personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea, Patriarhul Daniel a afirmat că Suveranul Pontif «a fost un apostol al păcii și al unității, apreciat la nivel mondial, un misionar al libertății întru Hristos, libertate mai tare decât orice sistem totalitar de dreapta sau de stânga». «Atitudinea profund spirituală» izvorâtă din experiența personală «a făcut din Papa Ioan Paul al II-lea un promotor smerit al pocăinței ca premisă a reînnoirii, a reconcilierii și a refacerii unității creștine», a adăugat Preafericitul Patriarh. «În lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos - a afirmat în încheierea mesajului său Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române -, vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România capătă, acum, după zece ani, valoarea permanentă a unui simbol de apropiere, dialog și cooperare între Biserici»", a consemnat site-ul www.papainromania.ro, realizat de Centrul de Comunicații Sociale al ARCB, fiind unicul în spațiul web dedicat vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la București, din 7, 8 și 9 mai 1999.

Referindu-se la strigătul "Unitate! Unitate!" de la încheierea acelei memorabile Liturghii din 9 mai 1999, Giampaolo Mattei scria astfel în articolul "Dar ce strigă?", publicat în oficiosul Vaticanului, "L'Osservatore Romano", la 30 mai 2019 și tradus pentru ercis.ro de pr. Mihai Pătrașcu: "Trebuia ascultat în momentul în care «s-a născut», mai întâi aproape în șoaptă și apoi de neoprit așa încât să atragă atenția papei și a lui Teoctist. Striga un popor. Fără ca nimeni să-i fi impus sau să-i fi sugerat. Da, Unitate! Unitate!, au urlat oamenii la București. Și asta nu se poate uita chiar dacă apoi, după douăzeci de ani, acele speranțe nu s-au realizat. Însă acel strigăt într-adevăr nu se poate uita și mai ales cel care l-a ascultat nu poate să nu și-l amintească. Însuși Ioan Paul al II-lea, de altfel, a voit să-l repropună într-un moment cu adevărat istoric: după ce a deschis poarta sfântă «ecumenică» de la [Bazilica] «Sfântul Paul» la 18 martie 2000 - împingând-o în față în șase mâini cu patriarhul de Constantinopol și primatul anglican - a voit tocmai să relanseze simbolic strigătul oamenilor din România, vorbind în mod liber: «Unitate, Unitate, acest strigăt pe care l-am auzit la București în timpul vizitei mele, îmi revine ca un ecou puternic. Unitate, Unitate, striga poporul adunat în timpul celebrării euharistice: toți creștinii - catolici și ortodocși și protestanți evanghelici - toți strigau împreună Unitate, Unitate."

"Întorcându-ne în timp și retrăind acest eveniment de la sfârșitul mileniului al II-lea ca și momentul emoționant de la încheierea vizitei sale, îl mai considerăm cu adevărat un testament părintesc și un motiv de bucurie, de speranță, dar și de noi inițiative?", avea să se întrebe PS Petru Gherghel, episcop de Iași la acea vreme, în scrisoarea pastorală "Binecuvântată aducere aminte", din același an, 2009, la finalul căreia a adăugat: "Ce ecou mai au în sufletul nostru, acele cuvinte și acele evenimente istorice, ce forță mai are în viața noastră visul lui Dumnezeu, dorința și visul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea pentru noi și poporul român: ca toți să fie una?! Ce ne mai aducem aminte de atunci?"

După 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, tot ideea de unitate, "Să mergem împreună", a fost firul călăuzitor al unei alte călătorii apostolice în România, când Papa Francisc, în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, a vizitat nu doar capitala țării, București, așa cum fusese nevoit Papa Wojtyla, ci și orașele Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj. "În sinteză, așa cum anunța motoul călătoriei, am îndemnat să mergem împreună. Și bucuria mea a fost că am putut face aceasta nu de departe sau de sus, ci mergând eu însumi în mijlocul poporului român, ca pelerin în țara sa... să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această călătorie apostolică și să-i cerem lui, prin mijlocirea Fecioarei Maria, ca ea să aducă roade îmbelșugate pentru România și pentru Biserica din acele ținuturi" - avea să concluzioneze Papa Francisc la Audiența generală de miercuri, 5 iunie 2019.

Într-adevăr, într-o societate răvășită de pandemia noului coronavirus, care a forțat oamenii să se izoleze în casele lor, să păstreze "distanțare socială", să iasă pe stradă cu chipurile acoperite de măști, având ochii parcă lipsiți de expresie fără însoțirea unui zâmbet, ascuns de acea mască, din cauza politicilor de izolare impuse de guverne, nouă, creștinilor, văzând și aparenta stagnare - dacă nu chiar un regres - a relațiilor ecumenice la nivel teologic dintre catolici și ortodocși la noi în țară și nu numai, ne rezultă împovărător efortul unui răspuns la întrebarea "Ce ne mai aducem aminte de atunci?" Totuși... "Să mergem împreună"... "ca toți să fie una" (In 17,21), cum și-a dorit Mântuitorul Isus.

Ovidiu Bișog

* * *

Din arhiva ercis.ro

Secțiunea "Papa Francisc în România"

Secțiunea "Ioan Paul al II-lea în România"

Secțiunea "Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea"


 

lecturi: 939.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat