Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Să ne rugăm cu Litaniile

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Să ne rugăm cu Litaniile, editată de pr. dr. Ștefan Lupu și pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Rugăciuni creștine", în formatul 14Ś20 cm, are 250 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Constituția Sacrosanctum Concilium a Conciliului al II-lea din Vatican spune că "viața spirituală nu se poate reduce numai la participarea la liturgia sacră. Într-adevăr, deși creștinul e chemat să se roage în comun, trebuie și să intre în camera sa pentru a se ruga Tatălui în ascuns" (SC 12). La același număr, citându-l pe Sfântul Paul (1Tes 5,17), se afirmă că creștinul trebuie să se roage fără încetare.

Despre importanța rugăciunii în viața creștinului ne-a învățat însuși Mântuitorul, când le-a spus ucenicilor pe care îi luase cu el în Grădina Măslinilor: "Rugați-vă ca să nu intrați în ispită!" (Mt 27,41) Mai mult, el însuși, ca Învățător, ne servește drept exemplu de rugăciune, numeroase fiind mărturiile evangheliștilor în această privință (cf. Mt 6,9; 14,23; 26,39; Mc 1,35; Lc 3,21; 4,1-2; 4,42; 5,16; 6,12; 9,28-29; 11,1; 21,37; 22,41 etc.) Și apostolii, pe lângă exemplul pe care ni-l oferă, nu o dată ne cheamă să perseverăm în rugăciune. Dintre îndemnurile lor, îl vom aminti pe cel al Sfântului Paul din Scrisoarea către Coloseni: "Stăruiți în rugăciune" (4,2).

Rugăciunea este calea spre sfințenie și acest lucru l-au înțeles atât de bine sfinții. Sfântul Augustin de Hippona scria că "rugăciunea este înălțarea de la lucrurile pământești la cele cerești; este căutarea lucrurilor celor mai înalte, dorința după cele nevăzute", Sfântul Ioan Scărarul spunea că "rugăciunea ține lumea", iar Sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer scria că "rugăciunea este cea mai puternică armă a creștinului". Fericitul Anton Durcovici, pentru a indica importanța rugăciunii, le spunea seminariștilor: "Cine se roagă cu siguranță se va mântui, iar cine nu se roagă cu siguranță se va pierde".

Ce este rugăciunea? Pornind de la scrierile marelui episcop al Hipponei, a fost elaborat un decalog al rugăciunii, conform căruia:

1. Rugăciunea este darul lui Dumnezeu pe care omul trebuie să-l implore ca un cerșetor.

2. Rugăciunea este un exercițiu de umilință, pornind de la propria cunoaștere în fața lui Dumnezeu.

3. Rugăciunea este lucrarea Duhului Sfânt care "intervine pentru noi cu suspine negrăite" (Rom 8,26), ca să primim cuvintele și vocea pentru a ne ruga lui Dumnezeu.

4. Rugăciunea este un exercițiu de împăcare, de reculegere interioară, pentru că este nevoie să intrăm în propria inimă, fugind de împrăștiere, pentru a ne întâlni cu Cristos, Învățătorul interior.

5. Rugăciunea este un exercițiu de iubire, pentru că ea înseamnă a iubi și a te lăsa iubit de Dumnezeu; a te lăsa transformat de Dumnezeu prin focul iubirii sale; a te lăsa golit de iubirea lucrurilor lumești pentru a te umple de Dumnezeu; a te uni cu Cristos.

6. Rugăciunea este un dialog de iubire cu Dumnezeu, un dialog care înseamnă a-l asculta pe Dumnezeu și a-i răspunde; un dialog purtat pentru a-l întâlni pe Dumnezeu și a-l căuta cu mai multă iubire.

7. Rugăciunea este întâlnirea cu voința lui Dumnezeu, pentru că prin ea învățăm să nu ne opunem voinței lui Dumnezeu și să ne punem viața noastră în mâinile lui Dumnezeu, știind că doar el ne poate face în stare să-i împlinim voința.

8. Rugăciunea este dorința îndrăgostită de Dumnezeu, pentru că ea este "strigătul inimii".

9. Rugăciunea înseamnă a te simți Biserică și comunitate.

10. Rugăciunea este înălțarea inimii la Dumnezeu.

Prin urmare, revenim la îndemnul Sfântului Paul: "Stăruiți în rugăciune".

La ce bun încă o carte de rugăciuni? Oare nu sunt atâtea? Oare nu este plin și internetul de nenumărate site-uri cu rugăciuni?

Am voit să adunăm în această carte o serie de litanii prin care să invocăm - ca "descendență aleasă, preoție împărătească, neam sfânt" (1Pt 2,9) - milostivirea lui Dumnezeu Treime pentru noi, ca și mijlocirea preasfintei Fecioare Maria și a sfinților în multele noastre necesități spirituale. Litaniile, 80 la număr, sunt grupate în patru categorii: 1) Preasfânta Treime; 2) Preasfânta Fecioară Maria; 3) Sfinții și 4) Pentru diferite necesități.

În prima categorie sunt incluse litaniile către Persoanele Preasfintei Treimi, inclusiv cele către Preasfânta Inimă a lui Isus, către prețiosul său sânge, către preasfânta Euharistie și către Providența divină. A doua categorie cuprinde o serie de litanii adresate Maicii Domnului, unele bine cunoscute credincioșilor, altele mai puțin cunoscute. În categoria a treia - cea mai mare - au fost incluse o serie de litanii către sfinți, așezate în ordinea comemorării lor în calendarul roman. În sfârșit, categoria a patra cuprinde trei litanii pentru diferite necesități, mai exact, pentru sfințirea preoților, pentru sufletele din purgator și pentru oprirea avorturilor.

În speranța că această culegere ne va ajuta pe fiecare să fim și mai aproape de Dumnezeu, nu ne rămâne decât să repetăm îndemnul Sfântului Paul: "Rugați-vă fără încetare!"

Editorii

* * *

Să ne rugăm cu Litaniile
Ștefan Lupu, Petru Ciobanu, editori, Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-407-9, 14Ś20 cm, 250 p., 20 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 829.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat