Papa Francisc: Regina Caeli (5 aprilie 2021)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Lunea după Paște este numită și Lunea îngerului, pentru că amintim întâlnirea îngerului cu femeile venite la mormântul lui Isus (cf. Mt 28,1-15). Îngerul le spune lor: "Știu că îl căutați pe Isus cel răstignit. Nu este aici, căci a înviat" (v. 5-6). Această expresie "a înviat" merge dincolo de capacitățile umane. Și femeile care au mers la mormânt și l-au găsit deschis și gol nu puteau să afirme: "a înviat", ci numai să spună că mormântul era gol. Că Isus a înviat putea să o spună numai un înger cu puterea de a fi un vestitor din cer, cu puterea dată de Dumnezeu pentru a spune asta, așa cum un înger - numai un înger - a putut să-i spună Mariei: "Vei zămisli un fiu [...] va fi numit Fiul Celui Preaînalt" (Lc 1,31). Pentru aceasta spunem că este Lunea îngerului pentru că numai un înger cu puterea lui Dumnezeu poate spune: "Isus a înviat".
Evanghelistul Matei relatează că în zorii Paștelui "a fost un mare cutremur. De fapt, un înger al Domnului, coborât din cer, s-a apropiat, a rostogolit piatra și s-a așezat pe ea" (cf. v. 2). Acea piatră mare, care ar fi trebuit să fie sigiliul victoriei răului și a morții, a fost pusă sub picioare, devine scăunel al îngerului Domnului. Toate proiectele și apărările dușmanilor și persecutorilor lui Isus au fost zadarnice. Toate sigiliile au căzut. Imaginea îngerului așezat pe piatra de la mormânt este manifestarea concretă, vizibilă, a victoriei lui Dumnezeu asupra răului, manifestarea victoriei lui Cristos asupra principelui acestei lumi, manifestarea victoriei luminii asupra întunericului. Mormântul lui Isus n-a fost desfăcut printr-un fenomen fizic, ci prin intervenția Domnului. Aspectul îngerului, adaugă Matei, "era ca fulgerul, iar haina lui era albă ca zăpada" (v. 3). Aceste detalii sunt simboluri care afirmă intervenția lui Dumnezeu însuși, aducător al unei ere noi, al ultimelor timpuri ale istoriei, deoarece cu învierea lui Isus începe ultimul timp al istoriei care va putea dura mii de ani, însă este ultimul timp.
În fața acestei intervenții a lui Dumnezeu are loc o dublă reacție. Aceea a paznicilor, care nu reușesc să facă față forței năvalnice a lui Dumnezeu și sunt zguduiți de un cutremur interior: au rămas ca morți (cf. v. 4). Puterea Învierii îi dărâmă pe cei care au fost folosiți pentru a garanta aparenta victorie a morții. Și ce trebuiau să facă acești paznici? Să meargă la aceia care le-au dat ordin să păzească și să spună adevărul. Erau în fața unei opțiuni: ori să spună adevărul, ori să se lase convinși de cei care le-au dat mandatul de a păzi. Și unicul mod de a-i convinge erau banii, și acești sărmani oameni, săraci, au vândut adevărul și cu banii în buzunar au mers pentru a spune: "Nu, au venit discipolii și au furat trupul". "Stăpânul" ban, și aici, în învierea lui Cristos este capabil să aibă putere, pentru a o nega. Reacția femeilor este foarte diferită, pentru că ele sunt invitate în mod expres de îngerul Domnului să nu se teamă: "Voi, nu vă temeți!" (v. 5) și să nu-l caute pe Isus în mormânt. Și la sfârșit ele nu se tem.
Din cuvintele îngerului putem lua o învățătură prețioasă: să nu încetăm niciodată să-l căutăm pe Cristos înviat, care dăruiește viața din belșug celor care-l întâlnesc. A-l găsi pe Cristos înseamnă a descoperi pacea inimii. Aceleași femei din evanghelie, după tulburarea inițială, se înțelege, simt o mare bucurie regăsindu-l viu pe Învățătorul (cf. v. 8-9). În acest timp pascal, urez tuturor să trăiască aceeași experiență spirituală, primind în inimă, în case și în familii vestea cea bună a Paștelui: "Cristos înviat nu mai moare, moartea nu mai are putere asupra lui" (Antifonul de la Împărtășanie). Vestea Paștelui este aceasta: "Cristos e viu, Cristos însoțește viața mea, Cristos este lângă mine". Cristos bate la ușa inimii mele pentru ca să-l las să intre, Cristos e viu. În aceste zile pascale ne va face bine să repetăm asta: "Domnul trăiește".
Această certitudine ne induce să ne rugăm, astăzi și în timpul întregii perioade pascale: "Regina Caeli, laetare - adică bucură-te, Regina Cerului". Îngerul Gabriel a salutat-o așa prima dată: "Bucură-te, plină de har!" (Lc 1,28). Acum bucuria Mariei este deplină: Isus trăiește, iubirea a învins. Să fie și bucuria noastră!
_______________
După Regina Caeli
Iubiți frați și surori!
În climatul pascal care caracterizează ziua de astăzi, vă salut cu afect pe voi toți care participați la acest moment de rugăciune prin mijloacele de comunicare socială. Gândul meu se îndreaptă în mod deosebit spre bătrâni, spre bolnavi, conectați din propriile case sau din casele de odihnă și de îngrijire. Lor le trimit un cuvânt de încurajare și de recunoștință pentru mărturia lor. Sunt aproape de ei. Urez tuturor să petreacă aceste zile din octava de Paște în care se prelungește comemorarea învierii lui Cristos cu credință. Profitați de orice ocazie bună pentru a fi martori ai bucuriei și ai păcii Domnului Înviat. Paște fericit, senin și sfânt tuturor! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.
Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 806.