Răpit și eliberat cardinalul Tumi
A fost eliberat vineri dimineața, 6 noiembrie 2020, cardinalul Christian Wiyghan Tumi, arhiepiscop emerit de Douala și primul cardinal camerunez, răpit joi după-amiază, 5 noiembrie 2020, de un comando armat pe drumul dintre orașul Kumba și Bamenda, capitală a regiunii nord-vestice a țării. Știrea a fost confirmată de arhiepiscopul de Douala, Samuel Kleda, și de episcopul de Kumba, Agapitus Enuyehnyoh Hfon. Totuși, pe moment cardinalul încă nu s-a întors acasă. Cu el a fost eliberat și șoferul.
Celelalte persoane răpite împreună cu cardinalul Tumi - între care regele de Kumba, Fon de Nso, o autoritate morală tradițională - rămân în schimb în mâinile sechestratorilor.
Conform lui Elie Smith, colaborator apropiat al cardinalului, responsabil de răpire ar fi un grup armat care acționează în regiunea agitată Ambazonia, condus de un anumit general Chaomao, un fost pastor. Această știre a fost confirmată și de rudele regelui de Kumba.
Motivațiile sechestrului ar trebui îndreptate spre încurajarea cardinalului Tumi adresate copiilor, pentru ca să se întoarcă la școală. În acea zonă acțiunile grupurilor armate lovesc adesea școlile, considerate simbolul puterii centrale și al discriminării față de minorități. Grupurile separatiste sunt responsabile de ucideri și răpiri nediscriminate, destabilizând viața comunităților locale.
Răpirea cardinalului a avut loc la mai puțin de o săptămână de la sechestrarea a unsprezece profesori de la școala prezbiteriană din Kumba, eliberați după aceea grație medierii reprezentanților populației locale.
În schimb, la 24 octombrie, tot la Kumba, opt copii au fost măcelăriți în timpul unui atac la școala bilingvă internațională "Mother Francisca". În acea ocazie, Papa Francisc a exprimat durerea sa în decursul unei audiențe generale, îndemnând la sfârșitul violenței și pentru ca să fie garantate pentru tineri educația și viitorul. Într-un comunicat, și Conferința Episcopală a țării a lansat un apel de a pune capăt violențelor.
Pe fundalul răpirii sunt tensiunile aflate în desfășurare în Camerun. Cardinalul Tumi, născut la 15 octombrie 1930 la Kikaikelaki, este angajat din totdeauna în rezolvarea crizei care din 2016 a zguduit nord-vestul și sud-vestul țării, constrângând mii de persoane să fugă. Cardinalul a invitat de mai multe ori guvernul și pe separatiști la un dialog pentru o soluție concertată a conflictului. Pentru că a promovat pacea, cardinalul a primit și premiul Nelson Mandela în iulie 2019.
(După L'Osservatore Romano, 6 noiembrie 2020)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 880.