Martir pentru Euharistie
Euharistia a fost hrana care a întărit credința și speranța lui Joan Roig i Diggle. A amintit asta cardinalul Juan José Omella Omella, arhiepiscop de Barcelona, în timpul Liturghiei pentru beatificarea tânărului martir ucis în 1936 în timpul războiului civil spaniol. Ritul a fost prezidat de cardinal, reprezentându-l pe Papa Francisc, sâmbătă dimineață 7 noiembrie 2020, în Bazilica "Sagrada Familia" din orașul catalan.
Ca și primii creștini, a spus cardinalul la omilie, Joan nu "putea trăi fără să participe la Euharistie sau fără sfânta Împărtășanie". Pentru aceasta, înainte de a fi arestat, a voit să primească ostia consacrată și a putut s-o asigure pe mama cu aceste cuvinte: "Dumnezeu este cu mine". "Și mama sa, ca toate mamele - a adăugat celebrantul - a putut suporta acel moment teribil pentru că avea speranța sa în Domnul".
Viața euharistică, a subliniat cardinalul, l-a făcut pe tânărul Joan "să vrea să fie pâine frântă și împărtășită cu bărbații și femeile din timpul său". De aici dorința ca toți credincioșii să poată trăi celebrările euharistice "cu aceeași pasiune și bucurie cu care a trăit fericitul".
În amintirile surorii sale Lourdes, Joan apare ca "un tânăr sensibil la nedreptăți și care iubea mai ales persoanele mai vulnerabile". Și în această privință cardinalul arhiepiscop a afirmat că, atunci când tânărul călătorea cu trenul, era zdruncinat văzând condițiile fochiștilor care "lucrau dur pentru a câștiga un salariu derizoriu, în timp ce bogații sărbătoreau pe plajă independent de suferința celorlalți".
Federația de tineri creștini din Catalonia, pe care Joan o frecventa, "l-a ajutat pe martirul nostru să-l cunoască mai bine pe Isus și să devină un apărător arzător al doctrinei sociale a Bisericii", a continuat arhiepiscopul de Barcelona, subliniind că noul fericit s-a angajat "în construirea civilizației iubirii și în lupta pentru dreptate, pentru pace și pentru solidaritate". Joan a știut să recunoască "existența unei dorințe de dreptate socială" și, conștient de situația din timpul său - așa de asemănătoare cu aceea pe care o trăiește astăzi omenirea - "a voit să transforme societatea" nu cu mijloace violente, ci cu evanghelia "care este tradusă în fapte în doctrina socială a Bisericii".
(După L'Osservatore Romano, 7 noiembrie 2020)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 1046.