Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Irak. Younan al III-lea (patriarh siro-catolic): "Mesager de pace și reconciliere într-o țară marcată de sectarism"

de Daniele Rocchi

"Vizita papei este un eveniment foarte semnificativ pentru țara care-l primește, pentru creștinii locali și pentru Biserica Universală. Speranța este ca prezența pontifului să aducă încurajare creștinilor irakieni care au suferit așa de mult și al căror număr a scăzut dramatic cu 60% în ultimele trei decenii. O hemoragie provocată de conflictele sectare, de radicalismul islamic și de haosul care a urmat după instabilitatea politică".

În ajunul plecării Papei Francisc în Irak (5-8 martie), prima vizită istorică a unui pontif în țara lui Abraham, vorbește la agenția SIR Ignace Youssif al III-lea Younan, patriarh siro-catolic de Antiohia. Chiar patriarhul siro-catolic îl va primi pe Papa Francisc, mai întâi în Catedrala "Stăpâna Noastră a Eliberării" din Bagdad, imediat după sosirea sa în Irak (5 martie), și după două zile, în orașul siro-catolic Qaraqosh, ai cărui locuitori au fost constrânși să fugă de invazia milițiilor din Statul Islamic în 2014.

Conform ultimului dosar de la Kirche in Not populația creștină din Irak era în 2003 (înainte de invazia SUA și a căderii lui Saddam Hussein) 1.400.000 de credincioși (6% din populație). În 2015 erau circa 300.000, în 2020 mai puțin de 300.000. Confesiunea creștină mai numeroasă este cea caldeeană catolică (67%), siro-catolicii sunt 6,5%. Biserica siro-catolică, în Irak, reunește circa 45.000 de credincioși aproape toți în câmpia Ninive, subîmpărțiți în 4 dieceze: Bagdad, Bassora și Golf, Mosul și Hadiab-Erbil. Biserica siriacă din Irak susține și 4 comunități călugărești, situate în general la Qaraqosh (Câmpia Ninive) și împrejurimi. Sunt prezente și riturile armean, melchit și latin. Cu privire la vizita Papei Francisc în Irak agenția SIR l-a intervievat pe patriarhul Youssif al III-lea Younan.

Preafericirea Voastră, suntem în ajunul unei vizite voite puternic de papa. La audiența generală de miercuri pontiful a reafirmat asta: "De mult timp doresc să întâlnesc acel popor care a suferit așa de mult, acea Biserică martiră. Nu se poate dezamăgi un popor pentru a doua oară". Este clară referința la călătoria programată în 1999 a lui Ioan Paul al II-lea din păcate nerealizată vreodată...

Creștinii ar fi voit să-l primească pe papa într-o atmosferă mai liniștită în termeni de siguranță și cu mai puține riscuri din cauza pandemiei, în așa fel încât să-l poată întâlni și să se roage cu el. Orientul Mijlociu are nevoie de această vizită pentru a asculta cuvintele Capului Bisericii Universale care apără adevărul în caritate și care amintește drepturile creștinilor și ale celorlalte minorități, în cadrul unei majorități musulmane care nu recunoaște separarea între religie și politică.

Tema vizitei, "Toți sunteți frați", vorbește despre pace unui Irak lovit dur de războaie, conflicte sectare și atacuri mortale. Ce anume cere papei această țară martirizată?

Marea majoritate a poporului irakian aspiră la reconcilierea, la stabilitatea și la reconstrucția țării atât sub profilul uman și social, cât și infrastructural. Aspiră la un sistem de conducere bazat pe instituții democratice. Așadar, papa ar putea să fie un mesager de pace, de speranță și de reconciliere într-o țară marcată de sectarism. Va fi primit "în mod ceremonial" cu tot respectul. Ne dorim ca mesajul de "fraternitate" să fie cu adevărat înțeles de cel care-l primește.

Va fi o vizită la Biserica irakiană, vie, dar suferindă din cauza persecuțiilor suferite din partea Daesh, din cauza violențelor și atentatelor îndurate în timpul ciocnirilor sectare din 2003, cu credincioșii săi care așteaptă să fie considerați cetățeni cu titlu deplin ai Irakului. Care sunt așteptările creștinilor irakieni pentru această vizită?

Creștinii din Irak au fost victime nevinovate ale unui teribil masacru nemaivăzut vreodată în atâtea secole. Asupriri de tot genul, răpiri, ucideri, dezrădăcinări. Toate acestea îl fac să pară un genocid. Biserica mea siro-catolică a îndurat relativ daunele cele mai mari. La Qaraqosh, în Câmpia Ninive, unde se află cea mai mare concentrare creștină în Irak, comunitatea noastră se pregătește să-l primească pe Sfântul Părinte cu entuziasm și afect. În schimb, la Bagdad participarea credincioșilor creștini este minimă, pentru că programul vizitei papale este limitat la întâlnirile instituționale și la adunări restrânse. La Erbil, în Kurdistan, sunt așteptați mii de credincioși pentru Liturghia de pe stadion, dacă va permite Covid-19.

Programul călătoriei îl va vedea pe papa la Bagdad, Ur, Najaf, Mosul, Qaraqosh, Erbil. Îndeosebi dumneavoastră veți avea privilegiul de a-l primi pe papa, la 5 martie, în Catedrala "Stăpâna Noastră a Eliberării" din Bagdad, unde au murit martiri 48 de credincioși și după aceea, la 7 martie, la Qaraqosh, ai cărui locuitori au fost dezrădăcinați de către Daesh în 2014. Ce veți spune pontifului?

Prima întâlnire a Papei Francisc va fi cu clerul catolic în Catedrala noastră "Stăpâna Noastră a Mântuirii" la Bagdad unde voi avea privilegiul de a-l primi cu un scurt salut. Aș vrea să amintesc cuvintele Sfântului Ignațiu din Antiohia, patron al sediului nostru patriarhal, care în scrisoarea sa către romani scrie: "Biserica din Roma prezidează caritatea". Un alt pasaj spune: "Sunt un grâu măcinat de dinții fiarelor". Pentru creștinii din Irak, martiriul celor 48 de copii și adulți cu doi preoți tineri și circa o sută de răniți, petrecut la 31 octombrie 2010 în această catedrală, reprezintă o icoană care identifică Biserica noastră ca martoră a evangheliei și ca martiră din iubire față de Cristos Răscumpărătorul.

Unul din momentele cele mai așteptate ale călătoriei va fi întâlnirea interreligioasă la Ur a caldeenilor, patria lui Abraham, părinte al credințelor monoteiste. Visul lui Ioan Paul al II-lea de a fi pelerin la Ur va fi realizat acum de Papa Francisc: în ce mod această întâlnire este în continuitate cu Abu Dhabi (Documentul despre fraternitatea umană) și cu enciclica "Fratelli tutti"?

Îmi pare rău să spun că marea majoritate a creștinilor irakieni, ca și cei din Orientul Mijlociu, au interes scăzut pentru reuniunile și ceremoniile de la nivel înalt. Ei nu cred în dialogul teoretic al religiilor, care din păcate rămâne un monolog cu intenții bune din partea creștinilor. Oamenii pot dialoga, religiile se studiază pentru a se înțelege. Trebuie să insistăm cu claritate și fermitate, evitând limbajul acelui "corect diplomatic", asupra unei conviețuiri bazate pe respectarea drepturilor civile, pentru că toți cetățenii trebuie să fie egali, chiar și în țările cu majoritate musulmană, așa cum este stabilit de Carta Drepturilor a Națiunilor Unite.

Rămânând la tema dialogului: cât de importantă este vizita Papei Francisc la marele ayatollah Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani la Najaf? Dumneavoastră credeți că din această vizită se poate naște un drum asemănător cu acela care a dus la semnarea documentului din Abu Dhabi (Papa Francisc și Al Tayyeb)?

Nu trebuie uitat că islamul nu separă religia și politica. Declarațiile pot să fie văzute ca un mod pentru a reafirma că islamul este o religie deschisă tuturor. Însă mai este mult drum de parcurs. Pentru a evolua spre adevărata tolerare a celorlalți așa-numiți "necredincioși", trebuie trăită fraternitatea, nu este suficientă o declarație!

Ce roade sperați dumneavoastră că va putea aduce Irakului și Orientului Mijlociu această vizită?

Sperăm "contra spem" ca vizita Sfântului Părinte să aibă loc în toată siguranța și ca un mare număr de creștini să-l poată întâlni, chiar și la distanță, în pofida epidemiei. Activitățile pastorale au început deja în parohiile noastre, îndeosebi din partea tinerilor care sunt foarte entuziaști de ideea de a-l primi pe Suveranul Pontif ca părinte și păstor. Sunt încrezători că Papa Francisc va ști să-i inspire cu darul tăriei, pentru a rămâne tari în credință și înrădăcinați în țara strămoșilor lor. Pentru noi, păstori ai Bisericilor, astăzi provocarea cea mai mare este să-i convingem pe tinerii noștri să rămână, reînnoind încrederea lor în viitorul Irakului, ca țară de pace și de adevărată fraternitate. Contribuția lor este foarte importantă pentru supraviețuirea Bisericilor apostolice orientale.

(După agenția SIR, 4 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 499.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat