Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Într-o carte conversația papei cu Domenico Agasso

Nu există alternativă la fraternitate

Dumnezeu și lumea care va veni este titlul cărții-interviu a Papei Francisc în conversație cu Domenico Agasso, vaticanist de la cotidianul "La Stampa", care apare astăzi, marți, 16 martie 2021, pentru Edizioni Piemme - Libreria Editrice Vaticana (LEV).

Interpelat despre modul de a interpreta "cutremurul" care în 2020 s-a abătut asupra planetei din cauza coronavirusului, episcopul de Roma reafirmă că "lumea nu va mai fi cum a fost înainte"; însă "tocmai în această calamitate trebuie percepute acele semne care se pot revela ca piloni ai reconstrucției". Așadar, nu sunt suficiente "intervențiile pentru a rezolva urgențele": de fapt, timpul încercării poate să devină "timp de alegeri înțelepte și clarvăzătoare pentru binele omenirii".

Pentru pontif, astăzi "nu mai putem accepta inerți inegalitățile și destrămările în ambient. Calea pentru salvarea omenirii - clarifică el - trece prin regândirea unui nou model de dezvoltare", întemeiat pe conștiința că "fiecare acțiune individuală nu rămâne izolată, în bine sau în rău, ci are consecințe pentru alții, pentru că totul este conectat". Așadar, a schimba propriile stiluri de viață folosește pentru a "trăi o existență mai austeră care ar face posibilă o repartiție egală a resurselor".

În acest context papa observă semnale încurajatoare, mai ales grație inițiativelor de mișcări populare "de jos" și ale altor instituții și asociații. Drept confirmare a faptului că, "dacă nu ne suflecăm mânecile și nu ne îngrijim imediat de Pământ, cu alegeri personale și politici radicale, cu o cotitură economică spre «verde» și îndreptând în această direcție evoluțiile tehnologice, mai devreme sau mai târziu casa noastră comună ne va arunca afară pe fereastră".

În conversație pontiful atinge și probleme legate de finanțe, chemate să regăsească "un suflet" și să abandonează "mentalitatea speculativă dominantă". Este prioritar să se reducă "prăpastia între cel care are acces la credit și cel care nu are acces". În orice caz, "în starea în care se află omenirea, devine scandalos să se mai finanțeze industrii care nu contribuie la incluziunea celor excluși și la promovarea celor din urmă, și care penalizează binele comun poluând creația".

După aceea Papa Francisc face apel la guvernanți pentru ca să lucreze pentru "a reconstrui din dărâmături" și să administreze "cu onestitate, transparență și clarviziune". Este timpul, afirmă el, "de a înlătura nedreptățile sociale și marginalizările. Dacă percepem încercarea ca o oportunitate, putem pregăti ziua de mâine urmărind fraternitatea umană, la care nu există alternativă". Pentru papa "există ceva rău din această criză: drama de a o irosi. Dintr-o criză nu ieșim la fel: ori ieșim mai buni, ori ieșim mai răi", repetă el.

Încă o dată sunt severe cuvintele pontifului despre problema armamentelor: "nu mai este suportabil ca să se continue să se fabrice și să se traficheze arme, cheltuind capitaluri uriașe care ar trebui să fie folosite pentru a îngriji persoanele, pentru a salva vieți". Și "nu se pot preface că nu s-a insinuat un cerc dramatic de vicios între violențe armate, sărăcie și exploatare nesăbuită și indiferentă a ambientului". Împotriva acestei "neghine planetare" este nevoie de "o acțiune politică rod al înțelegerii internaționale".

Cu privire la rolul femeilor, pontiful remarcă necesitatea de a evita discriminări "pe planul remunerativ și profesional, sau cu pierderea locului de muncă". Tot mai mult, confirmă el, "prezența lor este prețioasă în centrul proceselor de reînnoire socială, politică, ocupațională, instituțională". De altfel, amintește el, "renașterea omenirii a început din femeie. Din Fecioara Maria s-a născut mântuirea, iată pentru ce nu există mântuire fără femeie".

Un cuvânt de încurajare îl adresează papa după aceea părinților, cerându-le să dedice mai mult timp "jocului cu proprii copii" și să "semene educație". În același timp, Papa Francisc îi cheamă pe copii și pe tineri "să dea mai mare valoare timpului vieții" și "să rămână umili", fără a se lăsa învinși de "conjunctura defavorabilă" care le impune să plătească "prețul cel mai mare al crizei". Pentru papa, "copiii au prospețimea și forța" pentru a deveni "bărbați și femei ai cunoașterii, ai iubirii și ai carității". De aceea, "deși noaptea pare să nu se termine - este apelul său - nu trebuie să se piardă speranța".

(După L'Osservatore Romano, 16 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 432.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat