Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura ARCB: Noutăți de Crăciun

În pragul Crăciunului, la Editura ARCB au apărut două noi cărți ale Sfântului Părinte Papa Francisc: Astăzi ni s-a născut Mântuitorul! Crăciunul cu Papa Francisc și Terra, mama noastră. O lectură creștină a provocării lansate de mediu.

*

La Editura ARCB a apărut cartea Astăzi ni s-a născut Mântuitorul! Crăciunul cu Papa Francisc, o culegere de gânduri ale Papei Francisc despre semnificația sărbătorii Nașterii Domnului, cu o introducere de Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Cartea este tradusă în limba română de Liana Gehl și apare în formatul 10,4x14,6 cm, fiind însoțită de frumoase ilustrații color ce reprezintă scene de Crăciun. Cartea are 40 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Iosif" din București (www.librariasfiosif.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 7 lei.

În același format cu ilustrații color au mai apărut Venite adoremus! Spre Crăciun cu Papa Francisc și La drum cu Sfânta Fecioară Maria (o culegere de gânduri ale Papei Francisc pentru luna mai).

"Așteptăm Crăciunul ca pe o sărbătoare. Nimeni în această zi nu poate rămâne singur sau trist, căci Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om ca să fie cu noi și să ne aducă bucurie. Misterul unui copil care-și întinde mânuțele ca să fie primit - iată ce ne spune ieslea pe care evlavia creștină o amintește cu plăcere în aceste zile. Tradiția pregătirii ieslei poartă în sine o valoare spirituală care ne ajută să înțelegem farmecul acelui mister care a schimbat istoria. Dumnezeu se face om pentru a ne arăta calea iubirii adevărate. A existat un timp în care Creatorul universului a fost un copilaș înfășat în scutece și culcat pe un braț de paie. Imaginea, în esențialitatea ei, ne arată calea prin care iubește Dumnezeu.

Cu aceste gânduri simple, Papa Francisc vrea să ne însoțească în zilele de Crăciun, arătându-ne calea mântuirii dăruite nouă de Dumnezeu. Ce exprimă Crăciunul nu este un basm frumos, ci inima credinței creștine. Gingășia întipărită pe chipul unui copil este un semn al speranței care deschide orizonturi necunoscute, dar reale. Oprindu-ne în aceste zile să contemplăm în tăcere misterul care inundă viața, nu vom pierde timpul, ci mai degrabă ne vom reîntoarce la esențial." (Rino Fisichella, Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări)

*

La Editura ARCB a apărut cartea Terra, mama noastră. O lectură creștină a provocării lansate de mediu, o culegere de texte ale Papei Francisc despre răspunderea față de creație din perspectiva doctrinei sociale a Bisericii. Cartea apare în formatul 14x20 cm, are 96 de pagini și este tradusă în limba română de Mihaela Voicu. Cu o introducere a patriarhului ecumenic Bartolomeu, cartea este a doua dintr-o serie de lucrări de interes general editate de Editrice Vaticana sub genericul "Scambio dei doni". Volumul poate fi procurat de la Librăria "Sfântul Iosif" din București (www.librariasfiosif.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

În același format a mai apărut cartea Rugăciunea, suflu de viață nouă, cuprinzând reflecții ale Papei Francisc pe tema rugăciunii, cu o introducere a Patriarhului Chiril al Moscovei.

"Nu putem niciodată reduce viața și slujirea creștină la măruntele noastre interese sau preocupări spirituale. Nu putem trece cu vederea datoria și responsabilitatea noastră în a transforma creația punând în discuție și schimbând stilurile noastre egoiste de viață și modul avid de a consuma resursele mondiale. Felul în care relaționăm cu cele materiale reflectă direct modul în care relaționăm cu Dumnezeu. Iar atenția pe care o acordăm celor pământești arată limpede sacralitatea pe care o recunoaștem realităților cerești. Este vorba de o problemă care ne privește nu doar în calitate de indivizi, ci și de comunitate și de societate în ansamblu.

Adevărul este că natura trebuie tratată cu același respect și cu aceeași admirație de care dăm dovadă în raporturile cu ceilalți oameni. Pentru a remedia această situație, suntem chemați să ne întoarcem la un mod de viață ascetic și euharistic, adică să fim recunoscători dând slavă lui Dumnezeu pentru darul creației, dovedind în același timp respect în exercitarea propriei responsabilități personale în interiorul și în favoarea rețelei de relații existente în întreaga creație. Suntem chemați să avem mereu în vedere faptul că economia mondială devine pur și simplu prea mare pentru capacitatea planetei de a o păstra și susține.

În plus, atitudinile și comportamentele noastre față de creație influențează direct și se reflectă în atitudinile și comportamentele noastre față de ceilalți. Într-adevăr, acțiunea noastră în domeniul ecologiei se măsoară în cele din urmă prin efectele asupra oamenilor, mai cu seamă asupra celor săraci. Iar o Biserică ce uită să se roage pentru mediul natural este o Biserică ce refuză să ofere hrană și apă omenirii care suferă. Totodată, o societate care își ignoră mandatul de a avea grijă de toți oamenii este o societate care maltratează creația autentică a lui Dumnezeu, din care face parte natura. La urma urmei, grija față de mediu implică și grija față de problemele omului: sărăcia, foamea și setea. Această legătură este puternic subliniată în parabola Judecății de apoi, atunci când Domnul spune: "Am fost flămând, și mi-ați dat să mănânc; am fost însetat, și mi-ați dat să beau" (Mt 25,35). (Bartolomeu, arhiepiscop al Constantinopolului)

* * *

Astăzi ni s-a născut Mântuitorul! Crăciunul cu Papa Francisc
Editura ARCB 2020, ISBN 978-606-728-105-7, 10,4x14,6 cm, 40 p., 7 lei

Terra, mama noastră. O lectură creștină a provocării lansate de mediu
Papa Francisc, Editura ARCB, 2020, ISBN 978-606-728-103-3, 14x20 cm, 96 p., 15 lei


 

lecturi: 615.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat