Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie pentru cardinalii și episcopii răposați în decursul anului (Bazilica Vaticană, Altarul Catedrei, joi, 5 noiembrie 2020)

În textul evanghelic care a fost proclamat (cf. In 11,17-27) Isus rostește o autorevelare solemnă: "Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci" (v. 25-26). Marea lumină a acestor cuvinte prevalează asupra întunericului doliului grav provocat de moartea lui Lazăr. Marta le primește și cu o puternică mărturisire de credință declară: "Da, Doamne, eu am crezut că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume" (v. 27). Cuvintele lui Isus fac să treacă speranța Martei de la viitorul îndepărtat la prezent: învierea este deja aproape de ea, prezentă în persoana lui Cristos.

Revelarea lui Isus ne interpelează astăzi pe noi toți: suntem chemați să credem în învierea nu ca un soi de miraj la orizont, ci un eveniment prezent deja, care ne implică în mod misterios deja acum. Și totuși această credință în înviere nu ignoră nici nu maschează dezorientarea pe care omenește o experimentăm în fața morții. Însuși Domnul Isus, văzându-le plângând pe surorile lui Lazăr și pe cei care erau cu ele, nu numai că n-a ascuns înduioșarea sa, ci - adaugă evanghelistul Ioan - chiar "a lăcrimat" (In 11,35). În afară de păcat, el este pe deplin solidar cu noi: a experimentat și drama doliului, amărăciunea lacrimilor vărsate datorită morții unei persoane dragi. Însă asta nu diminuează lumina de adevăr care provine din revelația sa, al cărei mare semn a fost învierea lui Lazăr.

Așadar, astăzi, nouă ne repetă Domnul: "Eu sunt învierea și viața" (v. 25). Și ne cheamă să reînnoim marele salt al credinței, intrând încă de acum în lumina Învierii: "Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi. Crezi tu aceasta?" (v. 26). Atunci când are loc acest salt, modul nostru de a gândi și de a vedea lucrurile se schimbă. Ochiul credinței, transcendând vizibilul, vede într-un anumit mod invizibilul (cf. Evr 11,27). Fiecare evenimente este evaluat atunci în lumina unei alte dimensiuni, cea a veșniciei.

Este ceea ce reiese în textul din Cartea Înțelepciunii. Moartea prematură a unui drept este considerată dintr-o perspectivă diferită față de cea obișnuită: "Fiind plăcut lui Dumnezeu, a fost iubit și, pentru că trăia între păcătoși, a fost mutat. [...] Pentru ca răutatea să nu-i schimbe cugetul și înșelăciunea să nu-i amăgească sufletul" (4,10-11). În vizuala credinței, acea moarte nu apare o nenorocire, ci un act providențial al Domnului, ale cărui gânduri nu coincid cu gândurile noastre. De exemplu, același autor sacru afirmă că, din perspectiva lui Dumnezeu, "bătrânețea cinstită nu este lungimea timpului și nici nu se măsoare după numărul anilor. La oameni, căruntețea este înțelepciunea și maturitatea bătrâneții, viața fără pată" (4,8-9). Planurile iubitoare ale lui Dumnezeu pentru aleșii săi scapă complet celor care au ca unic orizont realitatea lumească. De aceea, cu privire la ei - așa cum am ascultat - se spune: "Vor vedea sfârșitul celui înțelept și nu vor înțelege ce a vrut Domnul cu privire la el și pentru ce l-a pus în siguranță" (4,17).

Rugându-ne pentru cardinalii și episcopii răposați în timpul acestui ultim an, să-i cerem Domnului să ne ajute să le considerăm în manieră corectă parabola existențială. Îi cerem să risipească întristare negativă, care uneori se infiltrează în noi, ca și cum cu moartea s-ar termina totul. Este vorba de un sentiment departe de credință, care se adaugă la frica umană de a trebui să murim, și de care nimeni nu se poate declara complet imun. Pentru aceasta, în fața enigmei morții, și credinciosul trebuie să se convertească încontinuu. Zilnic suntem chemați să mergem dincolo de imaginea pe care în mod instinctiv o avem despre moarte ca eliminare totală a unei persoane; să transcendem vizibilul sigur, gândurile codificate și clare, opiniile comune, pentru a ne încredința în întregime Domnului care declară: "Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci" (In 11,25-26).

Aceste cuvinte, frați și surori, primite cu credință, fac în așa fel încât rugăciunea pentru frații noștri răposați să fie cu adevărat creștină. Ele ne permit să avem și o viziune cu adevărat realistă despre existența lor: să înțelegem sensul și valoarea binelui pe care l-au făcut, a tăriei lor, a angajării și a iubirii dăruite în manieră dezinteresată; să înțelegem ce înseamnă a trăi aspirând nu la o patrie pământească, ci la una mai bună, adică la cea cerească (cf. Evr 11,16). Rugăciunea pentru răposați, înălțată în încrederea că ei trăiesc la Dumnezeu, răspândește astfel binefacerile sale și asupra noastră, pelerini aici pe pământ. Ea ne educă la o adevărată viziune despre viață; ne revelează sensul suferințelor prin care este necesar să trecem pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu; ne deschide la libertatea adevărată, dispunându-ne la căutarea continuă a bunurilor veșnice.

Însușindu-ne cuvintele apostolului, și noi ne simțim "plini de încredere [...]. De aceea, fie că rămânem în trup, fie că plecăm, ne străduim să-i fim plăcuți lui" (2Cor 5,8-9). Viața unui slujitor al Evangheliei se desfășoară în jurul dorinței de a fi plăcut Domnului în toate: acesta este criteriul fiecărei alegeri a lui, al fiecărui pas de făcut. De aceea amintim cu recunoștință mărturia cardinalilor și episcopilor care au trăit în fidelitatea față de voința divină; ne rugăm pentru ei încercând să le urmăm exemplul. Domnul să reverse mereu asupra noastre pe Duhul său de înțelepciune, în mod deosebit în acest timp de încercare. Mai ales în orele în care drumul devine mai greu, El nu ne abandonează, rămâne cu noi, fidel față de promisiunea sa: "Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20).

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 555.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat