Tămășeni: Hramul secundar al bisericii, prezentarea monografiei satului, "Catolicii din Tămășeni - Credință și tradiție", și reînhumarea pr. Vasile Gabor
În ziua comemorării apariției Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, joi, 11 februarie 2021, comunitatea din Tămășeni sărbătorește hramul secundar al bisericii. Cu această ocazie, la Sfânta Liturghie de la ora 10.00, va fi prezentată monografia satului, Catolicii din Tămășeni - Credință și tradiție, publicată la Editura "Presa Bună". După Sfânta Liturghie, în cimitirul din Tămășeni, va fi reînhumat pr. Vasile Gabor. Celebrarea va fi prezidată de PS Iosif Păuleț, originar din Parohia Tămășeni, alături fiind și episcopul emerit PS Petru Gherghel, preoți originari din Tămășeni, care au activat aici, dar și oaspeți.
Liturghia solemnă de hram se va celebra la ora 17.00 și va fi prezidată de PS Iosif Păuleț.
Momentele vor fi transmise de ERCIS Media în direct pe canalele Episcopiei Romano-Catolice de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro).
* * *
Pr. Vasile Gabor s-a născut în comuna Bârgăuani, jud. Neamț, la 28 mai 1919. Doi ani mai târziu părinții săi s-au mutat la Tămășeni, lângă Roman, unde tatăl său a slujit ca dascăl la biserica parohială. După școala primară de la Tămășeni, a intrat în Seminarul din Iași. Pentru studiul teologiei a fost trimis la Roma, în Colegiul "De Propaganda Fide", unde a și fost hirotonit preot în 1942. A fost vicar la Văleni și Tămășeni; apoi a fost profesor la Seminarul din Iași. În toamna lui 1948 a fost numit vicar la Parohia Berzunți. Aici a fost obligat să facă o cununie împotriva legilor Bisericii; refuzând, a fost reclamat la organele comuniste, care au venit să-l aresteze. Unii credincioși din Berzunți, având rude la Buruienișu de Sus (azi filială la Parohia Brusturoasa - la 7 km) l-au dus acolo la familia Zaharia, unde părintele Gabor - la început cu sora sa, Filomena -, începând cu 5 iunie 1949, a stat cinci ani și șase luni într-un bordei săpat în pământ, mereu urmărit de Securitate. Cu toate acestea, nu a putut fi prins. Căpătând o dublă pneumonie, probabil după o criză pulmonară, a murit izolat, în acest bordei subteran și a fost înmormântat (tot clandestin) în sacristia bisericii actuale din Buruienișu de Sus.
Pr. Adrian Blăjuță
lecturi: 4392.