Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curajul sorei Ann

de Paolo Affatato

A îngenuncheat și i-a implorat să se oprească. "În numele lui Dumnezeu, cruțați acele vieți tinere. Luați-o pe a mea". Sora Ann Nu Thawng, călugăriță din Ordinul "Sfântul Francisc Xaveriu" - congregație de drept diecezan din Dieceza de Myitkyina, în nordul Myanmarului - era rămasă până acum între zidurile conventului său, susținând cu tăcerea, rugăciunea, încurajarea spirituală pe acei tineri care defilau pasionați pe străzi, cerând libertate și democrație. Îi privea cu atitudine maternă și afectul discret pe care adulții le adresează lui teenagers și tinerilor așa de plini de idealuri, de vise, de energii îndreptate spre bine. Însă ieri, fără întârziere, a transformat acel sprijin moral într-o acțiune curajoasă care s-a dovedit decisivă pentru a evita un măcel.

Într-o zi dramatică pentru Myanmar, cea mai sângeroasă de când a început protestul populației birmaneze care se opune loviturii de stat militare din 1 februarie, elanul umanitar și curajul sorei Ann amintesc de jertfa atâtor martiri ai credinței. La aproape patru săptămâni de la începutul crizei, în timp ce mișcarea de nesupunere civilă a ajuns aproape să blocheze mașina statală și manifestațiile populare pașnice continuă în cele mai mari orașe birmane, represiunea armatei a devenit mai dură și violentă și poliția a deschis focul asupra mulțimii lipsite de apărare. Sunt cel puțin 18 victime constatate, așa cum este confirmat de Națiunile Unite, unde ambasadorul Myanmarului la ONU, Kyaw Moe Tun, s-a remarcat printr-o intervenție din inimă în favoarea manifestanților și, cenzurând ferocitatea juntei militare, a încheiat cu semnul distinctiv al celor trei degete ridicate, care l-a constat concedierea imediată.

La Myitkyina, capitală în statul Kachin, teritoriu unde creștinii sunt circa o treime din populație (peste 550 de mii din 1,6 milioane de locuitori), manifestanții coboară în stradă de multe săptămâni. Ieri confruntarea cu militarii a devenit mai aspră și cel puțin 50 de tineri au fost arestați în oraș, unde poliția a folosit grenade asurzitoare și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe demonstranți care și-au organizat două cortegii distincte în piață, unul dimineață celălalt după-amiază.

În acel moment adunarea a ajuns la conventul catolic "Sfântul Columban", unde locuiesc surorile Sfântului Francisc Xaveriu, care gestionează un dispensar și o clinică mică pentru bolnavii mai nevoiași. Chiar în acele momente agitate, gloanțele, fumul, strigătele celor prezenți au atras atenția surorilor care au asistat la scene de violență și de lovituri. Riscurile de a vedea solul udat de sânge nevinovat erau, în acel moment, foarte ridicate. "Caritas Christi urget nos", a spus sora Ann. Imediat a deschis larg porțile și a coborât în stradă îndreptându-se fără apărare spre poliția grupată în ținută antitero. În genunchi a ridicat mâinile către Dumnezeu și a implorat: "Nu trageți, nu ucideți nevinovați. Dacă vreți, loviți-mă pe mine". Gestul profetic și neînfricat i-a luat prin surprindere pe agenți care nu au mai lovit și au oprit marșul lor armat cu scuturi și puști. Acei soldați, tineri și ei, n-au avut forța de a merge mai departe, în timp ce o lacrimă brăzda fețele lor.

Curajul sorei Ann a permis pentru cel puțin o sută de demonstranți să găsească refugiu în conventul călugărițelor, în timp ce peste 40 de răniți au fost duși în clinica alăturată, unde au primit primele ajutoare. Violența a încetat și acea confruntare, care se putea transforma în tragedie, n-a continuat. Medierea spontană a sorei Ann a avut un succes neașteptat. Patricia Yadanar Myat Ko, una dintre tinerele care a găsit adăpost în mănăstire, afirmă: "Suntem teferi datorită intervenției miraculoase a sorei. Este o adevărată eroină. Îi datorăm viața". "Numai cu apelul său din inimă, sora Ann a reușit să-i frâneze pe militarii care se năpusteau asupra tinerilor. Este un model pentru Biserica din tot Myanmarul. Și, după ce a calmat spiritele, a alergat să-i îngrijească pe cei răniți", adaugă Joseph Myat Soe Lat, un altul dintre martorii oculari.

(După L'Osservatore Romano, 1 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2358.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat