Papa impune pallium-ul patriarhului Pizzaballa
Papa Francisc a impus pallium-ul patriarhului de Ierusalim al latinilor, Giambattista Pizzaballa, în capela de la Casa Sfânta Marta, la ora locală 8.30, miercuri, 28 octombrie 2020, imediat înainte de audiența generală. Cu un rit simplu și sobru, dar deosebit de simbolic, pontiful a recitat Pater noster împreună cu noul patriarh, iar apoi Ave Maria pentru a-i încredința misiunea Născătoarei de Dumnezeu.
Erau prezenți pr. Flavio Pace, sub-secretar al Congregației pentru Bisericile Orientale, și, printre alții, și unii reprezentanți ai Patriarhiei de Ierusalim a latinilor și ai Ordinului Fraților Minori, la care aparține Pizzaballa.
"Pallium-ul, care va distinge, în momentele mai solemne, slujirea mea în mijlocul vostru - a scris patriarhul în primul salut adresat credincioșilor din dieceza sa - să ne amintească faptul că am ales prin Botez să luăm asupra noastră jugul lui Cristos, povara și gloria crucii, care este iubire dăruită până la moarte și dincolo de ea".
"În urmă cu patru ani, la încheierea mandatului meu de custode al Țării Sfinte, Sfântul Părinte a voit să mă numească administrator apostolic al Patriarhiei de Ierusalim a latinilor", amintește în scrisoarea adresată credincioșilor săi. "Atunci - destăinuiește el - am voit să interpretez acea desemnare, care încă nu încetează să mă uimească și să mă tulbure, în lumina verbului «a se întoarce»: ca discipolii din Emaus, și eu m-am simțit invitat să mă întorc la Ierusalim pentru a relua drumul, a regăsi comunitatea, a intensifica angajarea. Și când mă gândeam că mandatul meu la Ierusalim s-a încheiat - continuă el - mi-a sosit o nouă invitație a Papei Francisc că mă vrea patriarh. Și astfel mi se cerea de această dată să «rămân». Este verbul răbdării mature, al așteptării vigilente, al fidelității zilnice și serioase, nu sentimentală și trecătoare. Este înainte de toate invitația Domnului adresată apostolilor săi înainte de Înălțare: lor, încă dezorientați și perplecși, tentați să plece pe drumul lor, sau să rezolve totul și imediat, să forțeze parcă timpii lui Dumnezeu, Isus le spune: «Să stați în cetate până când veți fi îmbrăcați cu putere de sus» (Lc 24,49). Și, așadar, rămân și eu pentru a merge printre voi și cu voi, în credință și în speranță".
"Ne chinuiesc - relansează patriarhul - probleme vechi și noi: politica respirației scurte și incapabile de viziune și de curaj, o viață socială tot mai fragmentată și divizată, o economie care ne sărăcește tot mai mult, și în ultima vreme această pandemie, cu impunerea de ritmuri lente și contrare vieții cu care ne obișnuisem". Însă, adaugă el, "mă gândesc și la școlile noastre aflate în dificultăți tot mai mari, la comunitățile noastre ecleziale uneori așa de fragile și prin urmare la multele probleme dinăuntrul și din afara noastră, pe care deja le cunoaștem. Însă toate acestea ne învață în mod dureros, dar, sper, în mod eficient, că alții trebuie să fie pașii și ritmurile omului, dacă vrea să se salveze pe sine însuși și lumea".
(După L'Osservatore Romano, 28 octombrie 2020)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 699.