Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Vatican, la 90 de ani

90 de ani, 43 de limbi și redactori din 69 de națiuni pentru un proiect de comunicare disponibil acum în format video, foto, audio, social și text. Emițătorul pontifical se pregătește să marcheze primii 90 de ani de activitate prin noi inițiative digitale: un nou site internet și 30 de web radio. Proiectat și construit de Guglielmo Marconi, Radio Vatican a fost inaugurat de Papa Pius al XI-lea în 12 februarie 1931, sub denumirea "Statio Radiophonica Vaticana".

Radio Vatican, vocea papei pentru lumea întreagă, împlinește peste câteva zile 90 de ani, pe care îi marchează prin noi inițiative de comunicare în spațiul digital: un nou site internet și un pachet de 30 de web radio în diferite limbi.

"Statio Radiophonica Vaticana", după denumirea inițială în limba latină, a fost proiectată și construită de Guglielmo Marconi și a fost inaugurată de Papa Pius al XI-lea în 12 februarie 1931.

"Sărbătorim acest moment istoric cu gratitudine pentru ceea ce au făcut cei care au venit înaintea noastră și, în același timp, privim înainte. Mijlocul radiofonic a știut să se transforme în decursul timpului fără să-și piardă vreodată valoarea și fascinația sa", notează prefectul Departamentului pentru comunicare, Paolo Ruffini. "Radioul are această frumusețe: intră în adâncul tău pentru că auzi vocea. Te concentrezi asupra vocii. Radioul nu se grăbește. Cere atenție. Astăzi, chiar și Radio Vatican este proiectat în viitor, păstrându-și originalitatea și identitatea sa. În ADN-ul radioului, așa cum l-au voit fondatorul său, Pius al XI-lea, și iezuiții cărora emițătorul le-a fost încredințat acum 90 de ani, se află slujirea Bisericii, a papei și a omului oriunde s-ar afla, dincolo de religia și cultura cărora le aparține. Sărbătorim, așadar, o istorie care, practic, a traversat întregul secol XX, care a rezistat în fața fascismului și a comunismului, care a depășit cel de-al Doilea Război Mondial și Războiul Rece și are perspectiva unui viitor misionar întemeiat pe forța suavă a cuvântului spus și ascultat. Dar nu este numai aceasta: este și rădăcina puternică pe care crește arborele Vatican News, site-ul internet care povestește viața Bisericii și magisteriul papei în 43 de limbi și care în 2020 a avut 250 de milioane de pagini citite în lumea întreagă. Proiectul care prinde viață astăzi odată cu web radio va permite oricui în lume, pe smartphone sau la computer, să asculte Radio Vatican în propria limbă. Fiecare limbă înseamnă un radio, o grilă de programe, o legătură care se întărește cu ascultătorii. Un alt pas mic pe drumul Departamentului pentru comunicare într-un an în care unele media proprii marchează aniversări importante - 25 de ani ai site-ului vatican.va în decembrie 2020 și 160 de ani ai cotidianului L'Osservatore Romano - privind și construind împreună viitorul".

90 de ani reprezintă un țel important pentru Radio Vatican, un țel la care a ajuns în timp ce este în plină desfășurare reforma mass-media a Sfântului Scaun voită de papa Francisc. În prezent, emițătorul pontifical vorbește în 41 de limbi: albaneză, amharică, arabă, armeană, belarusă, braziliană, bulgară, cehă, chineză, croată, ewondo, esperanto, franceză, germană, hindi, engleză, italiană, kikongo, kinyarwanda, kirundi, kiswhaili, latină, letonă, lingala, lituaniană, maghiară, malayalam, malgașă, polonă, portugheză, română, rusă, slovacă, slovenă, somaleză, spaniolă, tamil, tigrinya, tshiluba, ucraineană, și vietnameză. Alte două limbi, ebraică și coreeană, sunt folosite numai pentru pagina web.

"Marcăm cea de-a 90-a aniversare", observă într-un editorial Massimiliano Menichetti, responsabilul diviziei radiofonice, "în timp ce întreaga omenire se confruntă cu una dintre cele mai grele încercări: pandemia de Covid-19. Dintotdeauna, noi am avut misiunea de a nu lăsa singur pe nimeni, de a duce speranța vestirii creștine și vocea papei, de a face o lectură a faptelor în lumina Evangheliei. Timpul de față ne pune noi întrebări și provocări. Alături de serviciul de tele-radiocronică în mai multe limbi, am realizat noi programe, podcast și audiobook ca să ne apropiem de toți, ca să ajungem în orice colț al planetei. În aceste luni, pe lângă programele de informare, continuă să culegem și să relatăm povești de viață despre apropiere, susținere și solidaritate, ducem spiritualitate, arătăm fața Bisericii și a acelor oameni din societate care construiesc punți, deseori fără a face zgomot, care ajută și promovează incluziunea".

Menichetti ilustrează, de asemenea, felul în care s-a transformat în acești ani emițătorul pontifical. "Reforma voită de papa ne-a proiectat într-o nouă dimensiune în care nu mai suntem doar un post de radio, ci o realitate integrată și, cu toate acestea, pe cale. Personalul de la Radio Vatican, care provine din 69 de națiuni, a făcut posibilă realizarea portalului Vatican News, în care sunt disponibile fluxuri de conținut video, foto, audio, social și text".

Pluralitatea și varietatea țărilor din care provine personalul Radio Vatican reprezintă bine dimensiunea universală a emițătorului, care a făcut încă de la început din multilingvism și multiculturalism un element calificator al programelor sale.

La rândul său, Giacomo Ghisani, reprezentant legal Radio Vatican și membru în Executive Board al European Broadcasting Union, a remarcat că "Radio Vatican este pe deplin integrat în comunitatea internațională a broadcaster-ilor de serviciu public radioteleviziv, în special European Broadcasting Union, în care este membru fondator, și din African Broadcasting Union. Participarea la viața asociativă a acestor comunități internaționale de radiodifuziune face parte integrantă din misiunea radioului papei care, în slujirea sa de suport al ministeriului petrin și de conexiune între centrul catolicității și diferitele țări ale lumii, interacționează, colaborează, împarte și dialoghează cu broadcaster-ii din celelalte țări asupra principalelor teme și asupra valorilor care inspiră propriile activități, în vederea unei informări corecte în serviciul binelui comun. Această vastă rețea de relații se exprimă și prin raporturi de parteneriat pe care Radio Vatican le-a stabilit cu foarte multe posturi de radio, catolice și nu numai, regionale și locale, precum și cu site-uri web care retransmit programele lingvistice ale emițătorului, ceea ce îi permite să ajungă cu o mai mare eficacitate la realitățile cele mai îndepărtate".

Din 12 februarie 2021 pornește la drum noua aventură a unui ansamblu de web radio (https://www.vaticannews.va/it/epg.html). Vor lua startul programele în italiană, franceză, engleză, spaniolă, portugheză, germană și armeană. Vor fi realizate în decursul acestui an aproape 30 de programe în direct, care corespund tot atâtor limbi, ce pot fi ascultate pe site-ul radio sau pe actuala App Radio Vaticana.

Transmisiunile actuale Radio Vatican sunt difuzate prin satelit, DAB+, sistemul digital terestru, internet și, evident, undele hertziene. O atenție deosebită este acordată undelor scurte (SW), care concretizează ceea ce Papa Francisc cere cu insistență: să ajungem la periferiile omenirii.

Pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România


 

lecturi: 415.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat