Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Bibliei la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Din dorința Papei Francisc, Duminica a III-a de peste an este dedicată Bibliei sau cuvântului lui Dumnezeu. PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, a prezidat Sfânta Liturghie solemnă, duminică, 24 ianuarie 2021, începând cu ora 11.00. Au fost la altar mai mulți preoți, printre care trei profesori de Sfânta Scriptură: pr. Iosif Antili, pr. Eduard Patrașcu și pr. Iulian Faraoanu, care a ținut cuvântul de învățătură. Cartea Sfintei Scripturi a fost așezată la altar și incenzată în semn de venerație.

În cuvântul de introducere și de salut, PS Petru Gherghel a amintit de recomandarea pe care Sfântul Părinte a făcut-o tuturor episcopilor și preoților, de a așeza în calendarul lor o duminică a Bibliei, fapt care a devenit o realitate eclezială valabilă pentru toată Biserică, fixată pentru Duminica a III-lea de peste an: "Printr-o scrisoare apostolică Aperuit illis, ne-a încredințat o datorie, să celebrăm cuvântul Domnului într-o singură duminică". "La cine să mergem? Numai tu ai cuvintele vieții veșnice" (In 6,68), sunt cuvinte care ne invită să avem curajul de a vesti cuvântul dumnezeiesc.

După proclamarea sfintei evanghelii, episcopul a sărutat cartea și a binecuvântat poporul credincios, gest prin care la Liturghiile solemne este arătată valoarea Sfintei Scripturi pentru viața de credință a celor adunați în comuniune euharistică.

În cadrul omiliei, pr. Iulian Faraoanu a lămurit două întrebări: Ce este Biblia? Care este importanța ei pentru cel care o citește? Prima întrebare poate apărea superfluă, dar deși este tipărită în limba română, Biblia nu este încă tuturor cunoscută. "Ea se prezintă asemenea unei colecții de cărți, scrise în epoci diferite și cu forme literare variate" și este "scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru noi oamenii."

Dumnezeu a ales să se comunice prin cuvânt. Biblia este importantă pentru că în ea ne vorbește Dumnezeu însuși. De aceea, venerația pe care o avem pentru Sfânta Euharistie trebuie să fie aceeași pe care o arătăm față de Sfânta Scriptură.

Sfântul Paul afirmă în Scrisoarea către Romani că "evanghelia este puterea lui Dumnezeu pentru cel care crede" (Rom 1,16). Redând gândul Papei Francisc, pr. Iulian a spus că ziua Bibliei nu trebuie celebrată o dată pe an, ci o dată pentru tot anul.

Pentru a înțelege Scripturile, nu este nevoie de studiu teologic. Existe familii care obișnuiesc să se roage din evanghelie. "Să înlocuim o oră de televizor cu o oră de meditație pe marginea Bibliei!", a fost îndemnul pe care l-a adresat părintele predicator tuturor.

Biblia este importantă pentru că ne spune cine și cum este Dumnezeu. Din ea descoperim că el este tolerant, plin de îndurare și răbdare, un Dumnezeu care vrea binele, mereu și cu orice preț. În fața acestui Dumnezeu, răspunsul omului ar putea fi sintetizat în trei cuvinte: credința, convertirea și colaborare. Credința este abandonarea în brațele lui Dumnezeu, este adeziunea la o persoană. Credința este relație cu o persoană. Convertirea înseamnă întoarcerea de la calea răului. Ea este redată prin termenul grecesc metanoia, care constă în schimbarea minții, în recuperarea încrederii în Dumnezeu. Biblia este o carte despre convertire.

Colaborarea este cea care trebuie să marcheze relația cu Dumnezeu. În unele cazuri se pare că Dumnezeu lipsește, deoarece noi nu îl ducem pe Dumnezeu la oameni. "Să ne apropiem de Biblie și să o citim!", a fost îndemnul concluziv pe care l-a transmit tuturor părintele predicator.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel, vorbind și în numele păstorului Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, a adus mulțumiri tuturor, îndeosebi cucernicilor părinți profesori care se ocupă cu Sfânta Scriptură. Reluând gândul predicatorului, episcopul emerit a reafirmat că Biblia este scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu. El i-a mulțumit și părintelui Adrian Blăjuță, directorul Oficiului pentru Comunicații Sociale, pentru toată coordonarea mijloacelor de comunicare și munca desfășurată în răspândirea cuvântului divin în cadrul Episcopiei de Iași, în ziua în care Biserica îl comemorează pe Sfântul Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor.

Lumina cuvântului lui Dumnezeu, care se revarsă din fiecare pagină a Bibliei, să fie sursă inepuizabilă de înțelepciune și hrană pentru orice suflet aflat în căutarea adevărului despre om și despre Dumnezeu, despre viața de aici trăită întru așteptarea celei din veșnicie.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Iași: Duminica Bibliei la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

*


 

lecturi: 1017.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat